Linkovi

Pad na tržištima dionica signalizira bojazan za globalni gospodarski oporavak


Neočekivano loše vijesti s tri kontinenta rezultirale su velikim bodovnim gubitkom pokazatelja vrijednosti dionica na burzi u New Yorku

Neočekivano loše vijesti s tri kontinenta rezultirale su velikim bodovnim gubitkom pokazatelja vrijednosti dionica na burzi u New Yorku. Prednjačio je Dow Jones s izgubljenih 265 bodova što je najveći dnevni pad ovog indeksa u više od mjesec dana, navodi današnji Washington Post. U Sjedinjenim Državama, Ministarstvo trgovine objavilo je da se trgovinski deficit SAD-a povećao za 18,8 posto, na gotovo 50 milijardi dolara. Taj podatak je, ističe Washington Post, naveo ekonomiste da odmah promjene svoje prognoze ekonomskog rasta za ovo tromjesečje, a neki od njih sada predviđaju da bi kasnije ove godine ponovno moglo doći do rasta nezaposlenosti. Druga loša vijest stigla je iz Kine, a ta je da kinesko gospodarstvo ubrzano usporava, a treća iz Britanije čija je središnja banka upozorila na neravnomjeran ekonomski oporavak te je smanjila svoje procjene ekonomskog rasta. Baraža loših vijesti nije samo dovela do pada pokazatelja vrijednosti dionica u Sjedinjenim Državama nego i u Europi i Aziji.

Nekoliko dnevnika prenosi vijest poslovne izvještajne agencije Bloomberg o padu cijene nafte treći dan zaredom, a nakon naznaka da se globalni ekonomski oporavak usporava poglavito u Sjedinjenim Državama i Kini, zemljama s najvećom potrošnjom nafte na svijetu. Barel nafte u New Yorku pao je za 41 cent na 77 dolara i 61 cent. „Kineska ekonomija pokazuje znakove slabosti, a prilike ovdje u Sjedinjenim Državama također se pogoršavaju“, kaže Gene McGillian, analitičar i broker iz Connecticuta. „Ekonomska slika nije nimalo ružičasta. Sada se nameće pitanje gdje ćemo pronaći novo uporište dok se situacija pogoršava“, dodao je ovaj ekonomski analitičar.

New York Times piše da se nenaplativi dug povećava kako dolazi do daljnjeg pada vrijednosti kuća i stanova u Sjedinjenim Državama. Stopa nenaplativosti stambenih zajmova viša je nego kod auto-kredita, kredita za plovila, osobnih zajmova pa čak i kreditnih kartica. Banke i drugi zajmodavci pokušavaju se naplatiti, ali s ograničenim uspjehom ponajprije zbog pada vrijednosti nekretnina te mogućnosti da zajmoprimci bankrotiraju. Kako piše New York Times rezultat je jedan od paradoksa recesije: što dugujete više novaca manje je izvjesno da ćete morati vratiti dug, navodi New York Times.

XS
SM
MD
LG