Linkovi

Oružano nasilje pitanje javnog zdravstva


Prije mjesec dana, masovno ubojstvo u osnovnoj školi u saveznoj državi Connecticut šokiralo je zemlju i ponovno pokrenulo oštru raspravu o ustavnom pravu Amerikanaca na vatreno oružje. Ali zdravstveni stručnjaci kažu da problem nije samo u donošenju zakona o kontroli oružja, već da on zadire puno dublje i šire i da oružano nasilje u Sjedinjenim Državama predstavlja ozbiljnu opasnost po javno zdravstvo. Dvadeset i osam žrtava masovnog ubojstva u Newtownu, naglašavaju oni, čini otprilike polovicu nasilnih smrtnih slučajeva koliko ih se u Americi bilježi svakog dana.

Nakon prošlomjesečnog tragičnog incidenta u osnovnoj školi Sandy Hook, ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da većina Amerikanaca želi donošenje oštrijih zakona o kontroli oružja, ali tek neznatna većina.

A s mogućnošću uvođenja strožih zakona, mnogi su Amerikanci pohrlili u trgovine i na sajmove oružjem, ne bi li se na vrijeme snabdjeli sa što više oružja i streljiva.

Administracija predsjednika Obame želi promijeniti načine na koje se oružje kupuje i prodaje. Provjera podataka koja se vrši nad osobama koje žele dozvolu za kupovinu mogla bi biti stroža, kapacitet spremnika za metke ograničen, a na poluautomatsko i jurišno oružje uvedena zabrana.

I dok mnogi zdravstveni stručnjaci podržavaju oštrije zakone, problem, kažu oni, nije u držanju i nošenju oružja. Dr. Darius Mozaffarian, sa Harvard škole za javno zdravstvo, rekao je za Glas Amerike preko Skypea:

“Naš bi cilj trebao biti oružano nasilje, a ne posjedovanje oružja.”

Dr. Mozaffarian vjeruje da dio problema leži u bezbrojnim prizorima nasilja oružjem u video igricama, filmovima i na televiziji, prizorima koje vide čak i mala djeca.

“Imamo kulturu koja zapravo veliča nasilje oružjem i veliča ga na način koji nije prije viđen u Sjedinjenim Državama.”

Sa gotovo 300 milijuna komada vatrenog oružja u privatnim rukama u Sjedinjenim Državama, nasilje oružjem stvarna je i stalna opasnost. Tokom prošle godine zabilježeno je više od 11.000 ubojstava vatrenim oružjem. Dodatnih 19.000 Amerikanaca oružjem je otelo vlastite živote. Za suzbijanje nasilja oružjem, kaže dr. Mozaffarian, zakonodavci bi se trebali voditi primjerima na koje je zemlja riješavala neke druge javnozdravstvene probleme poput pušenja i automobilskih nesreća.

Pušenje je sada zabranjeno na svim javnim mjestima. automobili imaju sigurnosne pojaseve i zračne jastuke za sigurnost vozača i putnika.

“Oružje možemo učiniti sigurnijim automatskim sigurnosnim mehanizmom – kombinacijskom bravom - tako da ga samo vlasnici mogu koristiti. Mogli bismo uvesti propise o obaveznoj pohrani i čuvanju oružja u sigurnosnim ormarima kako djeca ne bi mogla do njega.”

Ron Manderscheid, stručnjak za ljudsko ponašanje, kaže da je potrebno više od samo donošenja novih zakona o oružju.

“Ako na to gledamo kao na javnozdravstveni problem, onda bi Centar za kontrolu bolesti trebao biti u stanju provesti ispitivanja o nadmoćnoj prisutnosti oružja u zajednicama i kako se ono u njima koristi, kako bi se mogli bolje nositi s problemom koji je pred nama.”

Ali Kongres je smanjio savezno financiranje programa te agencije za ispitivanje nasilja oružjem. Ono bi trebalo biti ponovno uspostavljeno ukoliko želimo dobiti puniju sliku onoga što dovodi do nasilja oružjem i kako to nasilje sprječavati.
XS
SM
MD
LG