Linkovi

Putin i Medvjedev dogovorili zamjenu funkcija još prije četiri godine


Putin i Medvjedev na Kongresu Ujedinjene Rusije u subotu 24. rujna 2011.
Putin i Medvjedev na Kongresu Ujedinjene Rusije u subotu 24. rujna 2011.

Putin i dalje uživa znatnu popularnost u javnosti, ali je njegova i Medvjedevljeva stranka Ujedinjena Rusija izgubila podršku

Nakon što su ruski predsjednik i premijer najavili planove da zamjene radna mjesta, mnogi analitičari naglašavaju da premijer Putin i dalje uživa znatnu popularnost u javnosti, ali da je njihova zajednička stranka Ujedinjena Rusija izgubila podršku.

Okončavajući mjesece intenzivnih spekulacija, premijer Vladimir Putin u subotu je pristao da se upusti u utrku za svoj treći predsjednički mandat. On se na tom položaju nalazio od 2000. do 2008 godine. Uzevši u obzir da ima kontrolu nad Kremljom, medijima i političkim strankama, ovaj pedeset osmogodišnji čelnik skoro je zajamčeni pobjednik na izborima sljedeće godine. U međuvremenu ruski je Ustav izmijenjen i sad dopušta dva predsjednička mandata po šest godina, tako da bi nova pobjeda otvorila vrata jednoj četvrtini stoljeća Vladimira Putina.

Ako osvoji dva predsjednička mandata na položaju će ostati do 2024. godine. U novijoj ruskoj povijesti jedino je Staljin vladao zemljom u sličnom vremenskom rasponu. Obraćajući se konvenciji stranke Ujedinjena Rusija, premijer Putin je nominirao predsjednika Dmitrija Medvjedeva na čelo stranačke liste za parlamentarne izbore 4. prosinca. Putin je također rekao kako očekuje da će njegov štićenik služiti na mjestu ruskog premijera.

Analitičari su odavno nagađali da Medvjedev tek "grije stolicu" dok se Putin nalazi na premijerskom mjestu zbog ustavnih ograničenja. Danas su obojica političara javno priznala da su prije četiri godine, na početku Medvjedeljovog mandata, dogovorili ovu razmjenu položaja.

Medvjedev kaže kako je to vrlo dobro promišljena odluka o kojoj su on i Putin razgovarali na samom početku političke suradnje o vođenju Rusije. Na subotnjoj konvenciji Ujedinjene Rusije odzvanjale su optužbe da je ova stranka duhovni nasljednik Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Na pažljivo koreografiranom događaju, koji se odvijao na najvećem ruskom sportskom stadionu, redovi delegata u crnim odijelima davali su praktički jednoglasnu podršku listi kandidata koju predvodi Dmitrij Medvjedev.

Putin, inače džudist, održava svoju popularnost uvijek novim televizijskim akcijama. Nedavno je odjenuo ronilačko odijelo i ronio za arheološkim blagom u Crnom moru, a onda je odjenuo crno kožno motociklističko odijelo te se vozio s članovima motociklističkog kluba Vukovi noći. U subotu na konvenciji kad mu je zatajio mikrofon, premijer – bivši pukovnik KGB-a – je povikao: "Nisam izgubio svoj glas zapovjednika".

Međutim, ruski čelnik sklon akciji popularniji je od svoje stranke. Prije četiri godine na parlamentarnim izborima Ujedinjena Rusija je dobila 64 posto glasova. Danas Putin uživa popularnost oko te razine, međutim, popularnost stranke je negdje oko 40 posto. U petak je Putin podučavao članove stranke da "slušaju kako kuca bilo" glasača. Kritičari kažu da se Rusija još nije vratila na razinu ekonomske aktivnosti koju je imala prije tri godine – kad su zapadne zemlje zapale u recesiju.

S prijetnjom nove recesije, ruski premijer je upozorio članove stranke da će možda morati progutati "gorku pilulu" ekonomskih mjera štednje. Njegov ministar financija Aleksej Kudrin upozorio je ruske novinare u Washingtonu da je svijet, uključujući Rusiji, sučeljen s "izgubljenim desetljećem" sporog gospodarskog rasta. Prošli tjedan ruske burze dionica i valuta pale su na najnižu razinu u posljednje dvije godine. Očekuje se da će ove godine iz Rusije oteći oko 35 milijardi dolara kapitala. S naftom, plinom i mineralima na koje otpada 80 posto ruskog izvoza, analitičari su zabrinuti da će, ako Kina dobije prehladu, Rusija dobiti upalu pluća.

Prošli tjedan, iza bučne reklame vladajuće stranke, čuo se i jedan glas iz ruske sjeverne divljine. Pišući iz zatvorske ćelije blizu Arktičkog kruga, bivši ruski poslovni tajkun Mihail Hodorkovsky dao je e-mail intervju novinskoj agenciji Reuters. Hodorkovski, koji prije jednog desetljeća nije uspio u političkom kockanju protiv Putina, je napisao: "Istinsko pitanje jest: hoće li izbori biti dovoljno pošteni tako da predsjednik bude imao dovoljno legitimnosti kad dođe do krize? Dubinu i bit te krize ne mogu predvidjeti, ali ona je neizbježna nakon 2015. godine". Slom svjetskih cijena roba mogao bi predstavljati najveću prijetnju političkim planovima za Putinovih četvrt stoljeća.

XS
SM
MD
LG