Linkovi

SAD: Masakr u Orlandu u žiži predsjedničke predizborne kampanje


Žrtve masovnog ubistva u Orlandu
Žrtve masovnog ubistva u Orlandu

Nakon sadašnjih Trumpovih prijedloga o suspenziji useljevanja muslimana u SAD oživljena je bojazan o podjelama unutar republikanskog biračkog tijela.

Nedavno masovno ubistvo u Orlandu, najtragičniji i najgori pojedinačni ubilački čin u povijeti Sjedinjenih Američkih Država, imalo je i imaće vrlo snažnog odjeka i u preostalom dijelu predizborne i izborne kampanje za izbor narednog američkog predsjednika. I Hillary Clinton i Donald Trump, vrlo vjerovatni predsjednički kandidati Demokratske i Republikanske stranke, iznijeli su njihova stajališta i ocjene, uveliko različite, o koracima koje bi, ako budu izabrani na predsjedničku funkciju poduzimali da se nesto slično ne ponovi.

Odjek hitaca ispaljenih u noćnom klubu u Orlandu nije se gotovo ni stišao, a Donald Trump je u istupu u saveznoj državi New Hempshire ponudio novu verziju njegovog plana o privremenoj zabrani ulaska ne-američkih muslimana u Sjedinjene Države:

"Kada budem izabran, suspendiraću usljevanje iz dijelova svijeta u kojima je nesumnjivo postojanje terorističkih prijetnji po Sjedinjene Države, Evropu, naše saveznike. Ne možemo dozvoljavati da hiljade i hiljade osoba plavi našu zemlju, mnogi koji misle i mrze kao i ubica iz Orlanda."

Donald Trump nije se sustezao da okrivi i predsjednika Obamu za vođenje politike koja, kako je rekao, slabi Sjedinjenje Države. Hillary Clinton, predsjedničku kandidatkinju Demokrata, je još jednom optužio:

"Clintonova želi dozvoliti radikalnim islamskim teroristima da preplave Sjedinjene Države. Ja takve ne želim u našoj zemlji."

Hillary Clinton je govorila u Clevelandu i, pored ostalog, apelirala na još snažnije nacionalno jedinstvo nakon tragedije u Orlandu:

"To je momenat kada svi Amerikanci trebaju biti jedno. Bez obzira na to koliko puta da doživimo i preživimo napadwe poput tog, užas nikada ne jenjava."

Ona je govorila je i o dodatnim mjerama kontrole kupo-prodaje oružja. Sprečavanje napada usamljenih vukova, terorista, biće njen prioritet. Za razliku od Trumpa, Hillary Clinton je o odnosu prema muslimanima rekla:

"Mi bi trebali intenzivirati kontakte sa muslimanskim zajednicama, a ne odreći ih se ili ih izolirati."

Nakon sadašnjih Trumpovih prijedloga o suspenziji usljevanja muslimana u Sjedinjene Države, uz ranije iznesene prijedloge o zabrani tog useljavanja, oživljena je bojazan nekih čelnika Republikanske stranke da će Donald Trump biti kandidat koji dijeli republikansko biračko tijelo.

John Fortier, analitičar Centra za dvostranačku politiku, tim povodom ističe:

"Trump je temperamentan, ponekad i brzoplet kandidat. Bilo je trenutaka i sutuacija kada je i u kojima je sudržan, odmjeren, po mjeri i ukusu republikanskog stranačkog establišmenta.... A sada neke njegove izjave i ocjene bivaju ponovo problematične. Mislim kod Donalda Trumpa neće doći do promjena. On je to što jeste."

Nedavne ankete pokazuju da Hillary Clinton ima mnogo veću podršku potencijalnih birača kada je u pitanju spoljna politika. Ali... u dijelu koji se odnosi na sposobnost i efikasnost budućeg američkog predsjednika da se nosi sa prijetnjama kojima prijeti militantni, ektremistički i teroristički pokret za Islamsku državu, Donaldu Trumpu daje se neznatno veća prednost.

SAD: Masakr u Orlandu u žiži predsjedničke preizborne kampanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

XS
SM
MD
LG