Linkovi

Organizacija Bread for the World želi eliminirati problem neuhranjenosti među trudnicama i bebama


Majka hrani dijete u nutricionističko-rehabilitacijskom centru u mjestu Sheopur u indijskoj pokrajini Madhya Pradesh
Majka hrani dijete u nutricionističko-rehabilitacijskom centru u mjestu Sheopur u indijskoj pokrajini Madhya Pradesh

Neuhranjenost u prvih tisuću dana života male bebe - od ranih dana trudnoće, do druge godine života - uzrokuje trajna fizička i mentalna oštećenja. To je slučaj kod svakog trećeg djeteta u svijetu.

Cilj organizacije Bread for the World je eliminacija gladi kod djece diljem svijeta. Bread for the World održao je ovog tjedna skup ovdje u Washingtonu, kako bi potakao napore da se poboljša prehrana trudnica i beba.

U indijskoj pokrajini Tamil Nadu, smrtnost beba je u padu. Besplatna medicinska briga za trudnice, koja se ženama nudi u blizini njihovih domova, ključna je za kampanju kojoj je cilj smanjiti smrtnost kod majki i djece.

Djelatnici zdravstvenih klinika obučavaju majke o nutricionističkim potrebama njihovih beba, kao i o prehrani za trudnice. "Svaka dva tjedna dolazim na preglede i dobivam ljekove i vitamine koji su mi potrebni. Također, kažu mi da jedem dosta zelenog povrća, hrane bogate željezom i jaja" - kaže nam jedna stanovnica ovog kraja koja dobiva besplatnu njegu.

Neuhranjenost među trudnicama i bebama bila je tema nedavnog stručnog skupa u Washingtonu. Stotine humanitarnih radnika i aktivista okupile su se kako bi potakle napore na političkom planu. Oni tvrde da je svake godine moguće spasiti živote milijuna djece.

Asma Lateef iz organizcije Bread for the World kaže da je cilj ove organizacije okončanje gladi: "Sada znamo da ako propustimo priliku u prvih tisuću dana - između rane trudnoće i druge godine života - učinjenu štetu više ne možemo nadoknaditi."

Asma Lateef kaže da su neke stvari vrlo jednostavne, od recimo pranja ruku, kako bi se spriječio proljev, do dojenja beba, što je za njih najzdraviji način prehrane. Sve to doprinosi boljoj prehrani. Ova relativno mala ulaganja mogu uštediti dosta novca kasnije u životu. "Zemlje sa visokim troškovima skrbi za neuhranjeno stanovništvo, a takvih je u svijetu čak 36, gube dva do tri posto svog nacionalnog prihoda zbog ovog problema. To je katastrofalan gubitak" - kaže Asma Lateef.

Aktivisti koji se bore za bolju prehranu nadaju se da će ovo pitanje dobiti širu podršku. Američka državna tajnica Hillary Clinton skrenula je pažnju na ove napore. Na prošlogodišnjem summit Ujedinjenih naroda posvećenom razvojnim ciljevime, državna tajnica je pokrenula akciju nazvanu “Tisuću dana partnerstva” kojoj je cilj okončanje neuhranjenosti kod djece.

"Administracija predsjednika Obame postavila je ženu i djecu u središte razvojnih napora, uključujući i globalnu zdravstvenu inicijativu vrijednu 63 milijarde dolara kojoj je cilj poboljšanje zdravlja majki i djece, planiranje obitelji i prehrana" - rekla je tom prilikom državna tajnica.

Stručnjaci za prehranu majki i beba kažu da zemlje koje imaju kroničan problem neuhranjenosti moraju preuzeti čelnu ulogu u borbi protiv ovog problema, te da ih u tim naporima s dugoročnom pomoći moraju podržati bogate zemlje donatori.

XS
SM
MD
LG