Linkovi

Više od 70 miliona Amerikanaca na udaru snažne oluje


Vjetar lomi drveće u Washingtonu, 2. mart 2018.
Vjetar lomi drveće u Washingtonu, 2. mart 2018.

Snažna oluja zahvatila je sjeveroistočne dijelove SAD uz prijetnju poplava na obalama od države Maine do Virginije.

Na udaru oluje našlo se više od 70 miliona Amerikanaca.

Hiljade letova su otkazani, dok je obustavljen i željeznički saobraćaj u sjeveroistočnom koridoru. Zatvorene su brojne škole u cijelom regionu, a federalna vlada je zatvorila kancelarije u Washingtonu.

U oluji je oštećena i sigurnosna ograda oko kuće potpredsjednika SAD-a Mikea Penca, koju je probilo drvo oboreno u snažnom vjetru.

Stotine hiljada ljudi su već ostali bez električne energije. Zvaničnici sada strahuju da će se situacija dodatno pogoršati, s obzirom na to da se očekuje da vjetrovi dostignu jačinu od više od 110 kilometara na sat.

U bostonskoj luci postavljene su vreće s pijeskom kao barijera od poplava. Stotine letova otkazani su na tri glavna aerodroma u New Yorku, kao i međunarodnom aerodromu u Bostonu.

Zbog snažnih pljuskova i visokih talasa, ulice u priobalnom dijelu Massachusettsa mogle bi da budu preplavljene vodom.

Meterolozi upozoravaju da bi mogla da se ponovo oluja s početka januara, kada je ledena morska voda više od jednog metra preplavila ulice Bostona.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na poplave u mjestima od južnog dijela države Maine do obale Virginije, uključujući i istočna predgrađa New Yorka.

Takođe se prati kretanje snježne oluje koja ide ka istoku iz države Ohio, a mogla bi da donese velike snježne padavine u državu New York.

Južna Californija takođe se suočava sa opasnim nevremenom. Moguće je da će zbog opasnosti od odrona biti naređena obavezna evakuacija oko 30.000 stanovnika obale oko Saint Barbare, čije su obližnje šume izgorjele u prošlogodišnjim požarima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG