Linkovi

Više od 70 miliona Amerikanaca na udaru snažne oluje


Vjetar lomi drveće u Washingtonu, 2. mart 2018.
Vjetar lomi drveće u Washingtonu, 2. mart 2018.

Snažna oluja zahvatila je sjeveroistočne dijelove SAD uz prijetnju poplava na obalama od države Maine do Virginije.

Na udaru oluje našlo se više od 70 miliona Amerikanaca.

Hiljade letova su otkazani, dok je obustavljen i željeznički saobraćaj u sjeveroistočnom koridoru. Zatvorene su brojne škole u cijelom regionu, a federalna vlada je zatvorila kancelarije u Washingtonu.

U oluji je oštećena i sigurnosna ograda oko kuće potpredsjednika SAD-a Mikea Penca, koju je probilo drvo oboreno u snažnom vjetru.

Stotine hiljada ljudi su već ostali bez električne energije. Zvaničnici sada strahuju da će se situacija dodatno pogoršati, s obzirom na to da se očekuje da vjetrovi dostignu jačinu od više od 110 kilometara na sat.

U bostonskoj luci postavljene su vreće s pijeskom kao barijera od poplava. Stotine letova otkazani su na tri glavna aerodroma u New Yorku, kao i međunarodnom aerodromu u Bostonu.

Zbog snažnih pljuskova i visokih talasa, ulice u priobalnom dijelu Massachusettsa mogle bi da budu preplavljene vodom.

Meterolozi upozoravaju da bi mogla da se ponovo oluja s početka januara, kada je ledena morska voda više od jednog metra preplavila ulice Bostona.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na poplave u mjestima od južnog dijela države Maine do obale Virginije, uključujući i istočna predgrađa New Yorka.

Takođe se prati kretanje snježne oluje koja ide ka istoku iz države Ohio, a mogla bi da donese velike snježne padavine u državu New York.

Južna Californija takođe se suočava sa opasnim nevremenom. Moguće je da će zbog opasnosti od odrona biti naređena obavezna evakuacija oko 30.000 stanovnika obale oko Saint Barbare, čije su obližnje šume izgorjele u prošlogodišnjim požarima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG