Linkovi

Omicron: Nagli rast zaraženih u Britaniji, Holandija se zatvara


U Holandiji će u narednih mjesec dana biti zatvorene sve prodavnice sem prehrambenih.
U Holandiji će u narednih mjesec dana biti zatvorene sve prodavnice sem prehrambenih.

Omicron varijanta koronavirusa širi se značajno brže od delte i registrovana je u 89 zemalja, a broj slučajeva se udvostručuje svakih 1,5 do 3 dana u područjima gdje se virus prenosi lokalno, saopštila je u subotu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Zemlje širom Evrope pooštravaju restrikcije da bi spriječile novi talaz pandemije izazvan omicronom, što je podstaklo i pozive na proteste od Pariza do Barcelone.

Omicron se brzo širi u zemljama u kojima je visok nivo imuniteta među stanovništvom, ali nije jasno da li je to zbog toga što virus zaobilazi imunitet, zato što je ubrzano prenošenje ili je riječ o kombinaciji oba faktora, navodi WHO.

"Podaci o ozbiljnosti omicrona su i dalje ograničeni. Potrebno je više informacija da bi utvrdilo koliko je ozbiljan i kako na to utiču vakcinacija i već stečeni imunitet", saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Dodaje se i da "su podaci ograničeni kada je riječ o delotvornosti vakcine protiv omicrona".

WHO upozorava da bi zbog brzog rasta broja slučajeva, bolnice mogle da budu preopterećene u nekim mestima.

"Broj hospitalizacija u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici i dalje raste i imajući u vidu brzo povećanje slučajeva, moguće je da bi mnogi zdravstveni sistemi mogli brzo da budu preopterećeni", upozorava WHO.

Broj omicron slučajava registrovanih širom Britanije dostigao je gotovo 25.000 u petak, što je rast od više od 10.000 u odnosu na prethodna 24 sata. Vjeruje se da je od zaraze omicronom do četvrtka preminulo sedam osoba.

Međutim, savjetnici britanske vlade saopštili su da je "gotovo sigurno" da se stotine hiljade ljudi dnevno zarazi omicronom i da je vjerovatno da će naglo rasti i broj hospitalizacija.

U Britaniji je u subotu ukupno zabilježeno 90.418 novih slučajeva Covida - što je pad u odnosu na rekord od više od 93.000 u petak - i 125 smrtnih slučajeva 28 dana od pozitivnog testa na koronavirus, pokazuju vladini podaci.

U Holandiji će od nedjelje ujutro biti uveden novi karantin da bi se ograničio rast zaraženih Covidom, zbog omicron varijante, najavio je u subotu premijer Mark Rutte.

"Holandija se ponovo zatvara. To se ne može izbjeći zato što dolazi peti talas s omicron varijantom", rekao je Rutte na konferenciji za novinare.

U Holandiji će biti zatvorene sve radnje čije poslovanje nije vitalno, barovi, restorani i druga javna mjesta. Zatvaraju se i škole i univerziteti.

Vlade u Francuskoj, Kipru i Austriji pooštrile su ograničenja na putovanja. Pariz je otkazao vatromet za novogodišnju noć, Danska je zatvorila pozorišta, koncertne hale, zabavne parkove i muzeje, a Irska zatvorila barove i pabove poslije 8 uveče, i ograničila okupljanja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG