Linkovi

Analiza podataka iz Južnoafričke Republike: Omicron izaziva blaže simptome, efikasnost vakcine smanjena


Arhiv - Naučnici u Južnoafričkoj Republici proučavaju omicron soj koronavirusa (Foto: AP /Jerome Delay)
Arhiv - Naučnici u Južnoafričkoj Republici proučavaju omicron soj koronavirusa (Foto: AP /Jerome Delay)

Omicron soj koronavirusa po svemu sudeći izaziva lakše oblike bolesti od prethodnih varijanti, a vakcina kompanije Pfizer je manje djelotvorna protiv zaraze, ali i dalje pruža dobru zaštitu od hospitalizacija, pokazuje analiza podataka iz Južnoafričke Republike, gdje nova varijanta podstiče nagli rast zaraženih.

Rezultati, objavljeni u utorak, su preliminarni i još ih nisu razmotrili drugi naučnici, ali su u skladu sa drugim ranim podacima o omicronu, uključujući i zaključak da se lakše prenosi.

Dvije doze Pfizer-BionTech vakcine su samo 33 odsto efikasne protiv infekcija tokom trenutnog talasa zaraza omicronom u Južnoafričkoj Republici, ali su 70 odsto djelotvorne u sprječavanju hospitalizacija, pokazuje analiza koju su sproveli Discovery Health, najveća privatna osiguravajuća kompanija u toj zemlji, i Savjet za medicinska istraživanja Južnoafričke Republike.

Podaci su prikupljeni od 15. novembra do 7. decembra, kada su naučnici otkrili omicron u Južnoafričkoj Republici i Bocvani, i mogli bi da se vremenom mijenjaju.

Eksperti ističu da je više od 90 odsto novozaraženih u Južnoafričkoj Republici inficirano omicron sojem.

Istraživači širom svijeta pokušavaju da saznaju više informacija o omicronu. Pfizer je u utorak saopštio da je eksperimentalna anticovid pilula te kompanije po svemu sudeći djelotovorna protiv nove varijante.

U Južnoafričkoj Republici, omicron je izazvao brzo širenje virusa. Sedmodnevni prosjek novih slučajava je tokom protekle dvije sedmice porastao sa 8.07 na 100.000 stanovnika 29. novembra na 34.37 na 100.000 stanovnika 13. decembra, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins. Stopa smrtnosti se nije povećala tokom tog perioda.

Uprkost rastu novozaraženih, broj hospitalizacija se ne povećava istim tempom, zbog čega naučnici ocjenjuju da je rizik od odlaska u bolnicu zbog omicrona niži od delte ili ranijih varijanti. Broj hospitalizacija odraslih koji su zaraženi Covidom je za 29 odsto niži u poređenju sa talasom pandemije u Južnoafričkoj Republici sredinom 2020. godine, pokazuje analiza.

Rezultati pokazuju da su ljudi koji su primili dvije doze Pfizerove vakcine imali zaštitu od 33 odsto protiv zaraze prvih nedjelja trenutnog talasa u Južnoafričkoj Republici izazvanog omicronom. To je značajan pad u odnosu na zaštitu od 80 odsto tokom prethodnih perioda.

Istraživači ističu da ohrabruje to što istraživanje pokazuje da su ljudi, koji su u potpunosti imunizovani Pfizerovom vakcinom, 70 odsto zaštićeni protiv hospitalizacija tokom trenutnog talasa pandemije. To je međutim i dalje pad u odnosu na raniju zaštitu od 93 procenta.

Istraživanje pokazuje da su značajno zaštićene i starije osobe - 67 odsto među ljudima starosti od 60 do 69 godina i 60 odsto za one od 70 do 79 godina.

Analiza je zasnovana na više od 211.000 pozitivnih rezultata na Covid, od kojih su 41 odsto odrasli koji su primili dvije doze Pfizerove vakcine. Oko 78.000 pozitivnih rezultata pripisano je omicronu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG