Linkovi

Oko jedne se diže velika prašina, ali u New Yorku postoji više od stotinu džamija


Oko jedne se diže velika prašina, ali u New Yorku postoji više od stotinu džamija
Oko jedne se diže velika prašina, ali u New Yorku postoji više od stotinu džamija

Neke od njih su ogromna zdanja, poput Islamskog centra na Upper East Sideu na Manhattanu, druge su mali prostori za molitvu, često u obiteljskim kućama koje su preuređene u džamiju

Posljednjih tjedana mediji mnogo izvještavaju o sporu oko najavljene gradnje džamije blizu Nulte točke u New York Cityju. Kritičari tvrde da će ovo zdanje predstavljati uvredu žrtvama terorističkog napada iz 2001. godine i njihovim obiteljima. No, u pet gradskih općina koje čine New York postoji više od stotinu džamija, u kojima se mole stotine tisuća newyorških muslimana. Peter Fedinsky posjetio je neke od njih.

Na službi u Albanskom islamskom centru na Staten Islandu čita se Kuran. Ovaj centar podmiruje vjerske i društvene potrebe nekih dvije tisuće albanskih obitelji koji žive u ovom dijelu New York Cityja.

Imam Tahir Kukaj objašnjava zbog čega je centar bio izgrađen: "Broj Albanaca i muslimana općenito raste. I sada je tako, a bilo je tako i prije. Imali smo i prije džamiju, ali je bila premala."

Imam Kukaj kaže da njegov centar u humanitarnim aktivnostima surađuje sa susjednim crkvama i sinagogama – zajedno organiziraju dobrovoljno davanje krvi, skupljaju hranu za siromašne, organiziraju ljetne kampove za mlade i pomažu starijim članovima svojih zajednica.

U New York Cityju postoji više od stotinu džamija. Neke od njih su ogromna zdanja, poput Islamskog centra na Upper East Sideu na Manhattanu, druge su mali prostori za molitvu, često u obiteljskim kućama koje su preuređene u džamiju.

Takva je jedna džamija na Staten Islandu u koju dolaze ljudi podrijetlom iz Egipta. Njezin Imam Ali Abdušakur Muhamed kaže da se svaka gradnja koordinira sa lokalnim vlastima. On kaže da će, 'ako Bog da' i njegova zajednica izgraditi veće zdanje - 'kada nabavi novac i dobije dozvolu'.

Jedna džamija u Harlemu ima i vlastitu školu, a građanima nudi i razne druge usluge. Na njezinom je mjestu do 1965. bila kockarnica.

Jerrilynn Dodds, s Koledža Sarah Lawrence, autorica je monografije o newyorškim džamijama. Ona kaže da su se muslimani počeli u većem broju useljavati u Ameriku sredinom šezdesetih godina, kada su ukinute imigracijske kvote za useljenika iz neeuropskih zemalja.

U vezi sa sporom oko gradnje džamije u blizini Nulte točke, Jerrilynn Dodds kaže da se jedna džamija već nalazi u toj četvrti – nekoliko blokova od mjesta na kojem su bili blizanci Svjetskog trgovinskog centra. Kada se ona gradila, spora nije bilo – kaže gospođa Dodds: "Neki objekt počinje se doživljavati emocionalno ovisno o tome kakvo mu simbolično značenje daje naša kultura. U New Yorku se gradnji pridaje velika važnost. Zgrade postaju simboli, gotovo fetiši – više nego u drugim gradovima."

Zbog toga je najavljena džamija u blizini Nulte točke i rasplamsala takve strasti. No, podsjeća Jerrilynn Dodds, najvažniji aspekt jedne građevine nije tolik njezin izgled, već njezin sadržaj, odnosno - tko je nastanjuje.

XS
SM
MD
LG