Linkovi

Potrebni oštriji propisi i bolje nadgledanje


Potrebni oštriji propisi i bolje nadgledanje
Potrebni oštriji propisi i bolje nadgledanje

Iz Predsjedničke komisije koja je istraživala uzroke izljevanja nafte u Mekisčkom zaljevu kažu da postoji debalans izmedju prihoda od koncesija koje državi plaća naftna industrija i ulaganja u regulativu.

Prije gotovo devet mjeseci, u vodama Meksičkog zaljeva, uz obalu američke savezne države Louisiane eksplodirala je naftna platforma uzrokujući najveće izljevanje nafte u američkoj istoriji.

U eksploziji je poginulo 11 ljudi.

Više od 4 miliona barela nafte je iscurilo u more.

Ribarstvo je pretrpjelo milionske štete.

Predsjednik Barack Obama je imenovao posebnu komisiju za istraživanje uzroka i utvrdjivanje planova na sprječavanju sličnih nesreća u budućnosti.

Predsjednička komisija je krivcima našla tri kompanije koje su radile na platformi. O tome, ko-presjedatelj William Reilly kaže:

"Mi imamo dokaze da su Halliburton, Transocean i BP, koji rade širom svijeta u praktično svim okeanima, napravili ozbiljne greške u noći 20. aprila, tako da bi oni koji sa njima rade trebali biti jako pažljivi."

William Reilly i Bob Graham
William Reilly i Bob Graham

Reilly i ko-presjedatelj Bob Graham su za Glas Amerike govorili dan prije objavljivanja izvještaja. Oni su otvoreno govorili o ukupnoj naftnoj industriji. Bez promjena, rekli su, može doći do nečeg sličnog nesreći na nuklearnoj elektrani Three mile Island u Pennsylvaniji 1979. godine.

Bob Graham za Glas Amerike kaže:

"Iznenadilo me je da je naftna industrija toliko samouvjerena u svoje mjere sigurnosti. Takodjer me je iznenadilo koliko je veći rizik kada vadite naftu na dubini od kilometar i pol ili tri kilometra nego kada to radite na dubini od 150 metara."

Graham kaže da je širom svijeta potrebno dodatno nadgledanje kada se buši na tolikim dubinama, sobzirom na planove da se buši u vodama Brazila, Mexica, Kube, i rastuće zahtijeve za naftom u Kini i Indiji.

U izvještaju se kaže da su BP, Halliburton i Transocean štedjeli na mjerama sigurnosti i da je to povećalo rizik na bušotini. Ukazano je na lošu konstrukciju, propuste pri testiranju, i neobaziranje na upozorenja.

Potrebni oštriji propisi i bolje nadgledanje
Potrebni oštriji propisi i bolje nadgledanje

Izvještaj, takodjer, okrivljuje kompanije za neadekvatan odgovor nakon nesreće.

Evo šta je potpredsjednik BP, David Rainey rekao 21 aprila, dan nakon eksplozije:

"Ukoliko ima ikakvog zagadjivanja, u ovom trenutku mi vjerujemo da je minimalno."

Ali, sada BP kaže da podržava napore Komisije na unapredjenju sigurnosti u naftnoj industriji.

U izjavi za Glas Amerike, iz kompanije Transocean kažu da su sljedili proceduru BP-a i da je sve odobreno od nadležnih federalnih organa.

Iz Halliburtona osporavaju nalaze komisije o tome kako je bušotina zaštićena.

Komisija predlaže da 80 procenata od kazni nametnutih kompanijama, što se procjenjuje na milione dolara, bude utrošeno na obnovu Zaljeva. Takodjer se poziva vlada da uvede strožije propise kako bi spriječila nove katastrofe. Iz Komisije kažu da postoji debalans izmedju prihoda od koncesija koje državi plaća naftna industrija i ulaganja u regulativu.

William Reilly kaže:

"Potrebna su odredjena izdvajanja od tih više milionskih koncesija, kako bi se podržao mehenizam koji će to očuvati poštenim i učiniti sigurnim. To se nije dešavalo u istoriji naše zemlje, kao ni kod mnogih drugih zemalja."

Ali je trenutno raspoloženje u Zastupničkom domu kongresa, nakon što su Republikanci preuzeli većinu, manja vlada i smanjivanje regulative. Kopresjedatelji komisije kažu da to znaju, ali se nadaju da će se zakonodavci sjetiti nesreće i prihvatiti njihove prijedloge.

XS
SM
MD
LG