Linkovi

Ograda na američko-kanadskoj granici?


Ograda na američko-kanadskoj granici?
Ograda na američko-kanadskoj granici?

Studija Ministarstva domovinske sigurnosti preporuča postavljanje ograde na nekim mjestima, ali su reakcije s obje strane granice vrlo negativne

Sjedinjene Države i Kanada dijele najdužu neutvrđenu granicu na svijetu. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Studija koju je provelo američko Ministarstvo domovinske sigurnosti predlaže da se na nekim dijelovima ove sjeverne granice podigne ograda. Ova ideja nailazi na negodovanje u obje zemlje. Mnogi Kanađani smatraju je uvredom. Zbog toga američko Ministarstvo domovinske sigurnosti nastoji zaustaviti negativne reakcije. Iz pograničnog grada Blaine u državi Washington prilog je poslao Tom Banse.

Novinar Glasa Amerike Tom Banse nalazi se na američko-kanadskoj granici, kojoj je prišao s američke strane, preko jednog igrališta. Preko granične linije nalazi se jedno bezlično naselje u Kanadi. Nema nikakve ograde. Samo jedan plitki jarak i nekoliko znakova upozorenja da sada napuštate teritorij Sjedinjenih Država. Ako samo preskoči preko označene linije, novinar Banse naći će se u Kanadi. To je i učinio, no netom nakon što je skočio na kanadsko tlo, istim se skokom vratio u Sjedinjene Države.

No, preskakanje preko granice moglo bi uskoro postati zadatak koji zahtijeva nešto akrobacije – nakon ekološke revizije američke Uprave za carinu i zaštitu granice. Njihov plan predviđa podizanje ograde na nekim dijelovima ove granice. Govori se, između ostalog, i o osuvremenjivanju patrolnih cesta, kratkovalnog radara, postavljanju dodatnih kamera i bespilotnih letjelica.

No, pažnju tamošnjih žitelja privuklo je upravo spominjanje ograde, kaže zakonodavac iz Britanske Kolumbije Barry Penner, koji predstavlja jedan od pograničnih okruga: "Razočarani smo tim prijedlogom. Kad pomislite da, nakon svih tih godina tijekom kojih smo bili dobri susjedi, jedna ili druga strana sada nalazi nužnim da se između nas postavi ograda."

Kao odgovor takvom mišljenju, američka Uprava za granicu pokušava ublažiti strahovanja. Planer Uprave za carinu i zaštitu granice Don Beckham kaže da njegov ured nema namjeru graditi ogradu kao što je ona od čelika podignuta duž dijelova američke granice s Meksikom: "Raspravljamo o ograđivanju, no to će biti na vrlo određenim lokacijama, poput jednog malog, zabačenog graničnog prijelaza. Time bi se spriječilo da ljudi voze preko polja kako bi izbjegli službeni ulaz u zemlju."

Don Beckham kaže da bi bilo sasvim nerealno odvratiti ilegalne prijelaze granice postavljanjem ograde duž cijele šest i pol tisuća kilometara duge američko-kanadske granice. Njegov tim naklonjen je fleksibilnom pristupu koji koristi široki raspon potencijalnih sigurnosnih mjera. On kaže da sigurnosne prijetnje nisu statične te da stoga njihovi planovi gledaju pet do sedam godina unaprijed. Don Beckham kaže da njegov ured uzima u obzir komentare i mišljenje javnosti te da neće donijeti odluku barem do sljedeće godine.

Caroline Correa iz Bellinghama u državi Washington došla je na sastanak s građanima jer je zabrinuta o uvođenju nadgledanja bespilotnom letjelicom, ali i o tome kako bi granična ograda mogla zaustaviti migracije divljih životinja: "No, ako sam dobro čula, izgleda da će negativan učinak po životinje biti minimalan. To me tješi, ali morat ćemo se pobrinuti da vlasti održe svoju riječ."

Kolumnist dnevnih novina Vancouver Sun, Vaughn Palmer, međutim, smatra da je ironično što rasprava o podizanju ove ograde dolazi u trenutku kad kanadska vlada pregovara s administracijom Baracka Obame o zajedničkom paktu o sigurnosti Sjeverne Amerike. Njegov se koncept zasniva na postroženju kontrole perimetra obiju zemalja, što bi trebalo dozvoliti veću mobilnost preko njihovih granica.

"Od 11. 9. 2001., odnos vezan uz pogranična pitanja promijenio se na više načina. Bit će teško pomiriti zabrinutost o sigurnosti u Sjedinjenim Državama s trgovinskim i turističkim interesima dviju zemalja," kaže Palmer.

Ova će rasprava, stoga, izgleda još potrajati.

XS
SM
MD
LG