Linkovi

SAD: Odloženo aktiviranje nove 5G usluge zbog strahovanja avio-kompanija


Direktori glavnih američkih aviokompanija upozorili su u pismu vladinim zvaničnicima da bi aktiviranje nove telekomunikacione usluge moglo da poremeti rad altimetara na avionima i dovede do prizemljenja hiljada aviona.
Direktori glavnih američkih aviokompanija upozorili su u pismu vladinim zvaničnicima da bi aktiviranje nove telekomunikacione usluge moglo da poremeti rad altimetara na avionima i dovede do prizemljenja hiljada aviona.

Kompanije AT&T i Verajzon odložiće aktiviranje nove internet usluge blizu nekih aerodroma pošto su najveće američke aviokompanije izrazile zabrinutost da bi usluga poremetila rad uređaja na avionima, što bi dovelo do velikog otkazivanja letova.

Odluka je objavljena pošto je Bajdenova administracija pokušala da posreduje u postizanju dogovora između telekomunikacionih kompanija i aviokompanija povodom uvođenja nove 5G usluge, koja je u srijedu trebalo da startuje u Sjedinjenim Državama.

Aviokompanije žele da se spriječi korištenje nove usluge na dve milje oko aerodromskih pista. Kompanija AT&T je saopštila da će odložiti uključivanje novih telekomukacionih tornjeva blizu pista na nekim aerodromima, i da pokušava da riješi spor u saradnji sa federalnim regulatorima.

Malo kasnije, Verajzon je saopštio da će pokrenuti nove elemente svoje 5G mreže, ali je kompanija dodala da je dobrovoljno odlučila da ograniči svoju 5G mrežu oko aerodroma. Verajzon je okrivio kompanije i Federalnu upravu za avijaciju (FAA) navodeći da nisu uspjeli da riješe pitanje "5G navigacije oko aerodroma", iako novi 5G sistem funkcioniše u više od 40 zemalja.

SAD: Avioprevoznici i telekomunikacijske firme u sporu zbog nove 5G usluge
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Aktiviranje nove 5G usluge, planirano za početak decembra, odloženo je već dva puta. Međutim, direktori najvećih američkih aviokompanija u ponedeljak su upozorili da bi hiljade letova mogle da budu prizemljene ili odložene ako nova tehnologija počne da se primjenjuje blizu većih aerodroma. Oni navode da se pokazalo da nova 5G tehnologija remeti rad ključnog instrumenta na avionima - visinomjera, više nego što su prvobitno mislili.

“Da budemo otvoreni, komercijalni letovi u zemlji će potpuno stati ako se ova usluga ne blokira u blizini većih aerodroma", naveli su direktori avio-kompanija u pismu federalnim zvaničnicima, među kojima je i sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž, koji je već ranije zauzeo stranu aviokompanija u ovom sporu.

Sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki je izjavila da ako "stotine ili hiljade letova budu prizemljene", to će uticati na putnike kao i transport tereta neophodnog za lanac snabdijevanja u zemlji.

“Želimo da to izbjegnemo i spriječimo", rekla je Psaki.

Nova usluga brzog interneta koristi segment radio spektra, C-Band, koji je blizu dijela koji koriste altimetri, odnosno visinomjeri - uređaji koji mjere visinu aviona iznad zemlje. Oni pomažu pilotima da slete pri slaboj vidljivosti i povezani su sa drugim sistemima na avionima.

AT&T i Verajzon kažu da njihova tehnologija i oprema ne remete elektroniku aviona i da se bezbjedno koriste u brojnim drugim zemljama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG