Linkovi

Od posjeta predsjednika Obame Indiji mnogo se očekuje


Američki predsjednik Barack Obama s indijskim i američkim poslovnim čelnicima u Mumbaiu
Američki predsjednik Barack Obama s indijskim i američkim poslovnim čelnicima u Mumbaiu

U vezi regionalne suradnje, Washington očekuje indijski angažman u Afganistanu, kao i u vezi Pakistana, Kašmira i Kine

Od predsjednikova se posjeta očekuje mnogo, i u Americi i u Indiji. Arvind Subramanian iz Instituta Paterson za međunarodnu ekonomiju o tome kaže.

"Predsjednik Obama ima dobre odnose sa indijskim premijerom. Oni vjeruju jedan drugom. Obama Indiju smatra silom u usponu, čiji se interesi trebaju uzeti u obzir. Uz to, predsjednik Obama smatra da Indija treba preuzeti i dio odgovornosti koje prate činjenicu da je ona sve jači međunarodni faktor. I upravo se tu krije izazov za Indiju. Ona ima svoje ciljeve i interese, ali mora i razmišljati o svom doprinosu na međunarodnoj sceni jer postaje važan globalni igrač."

Temelje predsjednikovom posjetu Indiji postavila je prošlih godina državna tajnica Hillary Clinton. O aktivnosti američke diplomacije na tom planu govori Rajiv Shah, direktor američke Agencije za međunarodni razvoj.

"Svrha predsjednikova posjeta povezana je s prethodnim posjetima državne tajnice ovoj regiji. Naime, postoji osjećaj da bi odnosi Amerike i Indije trebali biti mnogo širi."

Međutim, Arvind Subramanian upozorava da dvije zemlje, pogotovo u regiji indijskog potkontinenta, nemaju identične ciljeve.

"Mislim da se treba biti skromniji u očekivanjima od ovog posjeta. Naime, u vezi regionalnih problema vezanih uz Afganistan, Pakistan i Kašmir, Indija i Amerika nemaju posve ista stajališta, iako su im ciljevi slični."

U Indiji se uz to brinu da bi - zbog lošije ekonomske situacije u Americi - Kongres možda mogao uvesti protekcionističke mjere, da zaštiti domaću industriju. Taj je strah posebno izražen u indijskom informatičkom sektoru, koji je velik izvoznik. Zato, Arvind Subramanian smatra da je – za Indiju – dobro to što su na nedavnim izborima za Kongres pobijedili republikanci.

"Republikanci su manje protekcionistički nastrojeni nego demokrati. Njihova pobjeda je za Indiju dobra vijest, pogotovo na kraće staze. Tu bi i Bijela kuća i Kongres mogli surađivati, u zajedničkom naporu da se usvoje novi bilateralni sporazumi o slobodnoj trgovini."

Indija je zadovoljna svojim članstvom u skupini G20, koja okuplja najveće ekonomije svijeta, razvijene zemlje kao i zemlje u razvoju. Rajiv Shah kaže da se na tom forumu ne raspravljaju samo ekonomska pitanja, već i široki spektar drugih tema, od zdravstva pa do globalnih društvenih problema.

"Aktivno sudjelovanje u grupi G20 pomaže i razvoju zemalja poput Indije. To jača njihovu ulogu na svjetskoj sceni, na rješavanju raznih problema, od klimatskih promjena pa do borbe protiv siromaštva."

Grupa G20 idealan je forum za američko-indijsku suradnju. Arvind Subramanian kaže da je vlada u New Delhiju svjesna da je G20 nastao na američku inicijativu i da je Indija zbog toga zahvalna Washingtonu. New Delhi je svjestan da s većom ekonomskom snagom dolazi i potreba da Indija preuzme i dio globalnih obveza, koje prate njezin status sile u usponu. Budući američko-indijski odnosi više neće biti samo ekonomski već će obuhvaćati i važne aspekte regionalne suradnje. Posjet predsjednika Obama u tom je smislu vrlo važan – rekao je Arvind Subramanian.

XS
SM
MD
LG