Linkovi

Od 1996., Kina učetverostručila vojne izdatke


Bryan Whitman: "Radi se o izvješću u kojem vrlo pozorno biramo riječi. Vjerujemo da izvješće ne treba dodatno komentirati. Ne želimo se uvući u dodatno objašnjavanje onoga što je izneseno."

Sa zakašnjenjem od pet i pol mjeseci američko Ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće o kineskim oružanim snagama. U izvješću između ostalog stoji da Kina nastavlja s gradnjom kapaciteta dugog dometa kako bi proširila svoju moć izvan svojih teritorijalnih voda te utjecala na regionalne prijepore.

U izvješću čije podnošenje je uvjetovao američki Kongres navodi se da Kina razvija protubrodske rakete dalekog dometa te se priprema za izgradnju nosača zrakoplova u ovom desetljeću kako bi postala nadmoćna vojna sila u Aziji. To je viđenje američke administracije. U izvješću Pentagona stoji da Kina, također, gradi sofisticiranije podmornice, brodove i rakete različitih dometa te da radi na razvijanju kapaciteta za informacijsko ratovanje. Jedan viši američki vojni dužnosnik koji je želio ostati anoniman ističe da Kina radi na umanjivanju rascjepa između svojih aspiracija i kapaciteta. Prema dokumentu Pentagona te aspiracije uključuju pristup prirodnim resursima daleko od kineskih obala u Južnom kineskom moru te sposobnost utjecaja na ishod regionalnih prijepora u svoju korist poglavito po pitanju budućnosti Tajvana.

Jedan dužnosnik Pentagona kaže da kinesko dugoročno sudjelovanje u međunarodnim naporima za suzbijanje piratstva nadomak afričke obale pokazuje sposobnost Pekinga da može imati vojnu silu daleko od svojih teritorijalnih voda. U prošlogodišnjem izvješću prognoziralo se da će Kina značajnije razviti taj kapacitet do 2020. godine. Glasnogovornik Ministarstva obrane Bryan Whitman komentirao je novo izvješće: "Radi se o izvješću u kojem vrlo pozorno biramo riječi. Vjerujemo da izvješće ne treba dodatno komentirati. Ne želimo se uvući u dodatno objašnjavanje onoga što je izneseno."

Pentagon u izvješću procjenjuje da je Kina prošle godine potrošila oko 150 milijardi dolara na obranu, gotovo dvostruko više od službeno objavljenog proračuna. Pema službenim i američkim podacima, kinesko izdvajanje za obranu učetverostručilo se u odnosu na 1996. godine. Usporedbe radi, Sjedinjene Države na obranu troše više od 500 milijardi dolara godišnje. Dužnosnik Pentagona koji je želio ostati anoniman ponovno je pozvao Kinu da nastavi vojne kontakte sa Sjedinjenim Državama koje je prekinula nakon posljednje prodaje američkog oružja Tajvanu u siječnju ove godine.

Američki dužnosnici kažu da daljnji nastavak razvoja kineskih vojnih kapaciteta naglašava važnost vojnih kontakata kako bi se izbjeglo nerazumijevanje i pogrešne procjene koje bi mogle dovesti do izbijanja sukoba. Predstavnik Pentagona dodao je da je izvješće podneseno s gotovo pola godine zakašnjenja zbog nekih pitanja u procesu odobravanja tog dokumenta u Pentagonu te od nekoliko vladinih agencija. Spomenuti dužnosnik nije precizirao o kakvim pitanjima se radilo.

XS
SM
MD
LG