Linkovi

Ilegalno ribarenje i krijumčarenje drugih roba bi se trebalo tretirati kao organizirani trans-nacionalni kriminal


Krađa ulovljene ribe, ili ilegalno, neprijavljeno I neregulirano ribarenje, poznato po skracenici IUUF, često je popraćeno krijumčarenjem droge, oružja I drugih ilegalnih proizvoda, kao I trgovinom ljudi. Na UN ovoj konferenciji o okeanima u New Yorku, indonezijska ministarka za pomorstvo I ribarenje, Sudi Pudjiastuti, je pozvala Ujedinjene narode da IUUF tretiraju kao organizirani transnacionalni kriminal. U intervjuu za Glas Amerike, ona je rekla da, na osnovu indonezijskog iskustva, postoji dovoljno dokaza da se podrži taj prijedlog.

To se radi od zemlje do zemlje, neka strana zemlja to radi drugoj zemlji. Radi se o multinacionalnoj posadi, multinacionalnoj operaciji, I preko granica. Mi to ne možemo riješiti sami. Svaka zemlja mora zajedno pružiti podršku I izraziti predanost.

Taj prijedlog podržava predsjednik Generalne skupštine UNa Peter Thomson.

Zaista mogu pohvaliti Indoneziju zbog onog što čini u toj sferi. Nezakonito ribarenje je medjunarodni kriminal. Ulažemo sve napore na ovoj konferenciji da uradimo sve te stvari, ali se sve svodi da trebamo svačiju podršku, kaže Thomson.

Ne zna se da li će to svjetsko tijelo uskoro usvojiti prijedlog. Ali bez obzira, Peter Thomson kaže da na kraju potrošači imaju izbor kada je u pitanju morska hrana koju jedu.

Kada odete u restoran ili na tržnicu, jedna stvar koju morate uraditi kao pojedinac je zadovoljiti sebe kada utvrdite da se ne radi o ukradenoj ribi, ili ribi koja dolazi iz ugrožene vrste.

Zbog same prirode problema, teško je tačno količinski odrediti puni ekonomski efekat, međutim svi se slažu da se radi o milijardama, čak I desetinama miljardi dolara svake godine. Iskorjenjivanje problema, reguliranje ribarenja I okončanje destruktivne ribarske prakse je jedan od razvojnih ciljeva UNa kojeg su usvojili šefovi vlada svih 193 zemlje sa rezolucijom UNa na samitu 2015.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG