Linkovi

Niko ne zna šta donosi budućnost nakon naftne mrlje


Naučnici upozoravaju da niko zapravo ne može predvidjeti budućnost okeana. Niti živih bića čiji život zavisi od njih.

Nafta se i dalje izlijeva u Meksički zaljev i naftna mrlja se širi obalom, prijeteći biljnim i životinjskim vrstama, cijelom ekološkom sistemu, kao i ljudima. Kako se navodi, čišćenje će trajati godinama, i niko zapravo ne zna šta donosi budućnost.

Srceparajući snimci koji stižu iz Meksičkog zaljeva: tek rođeni pelikani se vade iz nafte. Naučnici kažu da oni plaču za roditeljima. Djelatnici Međunarodnog centra za spašavanje ptica ih potapaju u biljno ulje.

Mi koristimo lagano ulje koje zagrijemo i utrljamo u perje. Ulje smekša naftu, kaže Jay Holcomb.

Oni nakon toga kupaju ptice tečnim sapunom za suđe. Nafta oko očiju se skida četkicom za zube. Ptičice onda idu pod fen.

One budu toliko sretne kada im skinemo naftu, a i mi se osjećamo dobro kada znamo da to radimo kako bi spasili te životinje, kaže volonter Mary Dwyer.

Nadomak obale Louisiane se nakupljaju debeli slojevi ljepljive nafte. Naučnici su sada pronašli naftu koja se razvlači i do hiljadu metara dubine. Obalna straža navodi da poklopac stavljen na cijev iz koje se izljeva nafta omogućava sakupljanje 15 hiljada barela dnevno, što je za oko 4 hiljade barela više nego u ponedjeljak. Ali tri od četiri cijevi su i dalje otvorene, i iz njih se izlijeva na hiljade barela nafte koja odlazi na površinu.

Postoje dva razloga zbog kojih cijevi još nisu zatvorene. Kako bi se izbjegle naslage hidrata i ako imate preveliki pritisak samo na naftu sve što se oko nje kreće bi moglo pomjeriti poklopac, kaže admiral Thad Allen.

Naftna mrlja se širi obalom Sjedinjenih država, ali stručnjaci kažu da ona predstavlja međunarodni problem. Celine Cousteau je unuka svjetski poznatog istraživača okeana Jacquesa Cousteaua.

Šta god se dešava u okeanima se dešava svima nama. Veliki dio naše hrane dolazi iz okeana. I oni će biti pogođeni. Da, to je međunarodni problem. I ne samo to. To ne znači da se takvo što, ako se dogodilo u Sjedinjenim državama, ne može dogoditi bilo gdje drugo, kaže Celine Cousteau.

Što se dugoročnih posljedica tiče, naučnici nastoje odgovoriti na beskrajna pitanja, ali nemaju odgovora. Šta se na primjer dešava sa zagađenošću vode?

To je nešto što nećemo znati dok se ne desi.

A sa koralima starim 4 hiljade godina?

Ne znamo koliko se nafte dole nalazi.

Efekat uragana?

Nemamo sve odgovore.

Sjedinjene države, pa i svijet, nikada do sada nisu iskusili izlijevanje ovolike količine nafte i ovako duboko. Naučnici stoga upozoravaju da niko zapravo ne može predvidjeti budućnost okeana. Niti živih bića čiji život zavisi od njih.

XS
SM
MD
LG