Linkovi

SAD: Prosvjednici najavljuju „Američko proljeće“


SAD: Prosvjednici najavljuju „Američko proljeće“
SAD: Prosvjednici najavljuju „Američko proljeće“

Prosvjednici namjeravaju nastaviti sa pritiskom. Za januar su planirane ture autobusima zarad širenja podrške. Planira se i veliki skup nazvan "Američko proljeće" krajem marta u Washingtonu, kada bi se u centru političke moći trebali okupiti prosvjednici iz svih krajeva Sjedinjenih Država.

Mada je policija u Los Anglesu i Philadephiji ovog tjedna ispraznila, rasturila skoro posljednje održavane kampove prosvjednika u okviru protesta "Okupirajmo Wall Street" po mnogim naznakama taj pokret ipak ulazi u novu fazu.

Kevin Zeese, provjednik iz Washingtona, kaže da je vrijeme pokret preraste u sveamerički i dodaje:

„Mislim da smo shvatili da prosvjedujući zajedno imamo snage da utičemo na politički proces. I kada se to desi, mislim da naši zahtjevi neće moći biti ignorirani.“

Mnogi tvrde da je jaz između bogatih i siromašanih počeo da se produbljuje izborom Ronalda Reagana za predsjednika, predsjednika koji je se zalagao za deregulaciju i slobodu poslovanja čime bi se stvarali uslovi za prosperitet svih Amerikanaca.

SAD: Prosvjednici najavljuju „Američko proljeće“
SAD: Prosvjednici najavljuju „Američko proljeće“

Nedavne analize pokazuju da je bogatstvo jednog procenta najbogatijih utrostručeno od 1979. godine, a da je prihod ostalog dijela Amerikanaca stagnirao. Analitičar John Cavanagh u tom kontekstu kaže:

„Ukazivanje na nejednakost 99 posto Amerikanaca u odnosu na 1 odsto najbogatijih odzvanja u ušima ogromne većine. I mnogima koji su među tih 99 posto nije lako.“

Nije mali broj konzervativaca koji i dalje čvrsto vjeruju u Reganovu formulu. Po njima, i mediji su naduvali pitanje imovne nejednakosti. Analitičar Peter Wallison ističe:

„Činjenica je da su u mnogim medijima, posebno u The New York Timesu, pokušavali i pokušavaju sugerirati da prosvjednici u okviru pokreta "Okupirajmo Wall Street" govore o stvarima koje bi mogle i trebale biti korištene protiv konzervativaca i Republikanaca, te da sugeriraju da je pitanje imovne nejedanakosti problem Sjedinjenih Država.“

Gospodin Wallison tvrdi da analize pokazuju da su i zarade radnika tokom vremena rasle. Po njemu upravo sada najbitnije je zaštiti slobodu poduzetništva koje od malih firmi, uz težak rad vodi do snažnih kompanija i dobrih zarada.

„Sve dok to budemo imali, sve dok Amerika svakom može ponuditi takvu mogućnost ne mislim da će ideja o imovinskoj nejednakosti trajati i poslije gašenja pokreta "Okupirajmo Wall Street" – kaže on.

Kevin Zeese misli sasvim drugačije. Po njemu pokret je tek počeo i....

„... mi želimo ići dalje i okončati vladavinu korporacija, vladavinu krupnog kapitala i graditi vladavinu naroda. To je ono što je Amerika izgubila.“

Gospodin Zeese je uvjeren da će prosvjednici nastaviti sa pritiskom. Za januar su planirane ture autobusima zarad širenja podrške. Planira se veliki skup nazvan "Američko proljeće" krajem marta u Washingtonu, kada bi se u centru političke moći trebali okupiti prosvjednici iz svih krajeva Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG