Linkovi

Okupirajmo Wall Street: "Zašto si ovdje?"


Okupirajmo Wall Street: "Zašto si ovdje?"
Okupirajmo Wall Street: "Zašto si ovdje?"

Mnogi učesnici prosvjeda "Okupirajmo Wall Street" u New Yorku privlače pažnju zbog njih samih - da li zbog izgleda, ponašanja, poruka, onoga što izvode... Novinar Glasa Amerike proteklih dan, dva obratio je pažnju upravo na taj apekt - različitost motiva za učešće u prosvjedima, poruka i načina izražavanja.

Na prvi pogled, izdaleka, njujorški protetsti „Okupirajmo Wall Street“ izledaju kao skup na kojem prosvjednici šetkaraju tamo amo, sjede ili nešto rade.... Zaći među njih pruža mogućnost bliskog susreta sa velikim brojem pojedinaca.... urednih, neurednih, neobičnih, plesača, izvođača, svirača, bubnjara, čistača, ležača, maskiranih, nosača transparenata, skupljača potpisa za peticije.....

Reporteri i kamermani previše pažnje posvećuju tim i takvim pojedincima misli Joel Goldentyer, pristigao iz Sjeverne Karoline, i dodaje:

„Radije bih da čujem što misle prosječne osobe. Ono što oni kažu, njihovi pogledi... ima ih i različitih i sličnih... je ono iz čega se može zaključiti što je u njihovim srcima.“

Za sada nema nekog određenog pitanja koje ujedinjuje prosvjednike.

Članovi sindikalnih unija osuđuju nekorektnu radnu praksu američkih korporacija. Jedan prosvjednik bi da bankari budu hapšeni u ime Isusovo. Drugi optužuje političare da se prodaje korporacijama. Treći želi da ljudi mogu ostvarivati snove. Dvije djevojke prosvjeduju protiv smrtne kazne, a jedna od njih i protiv kontrole obrazovanja koje nameću korporacije. Prosvjednik, poletarc, maše Konfučijevom mišlju o zloupotrebi bogatstva.

Okupirajmo Wall Street: "Zašto si ovdje?"
Okupirajmo Wall Street: "Zašto si ovdje?"

Ipak, u samom središtu je neslaganje, protest, ljutnja vezana na bogatstvo i uticaj bogatih. Prosvjednici će reći da najbogatiji, a to je samo jedan procenat Amerikanaca, kontrolira isuviše mnogo toga. Korporacije donacijama za izborne kampanje kupuju usluge političara na račun ostalih 99 odsto Amerikaca kaže ekonomista Laurence Brahm i dodaje:

„Naša cijela politika je nadvikivanje između onih koji kažu.... on je socijalist..., on je kapitalist..., on je Republikanac..., on je Demokrata... Ja sam Amerikanac i želim Americi bolje. I oni lijevi, i oni desni gube radna mjesta. Prosvjednici su bez posla i zato prosvjeduju.“

Američka zastava, pa druga sa dodatim simbolima multinacionalnih kompanija, pa crna zastava kao simbol anarhije, pa zastava Portorika, pa zastavica Kine... i ko zna kakve još.

I onda prosvjednik sa znakom "Zašto si ovdje?"

„Ono što je većini nas zajedničko je što želimo poštenije društvo, manje rasizma, manje ratova, manje razlika između bogatih i siromašnih....“ - kaže Joel Goldentyer.

Wall Street, američko finansijsko središte, i Washington, američko političko središte, još se nisu odredili prema motivima i zahtjevima prosvjednika. Njujorški pokret "Okupirajmo Wall Street" i njemu istovjetni, ili vrlo slični, u brojnim drugim gradovima nemaju lidere i programe, nemaju taktiku i strategiju.

Za neke ti prosvjedi su anarhija, za druge demokratija.

XS
SM
MD
LG