Linkovi

Obilježeno 18. godina od terorističkih napada na SAD


Predsjednik Trump i prva dama minutom ćutanja odaju počast žrtvama terorističkih napada 11. septembra 2001. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Predsjednik Trump i prva dama minutom ćutanja odaju počast žrtvama terorističkih napada 11. septembra 2001. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Milioni Amerikanaca obilježili su 18. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra, u kojima je ubijeno skoro 3.000 ljudi, kada sue 19 otmičara iz terorističke grupe al-Kaida oteli četiri putnička aviona i udarili u dvije zgrade Svjetskog trgovinskog centra i Pentagon, dok se četvrti avion srušio u polje u Pennsylvaniji.

Na današnjoj komemoraciji, predsjednik Donald Trump poručio je da Amerika „ne traži sukobe“ ali da će „sa punim arsenalom i čeličnom voljom“ odgovoriti na svaki napad.

U New Yorku, pročitano je skoro 3.000 imena, dok je nacija zastala da bi odala poštu ljudima koji su izgubili život u terorističkim napadima prije 18 godina.

Na mjestu nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, gdje su dva oteta putnička aviona udarila u "Kule bliznakinje", uspomene na napade ne blijede.

FILE - In this Sept. 11, 2001 file photo smoke rises from the burning twin towers of the World Trade Center after hijacked planes crashed into the towers, in New York City.
FILE - In this Sept. 11, 2001 file photo smoke rises from the burning twin towers of the World Trade Center after hijacked planes crashed into the towers, in New York City.

Dvadeset-troje policajaca iz New Yorka nastradalo je tog dana, ali je više od deset puta toliko preminulo od bolesti povezanih sa 11. septembrom.

Predsjednik Trump je ranije ove godine potpisao zakon kojim se trajno produžava finansiranje fonda za brigu o onima koji su se razboljeli pružajući pomoć građanima New Yorka.

Neki Amerikanci podsjećaju da su komemoracije ne samo momenat za sjećanje, nego i prilika da se zemlja ujedini.

“Najveće naslijeđe 11. septembra je svijest da imamo neizmjernu sposobnost saosjećanja, brige, empatije i službe, jedni drugima”, rekla je jedna od žena koja je došla da izrazi poštu žrtvama u New Yorku.

U Washingtonu, predsjednik Trump i prva dama Melania izašli su ispred Bijele kuće u 8:46, vrijeme kada je prvi avion udario u Svjetski trgovinski centar u New Yorku.

Donald Trump je kasnije govorio na ceremoniji za porodice 184 ljudi ubijenih u napadu na Pentagon.

“Ne možemo da izbrišemo bol ali vam dajemo večno obećanje da vaši voljeni nikada, nikada neće biti zaboravljeni”.

Potpredsjednik Mike Pence odao je poštu žrtvama u Shanksvilleu u Pennsylvaniji, gdje se srušio avion, čiji su se putnici suprotstavili teroristima.

“Ovdje je jedno obično polje tog dana postalo polje časti, zauvijek“.

U želji da i nova generacija nikad ne zaboravi događaje 11. septembra, država New York usvojila je zakon kojim se u škole uvodi minut ćutanja za žrtve napada.

Početak rata u Afganistanu i lova na Bin Ladena

Najsmrtonosniji napad na američkom tlu poslije napada na Pearl Harbora 1941. trajno je promijenio američku percepciju bezbjednosti i izazvao to da tadašnji predsjednik George Bush mlađi proglasi rat protiv terorizma i okupira Afganistan.

Snage koalicije predvođena SAD svrgnule su talibane sa vlasti u Afganistanu, ali taj konflikt i dalje traje, što ga čini najdužim ratom SAD.

Predstavnici SAD i talibana nedavno su održali mirnovne pregovore, ali samo dio mogućeg sporazuma pušten je u javnost. Predsjednik Trump je otkazao je planirane sastanke sa talibanima i afganistanskim zvaničnicima zbog nastavljanja talibanskih napada u Kabulu.

Sjedinjene Države tragale su za vođom al-Kaide Osamom bih Ladenom godinama poslije napada, a u maju 2011. tim američkih "mornaričkih foka" izveo je napad na utvrđenje u Abotabadu u Pakistan i tada je Bin Laden ubijen.

Spomenici ubijenima tokom terorističkog napada 11. septembra podignuti su u New Yorku, Virginiji i Pennsylvaniji. Mjesto pada aviona u Pentagonu brzo je obnovljeno poslije napada.

Bilo je potrebno mnogo vremena da novi toranj Svjetskog trgovinskog centra bude izgrađen, ali sada se uzdiže iznad nebodera na Manhattanu, kao najviša zgrada u Sjedinjenim Državama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG