Linkovi

Posjet predsjednika Obame Australiji promatra se kao dio američkog pomaka prema Aziji


Posjet predsjednika Obame Australiji promatra se kao dio američkog pomaka prema Aziji
Posjet predsjednika Obame Australiji promatra se kao dio američkog pomaka prema Aziji

Očekuje se da će predsjednik Obama objaviti planove za razmještanje američkih marinaca na sjeveru Australije, što je potez koji će izazvati zabrinutost Kine

Predsjednik Obama obratit će se sutra zajedničkom zasjedanju australskog Parlamenta u posjetu kojim se obilježava šezdeseta godišnjica vojnog savezništva Washingtona i Canberre. Sporazum ANZUS potpisan je u San Franciscu u rujnu 1951. godine u jeku Hladnog rata. Sve vlade u Canberri od tada su ustrajale kako je taj savez temelj za australsku dugoročnu sigurnost.

U rujnu državna tajnica Hillary Clinton je predvodila službene svečanosti povodom godišnjice ovog sporazuma koji jamči sigurnost Australiji koja je postala američki najvjerniji saveznik. Nijedan druga zemlja nije slala vojsku da se bori zajedno s američkim vojnicima u svim većim sukobima od Prvog svjetskog rata naovamo. Iako se očekuje da će posjet predsjednika Obame Canberri i Darwinu ojačati dugotrajno prijateljstvo, Geoffrey Garrett sa Sveučilišta Sydney kaže da će najvjerojatnije obilježiti i odlučnu promjenu u američkoj diplomaciji. "Mislim da će ovaj posjet značiti jedan strateški zaokret u američkoj vanjskoj politici od Srednjeg istoka i rata protiv terorizma prema azijsko-pacifičkoj regiji".

Profesor Garret vjeruje da Australija preuzima veću ulogu u regionalnoj sigurnosti i trgovini. "Američki čelnici često kažu kako Sjedinjene Države nemaju boljeg prijatelja na svijetu od Australije. Vjerujem da je to istina jer Australija je najvažniji američki partner u sastavljanju transpacifičkog ugovora o slobodnoj trgovini i vojnoj suradnji, a ta je suradnja na višoj razini vjerujem negoli s bilo kojom drugom zemljom, možda s izuzetkom Ujedinjenog Kraljevstva".

Očekuje se da će predsjednik Obama objaviti planove za razmještanje američkih marinaca na sjeveru Australije, što je potez koji će izazvati zabrinutost Kine. Tom Switzer sa Sveučilišta Sydney vjeruje da će Australiji biti potrebna delikatna diplomacija kako bi mogla balansirati svoje vojne i ekonomske ciljeve. "Uspon Kine uistinu se različito dožovljava u Americi i Australiji. Za Ameriku to je uspon geopolitičkog suparnika, ali za Australiju to je naš najveći trgovinski partner. Australija je sučeljena s izborom da jaši dva konja simultano, da tako kažem: sve se svodi na to da se udovolji američkom sigurnosnom kišobranu, ali da se istovremeno proširuju trgovinski odnosi s Kinom. To bi moglo postati vrlo teško u budućnosti ako dođe do napetosti u Južnokineskom moru ili Tajvanskom tjesnacu. To se ne može isključiti".

Australski angažman u Afganistanu također će biti jedna od tema tijekom kratkog posjeta predsjednika Obame. Nedavne žrtve nisu pokolebale odlučnost Canberre da ustraje u misiji, iako australski proturatni aktivist Pip Hinman želi da se australski vojnici vrate kućama odmah. "Osim ljudskih života taj nas rat košta i novaca. Enormni iznosi novca troše se na taj rat koji ozbiljno uništava Afganistan, širi se u Pakistan i počinje polako uništavati i tu zemlju, a uništava i živote vojnika koji su poslani da se bore u tom ratu. Mislim da je to razlog zašto ankete pokazuju kako ljudi ne vide smisao u tome, jer znaju da je to nemoralno i nepravedno".

Iako je rat u Afganistanu nepopularan kod mnogih Australaca, ankete ukazuju da je podrška savezništvu sa Sjedinjenim Državama široka. Australija također održava tijesne kulturne veze s Britanijom, a njeno bogatstvo u sve većoj mjeri ovisi o Kini, međutim, nekoliko generacija australskih čelnika govori kako je vojni savez ove zemlje sa Sjedinjenim Državama najvažnija stvar. Barack Obama peti je američki predsjednik koji posjećuje Australiju.

XS
SM
MD
LG