Linkovi

Vrhovni sud Sjedinjenih Država stao iza Obaminog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju za svakog Amerikanca


Protukandidat na predsjedničkim izborima gospodinu Obami, republikanac Mitt Romney, obećava oboriti zakon prvoga dana nakon što bude izabran za predsjednika, ako bude izabran

Tzv individualni mandat od svakog Amerikanca zahtijeva da ima zdravstveno osiguranje, ili će se sučeliti sa novčanom kaznom. Predsjedavajući Vrhovnog Suda, John Roberts, inače konzervativac, se medjutim pri jutrošnjem glasanju stavio na stanu liberalinijih sudija, i odluka je donesena sa 5 ZA naprema 4 PROTIV. Sudac Roberts je saopćio da, navodimo, s obzirom da Ustav dozvoljava takvu vrtu takse, nije uloga Vrhovnog suda da ju ne dozvoli, niti da odlučuje o pravilnosti ili mudrosti takve takse.
Sudije Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsburg, Elena Kagan i Sonia Sotomayor su glasali zajedno s Robertsom da je zakon u redu i da ga treba podržati.

Predsjednik Obama je pozdravio odluku kao, kako je naglasio, pobjedu za narod ove zemlje čiji će životi biti bezbjedniji zbog takve odluke i podrške Vrhovnog suda. Predsjednik je takodjer kazao da je odluka Suda još jednom potvrdila da je Amerika najbogatija zemlja na svijetu, u kojoj nikakva bolest ili nesreća neće neku obitelj dovesti do financijske propasti.
Predsjednik se obratio naciji ubrzo nakon odluke Suda
Predsjednik se obratio naciji ubrzo nakon odluke Suda

Protukandidat na predsjedničkim izborima gospodinu Obami, republikanac Mitt Romney, je obećao oboriti zakon prvoga dana što bude izabran za predsjednika, ako bude izabran. Obamin plan je bio loš plan jučer, kazao je Romney, i to je loš plan i danas. On je upozorio da će ovaj zakon koštati da do 20 milijuna Ammerikanaca izgube osiguranje koje im sada odgovara, i da će uništiti mnogo radnih mjesta.

Administracija predsjednika Obame tvrdi da je tzv individualni mandat vrijedan po američkom Ustavu, jer će svakom Amerikancu u nekom trenutku u životu biti potrebno zdravstveno, a osiguranju nema praktične alternative.

26 saveznih država je do sada uputilo tužbe sudu protiv zakona , uz tvrdnju da se prisiljavanjem Amerikanaca da kupe neki proizvod, makar to bili i zdravsveno osiguranje, direktno krši Ustav.

Republikanski predsjednički kandidat se takodjer obratio naciji, rekavši da će oboriti zakon ako bude izabran za predsjednika u novembru
Republikanski predsjednički kandidat se takodjer obratio naciji, rekavši da će oboriti zakon ako bude izabran za predsjednika u novembru
Osim pozitinih reakcija i aplauza sa demokratske, liberalne strane, i kritika od strane republikanaca, oglasila se i poslovna zajednica. Predsjednik Američke trgovinske komore Thomas Donohue je izjavio da njegova pro biznis grupacija i dalje vjeruje da zakon ima fundamentalnih grešaka. Ako se usvoji bez ikakvih promjena, kazao je Donohue, zakon će mnoge Amerikance koštati njihovog osiguranja koje sada imaju preko poslodavca, štetit će kreiranju radnih mjetsa, i povisit će cijenu zdravstvenog za sve.

Današnje očekivanje odluke je pred zgradu Vrhovnog Suda dovelo brojnu masu ljudi, one za i one protiv zakona, studente, roditelje, svećenike,radnike....
kada se saznalo za oduku, na trenutak je nastala zbrka, jer mn ogi nisu znali šta će to značiti za budućnost, U svakom slučaju, radi se o povijesnom trenutku za Sjedinjene Države i odnos gradjanina prema vladi.
XS
SM
MD
LG