Linkovi

Govor predsjednika Obame pred Glavnom skupštinom bit će koncentriran na demokratske tranzicije


Govor predsjednika Obame pred Glavnom skupštinom bit će koncentriran na demokratske tranzicije
Govor predsjednika Obame pred Glavnom skupštinom bit će koncentriran na demokratske tranzicije

Od predsjednikova posljednjeg obraćanja Glavnoj skupštini svijet je doživio val pobuna protiv diktatora diljem cijelog Srednjeg istoka i sjeverne Afrike, tzv. Arapsko proljeće

Dužnosnici Bijele kuće naznačili su široki spektar tema o kojima će predsjednik Barack Obama govoriti sutra u svom obraćanju Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Govor predsjednika Obame, kao i njegovi susreti na marginama skupštine, biti će koncentriran na demokratsku tranziciju i kontinuiranu borbu za slobodom na Srednjem istoku i Africi, te nastojanjima za oživljavanje srednjeistočnog mirovnog procesa.

Od predsjednikova posljednjeg obraćanja Glavnoj skupštini svijet je doživio val pobuna protiv diktatora diljem cijelog Srednjeg istoka i sjeverne Afrike, tzv. Arapsko proljeće. U razgovoru s novinarima zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Ben Rhodes ukazao je na dramatične promjene u zemljama kao što su Egipat, Tunis i Libija. Predsjednik Obama će između ostalog govoriti – kako kaže Rhodes – o "kontinuiranoj borbi za demokratskim promjenama u Siriji" gdje je u pobuni protiv predsjednika Bashara al-Assada i njegove vlade poginulo više od 2600 osoba.

Iran će se u obraćanju Baracka Obame Glavnoj skupštini pojaviti u dva konteksta. Najvjerojatnije će primijetiti, kao i u svom govoru o politici prema Srednjem istoku početkom godine, da su Iranci prosvjedovali na ulicama prije početka pobune u Tunisu koja je pokrenula slična kretanja u cijeloj regiji. Predsjednik će također govoriti o iranskim nuklearnim ambicijama.

Arapsko proljeće i načini na koje bi Sjedinjene Države i europske zemlje mogle pružiti podršku mladim demokracijama također će biti u žarištu susreta američkog predsjednika s drugim svjetskim čelnicima u New Yorku. Susrest će se s predsjednikom libijskog Vijeća za nacionalnu tranziciju Mustafom Abdelom Jalilom kako bi razgovarali o poslijegadafijevoj tranziciji, a sudjelovat će i na jednom multilateralnom sastanku kojem je domaćin glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Ključni dio razgovora predsjednika Obama s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom bit će demokratska tranzicija. Bijela kuća kaže da turski premijer igra vrlo važnu ulogu u Libiji. Posjetio je Tripoli prošli tjedan. Barack Obama će se također susresti sa svojim francuskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem čija je zemlja zajedno sa Sjedinjenim Državama igrala vodeću ulogu na početku vojne ofenzive protiv Gadafijevih snaga. Francuski je čelnik posjetio Libiju zajedno s britanskim prmeijerom Davidom Cameronom.

Heather Conley direktorica je Programa za Europu pri washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije i bivša je zamjenica pomoćnika državne tajnice. Ona kaže da su europski čelnici zadovoljni ishodima u Libiji kojima je pomoglo njihovo snažno čelništvo. "Kad govorimo o arapskom buđenju, vidimo i europsko ponovno buđenje, jer se Europa ponovno probudila u svojim vanjskopolitičkim nastojanjima prema Sjevernoj Africi i Srednjem istoku".

Veći dio pažnje u New Yorku ove godine bit će koncentriran na palestinske planove da traže glasovanje u UN-u o proglašavanju neovisne palestinske države, što je potez kojem se žestoko suprotstavljaju Sjedinjene Države. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je u petak da će tražiti od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da o ovom pitanju glasuje sljedeći tjedan.

Ali Ben Rhodes iz Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće kaže da nije jasno koju od nekoliko mogućih strategija će Palestinci poduzeti u New Yorku. Jon Alterman, direktor je za Program Srednjeg istoka pri Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. "Sjedinjene Države su se zatekle u nemogućem položaju i kažu da će uložiti veto na rezoluciju u Vijeću sigurnosti i bit će još jednom na pogrešnoj strani u manjini na glasovanju Glavne skupštine, što će jamačno dovesti do raznih pritužbi kako ova administracija nema nikakav kredibilitet na međunarodnoj sceni".

Bijela kuća kaže da će se predsjednik Obama susresti i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ali zasad nije planiran nikakav susret s predsjednikom palestinske uprave Mahmoudom Abbasom.

Među drugim bilateralnim susretima predsjednika Obame u New Yorku je i onaj s novim japanskim premijerom Yoshihikom Nodaom i sastanak s čelnikom najmlađe svjetske države – predsjednikom Salvaom Kirom iz Južnog Sudana. Američki predsjednik susrest će se tijekom boravka u New Yorku i s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i predsjednicom Brazila Dilmom Rousseff.

XS
SM
MD
LG