Linkovi

Obama: 'Užasi Srebrenice mrlja na našoj kolektivnoj savjesti'


Američki veleposlanik u Bosni i Herecegovini Charles English čita poruku predsjednika Obame na groblju u okviru Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice
Američki veleposlanik u Bosni i Herecegovini Charles English čita poruku predsjednika Obame na groblju u okviru Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice

"Mi uviđamo da ne može biti trajnog mira bez pravde" – također se kaže u poruci predsjednika Obame - "To znači gonjenje i kažnjavanje onih koji su počinili genocid, uključujući Ratka Mladića"

Na petnaestu godišnjicu masakra u Srebrenici, u nazočnosti više desetaka tisuća ljudi na groblju u okviru Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice pokopani su posmrtni ostaci 775 osoba koje su snage vojske i policije bosanskih Srba pod Mladićevim zapovjedništvom ubile u srpnju 1995.

Američki veleposlanik u Bosne i Hercegovine Charles English - čelnik američkog izaslanstva na komemoraciji - pročitao je poruku predsjednika Baracka Obame u povodu obljetnice srebreničke tragedije. 'Rekao sam a i danas vjerujem da su užasi Srebrenice mrlja na našoj kolektivnoj savjesti', stoji u poruci američkog predsjednika u kojoj se također navodi kako mora postojati jasna spremnost svijeta da reagira svaki put kada se pojavi slična opasnost kao u Srebrenici 1995. "Mi uviđamo da ne može biti trajnog mira bez pravde" – također se kaže u poruci predsjednika Obame. "To znači gonjenje i kažnjavanje onih koji su počinili genocid, uključujući Ratka Mladića"

Procjenjuje se kako je u srpnju 1995. nakon pada srebreničke enklave ubijeno više od osam tisuća muškaraca i dječaka. Pokopu u Potočarima prethodio je memorijalni skup na kojemu su bila broja državna izaslanstva a hrvatsko je predvodio ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. On je izrazio sućut za sve ubijene te je podsjetio kako Hrvatska i sama "ima iskustvo strašnih zločina poput onih u Vukovaru i Škabrnji te stoga inzistira da svi počinitelji takvih nedjela budu najstrože kažnjeni". Srbiju je predstavljao predsjednik Boris Tadić, Crnu Goru predsjednik Filip Vujanović a Sloveniju predsjednik Danilo Tuerk koji je bio i jedan od govornika na komemoraciji.

XS
SM
MD
LG