Linkovi

Prvi američki predsjednik uživo na Tweeteru


Prvi američki predsjednik uživo na Tweeteru
Prvi američki predsjednik uživo na Tweeteru

Predsjednik Barack Obama je u srijedu održao prvi javni sastanak koristeći popularni društveni medij Twitter. Dogadjaj se direktno prenosio na web stranici Bijele kuće i na specijalnoj stranici koju je za tu priliku kreirao Twitter, ali su ga prenosile i ključne kablovske mreže vijesti i web stranice brojnih medijskih kuća.

Predsjednik Obama nastoji koristiti društvene medije kako bi dopro do što većeg broja gradjana. Pozdravljajući oko 140 pozvanih promatrača u Istočnoj sobi Bijele kuče u Washingtonu, on je naglasio:

"Ovo je istorijski čin. Ja sam prvi predsjednik koji će tweetati uživo. Zato ovdje imam kompjuter."

"Pitanje ne smije imati više od 140 slova", opomenuo je predsjednika Jack Dorsey, suosnivač Tweetera i voditelj.

Prvi američki predsjednik uživo na Tweeteru
Prvi američki predsjednik uživo na Tweeteru

Predsjednik Obama, koji je već imao slićne sastanke kroz Facebook i You Tube, je sam sebi postavio prvo pitanje o smanjivanju deficita, poštujući pravilo dužine od 140 slova.

Ali usmeni odgovori ga nisu obavezivali na kratkoću i bili su znatno duži.

"Dozvolite mi da ukratko opišem šta je u pitanju oko nivoa zaduživanja. Istorijski su Sjedinjene Države deficit uvijek finansirale prodajom državnih obveznica, i Kongres je odlučivao o tome koliki taj dug mož biti, koliko obveznica se može izdati.

A, sada Kongres sugeriše da možda neće glasati za podizanje nivoa zaduženosti. Ukoliko to ne uradimo, onda će državna kasa ostati prazna, i Amerika neće moći da plati svoje račune, i potencijalno svjetsko tržište kapitala može izgubiti povjerenje u kredit Sjedinjenih Država."

Analitičar političkih medija, Ken Goldstein objašnjava prednosti i mane društvenih medija u vodjenju politike:

Ken Goldstein
Ken Goldstein

"Ukoliko smatrate da je politika komplikovanija od 140 slova, onda prema samoj definiciji Twitter skupovi su problematični."

Goldstein kaže da to ograničenje trajanja pitanja i odgovora u novim medijima pomalo smeta predsjedniku:

"On je osoba koja je na velika vrata prihvatila nove medije. Sa druge strane on voli da govori duže od kratkih izjava, a Twitter je oličenje i jednog i drugog. To je oličenje novog medija, ali i kratke pažnje gdje o raznim pitanjima možete govoriti samo do 140 slova ukupno."

Društveni mediji kao Facebook, You Tube i Tweeter pothranjuju revolucije širom svijeta. Oni povezju različite grupe sličnih nazora u Iranu, Kini i jednom za drugom zemljom Srednjeg Istoka u socijalnim i političkim pobunama poznatim kao Arapsko proljeće.

Medjutim, analitičari upozoravaju da oni koji su zainteresirani za trenutna zbivanja trebaju sljediti široku lepezu medija, uključujući one tradicionalnije.

"Ja vjerujem da su stari mediji još uvijek značajni. Za većinu toga što vidimo na Internetu, izvor je iz tradicionalnih medija", kaže Goldstein.

Političari posljednjih godina pokušavaju zaobići tradicionalne medije, i društveni medji im u tome mogu pomoći. Oni tada ne treba da razgovaraju sa reporterima i na Tweetru ih teže mogu iznervirati.

XS
SM
MD
LG