Linkovi

SAD: Moj cilj u naredne dvije godine je ostvariti ono za što vjerujem da je najbolje za Ameriku....


... istakao je sinoć, na samom kraju govora o stanju nacije, predsjednik Barack Obama, održanom po prvi put u Kongresu u kojem Republikanci u oba doma imaju većinu.

Svejstan činjenice da je Kongres pod kontrolom Republikanaca, gospodin Obama je, takođe na kraju govora koji je direktno prenošen na svim velikim televizijskim mrežama, pozvao senatore i zastupnike da svojim radom, prijedlozima, sugestijama, idejama, zakonima i mjerama svim građanima Sjedinjenih Država pokažu i dokažu da hoće i mogu unaprijediti životne i radne uvjete svakog Amerikanca. Ako, pak, neki o njih ne dijele neke od vizija i opredjeljenja koje je sinoć izložio, gospodin Obama je izrazio nadu da će, makar, sarađivati sa njim u onome u čemu se on, senatori i zastupnici slažu.

O svojim vizijama predsjednik Obama je govorio nakon kraćeg podsjećanja na teškoće koje su Sjedinjene Države i njeni građani prevladali od početka ekonomske recesije do sada. Istakao je, pored ostalog, da je u posljednjih 5 godina, nakon višemilionskih otpuštanja, ponovo zaposleno 11 miliona radnika, više nego u Evropi, Japanu i drugim visoko razvijenim zemljama zajedno, da su Sjedinjene Države energetski potpuno neovisne, da su izašle iz dva dugotrajna i skupa rata, da sada više nego ikada ranije mladih Amerikanaca završava koledže, da je samo prošle godine oko deset miliona građana Sjedinjenih Država konačno i dugoročno zdravstveno osigurano....

Za godinu koja je tek počela, gospodin Obama nije, kako je rekao, želio da pažnju usmjeri na listu prijedloga nego na vrijednosti i opredjeljenja koja stoje pred svim Amerikancima.

Za njega je osnovno osigurati uvjete da se porodice radnika, porodice srednje američke klase, osjećaju sigurnijim u okolnostima koje se brzo mijenjaju.

„To znači pomoći Amerikancima da imaju dječiju zaštitu, da mogu studirati, da imaju zdravstveno osiguranje, da mogu kupiti kuću ili stan, da uštede za penzionerske dane i godine. Bužetom koji ću predložiti ponudiću rješenja ovih pitanja, insistiraću na smanjenju poreza na prihode radničkih porodica i na taj način svake godine omogućiti da im u džepovima ostanu hiljade dolara “ – rekao je o jednoj vizija za ovu godinu gospodin Obama.

Dodao je da to nije nešto što bi bilo lijepo imati. To je nešto što se mora imati. Kao drugi primjer onoga što se mora imati predsjednik Obama je istakao:

„Danas... mi smo jedina visoko-razvijena zemlja u svijetu koja Amerikankama ne garantira plaćeno porodiljsko bolovanje. Nadalje, 43 miliona radnika nema dana plaćenog bolovanja. 43 miliona. Razmislite o tome. I to prisiljava mnoge roditelje na odluku koja ih guši... ići na posao i ostaviti bolesno dijete u kući.“

Gospodin Obama je, takođe vrlo direktno i odlučno pozvao članove Kongresa, najvišeg zakonodavnog tijela, da pomognu radničkim porodicama da sastavljaju kraj sa krajem na najednostavniji mogući način, povećanjem najnižih nadnica:

„Svakome u ovom sazivu Kongresa ko još uvijek odbija prijedloge o povećanju minimalnih satnica kažem: ako zaista vjerujete da bi mogli raditi puno radno vrijeme i prehranjivati porodice sa manje od 15.000 dolara godišnje zarade, pokušajte to. Ako ne, glasajte da se milionima radnika koji rade najnapornije povećaju nadnice.“

Jedna od krupnih i novih vizija predsjednika Obame je i besplatno školovanje na javnim dvogodišnjim koledžima. Krajem ove decenije, kako je istakao, dva od tri nova radna mjesta zahtijevaće viši nivo obrazovanja. Savezna država Tennessee, koju vode Republikanci, i Čikago, gdje gradsku vlast predvode Demokrate pokazuju i dokazuju da je besplatno obrazovanje na koležima moguće.

„Želim tu ideju proširiti na cijelu Ameriku, želim da dvogodišnje obrazovanje na javnim koledžima bude besplatno i univerzalno kao što je to školovanje u srednjim školama.“

Ostvarenjem tih vizija, potpomognutih pravednijom poreskom politikom kojom će biti zatvrorene mnoge poreske rupe i nelogičnosti, ukinute ili umanjenje poreske privilegije bogatih i najbogatijih, poreskom politikom kojom bi bilo podsticano investiranje u Sjedinjenim Državama, spriječeno držanje neoporezovanih profita u inostranstvu, gospodin Obama je, uz još neke kraće naznake prioriteta za koje će se zalagati tokom ove godine zaokružio dio govora o stanju nacije koji se odnosio na unutarnja američka ekonomska, politička i društvena pitanja.

Dio govora o najkrupnijim spoljno-političkim pitanjima i intersima Sjedinjenih Država počeo je konstatacijom da je njegova prva dužnost kao vrhovnog zapovjednika braniti zemlju. Čineći to, nije upitno da li će Sjedinjene Države biti vodeća nacija svijeta, već kako će to biti.

„Ja vjerujem u razumniji način američkog liderstva. Najbolje to činimo kombiniranjem vojne moći i jake diplomatije.... Umjesto slanja velikih vojnih snaga na ratišta partnerski sarađujemo sa državama od juga Azije do sjevera Afrike da eliminiramo sigurna utočišta teroristima koji prijete Sjedinjenim Država,a. U Iraku i Siriji, uz naše liderstvo, i angažirajući dio naše vojne moći, zaustavljamo militante ISIL-a u napredovanju. Umjesto da budemo uvučeni u novi rat na Srednjem Istoku, mi predvodimo široku koaliciju, uključujući i arapke zemlje, na slamanju i konačnom uništavanju te velike terorističke grupe“ – naglasio je gospodin Obama.

Snažnim diplomatskim angažmanom Sjedinjene Države će uticati i na rješavanje krize u Siriji, u Ukrajini.... Diplomatijom su za sada odškrinuta, a biće i širom otvorena vrata normaliziranju američko-kubanskih odnosa. Diplomatija je, po uvjerenju gospodina Obame iskazanom i sinoćnjim govorom o stanju nacije, put rješavanja pitanja iranskog nuklernog programa:

„Našim diplomatskim naporima po prvi put u posljednjih deset godina zaustavili smo realizaciju iranskog nuklernog programa i Iran privoljeli na smanjivanje zaliha nuklernog materijala. Ovog proljeća imamo šansu da postignemo sveobuhvatan sporazum kojim ćemo isključiti nuklerno naoružavanje Irana. Nema garancija da će pregovori biti uspješni i ja ću sve opcije držati na stolu. Ako Kongres bude usvojio nove sankcije u danima dok pregovori traju, ako bi time bili negirani diplomatski napori, ja ću staviti veto na bilo koje sankcije koje ugrožavaju pregovarački proces.“

Vrlo često prekidan aplauzima, gospodin Obama je govorio i o nužnosti daljeg angažmana Sjedinjenih Država na poštivanju ljudskih prava i zaštiti dostojanstva ljudi u mnogim dijelovima svijeta, borbi za ostvarivanje građanskih sloboda, još obimnijoj američkoj pomoći zemljama zahvaćenim epidemijom ebole...

Za dva tjedna predsjednik Obame će, kako je najavio sinoć, uputiti u Kongres prijedlog budžeta koji će na praktičan i logičan, a ne političko-stranački način, sadržavati ideje i vizije o kojima je sinoć govorio. U narednih nekoliko mjeseci proputovaće Sjedinjene Države da bi još detaljnije obrazložio sve ono o čemu je govorio u svom šestom govoru o stanju nacije i osigurao, za ostvarenje tih ideja i vizija, što veću podršku Amerikanaca.

Nakon govora gospodina Obame koji je, prekidan aplauzima, trajao oko 60 minuta uslijedio je i tradicionalni odgovor predstavnika ne-predsjednikove stranke. U ime Republikanaca, sinoć je ta čast pripala prošlog novembra izabranoj senatorici iz Iowe Joni Ernst. Ona je u desetominutnom istupu govorila o prioriteima Republikanaca u naredne dvije godine, izbjegavši bilo kakve ocjene o onome što je kao svoju, predsjedničku agendu za 2015. godinu, istakao gospodin Obama.

XS
SM
MD
LG