Linkovi

Obama: Reformirati NSA tako da se zaštiti privatnost, a ne osujeti sposobnost obrane zemlje


Američki predsjednik Barack Obama je danas predstavio reforme američke obavještajne službe , NSA. Gospodin Obama je rekao da je sakupljanje obavještajnih podataka oduvijek pomagalo da se osigura sloboda i sama zemlja, ali je dodao da su teroristički napadi iz 2001. godine na Washington i New York donijeli sasvim nove izazove.

Američki predsjednik je rekao da je važno zaštititi privatnost kako stranih lidera, tako i američkih gradjana. On je dodao da se američka špijunaža u inostranstvu odnosi samo na ono što je važno za bezbjednost zemlje, a ne na privatne razgovore stranih lidera, niti na bilo kakve špijunske aktivnosti kojima je cilj beneficija za američke kompanije.

Gospodin Obama je potom rekao:

"Hoću da budem jasan: naše obavještajne službe će nastaviti prikupljati infornmacije o namjerama stranih vlada, a ne običnih gradjana, širom svijeta, i to na iste načine na koje to rade sve druge zemlje svijeta. Mi se nećemo izvinjavati samo zato što su naše metode efikasnije. Ai čelnici zemalja i vlade s kojima blisko suradjujemo, i o čijoj suradnji ovisimo, trebaju biti uvjerene da ih tretiramo kao prave partnere. Promjene koje sam naredio će osigurati upravo to."

Predsjednik Obama je takodjer rekao da Amerika neće špijunirati strance i savezničke lidere osim u slučajevima ključnim za interes nacionalne sigurnosti.

Kada je završavao svoj 43 minutni govor, predsjednik je rekao: Ova će nas debata učiniti jačima.

Obama je dodao da je inicirao reviziju politike tzv. velikih podataka, uzimajući u obzir brzinu kojom se mijenja tehnologija koja je revolucionalizirala komunikaciju širom svijeta.

On je takodjer naglasio da ne treba zaboraviti da ovakve otvorene debate o pitanjima privatnosti ne bi moglo biti u gradovima kao što su Peking ili Moskva.

Kada su u pitanju detalji, predsjednik je rekao da je naredio promjene u opsežnom programu NSA-a pri sakupljanju tzv. metapodataka, kao što je vrijeme konekcije telefonom, trajanje i destinacija poziva, i tekst poruka, i to na način koji neće umanjiti sposobnost Agencije da se bori protiv terorizma.

Obama je kazao da su stručnjaci koji su izvršili reviziju američkih obavještajnih programa preporučili da se detaljne informacije o telefonskim pozivima zadrže kod telefonskih kompanija, ili moguće kod neke treće strane. Tako opsežne informacije , dodao je, predstavljaju teškoće kod pitanja privatnosti.

Stoga, kazao je Obama, sam naredio tranziciju sa ovog postojećeg programa, u dva koraka:

Od danas će američka obavještajna zajednica pratiti samo one telefonske pozive koji su , kako se izrazio, dva koraka udaljeni od broja koji se vezuje za neku odredjenu terorističku organizaciju, umjesto tri . On je takodjer uputio obavještajnu zajednicu i ministra pravosudja da iskoriste ovaj tranzicioni period kako bi razvili opcije novoga pristupa , u skladu s mogućnosti, kao i kako bi se popunio jaz koji je do sada popunjavao veliki broj meta podataka. U tom slučaju vlada neće zadržavati kod sebe sve te informacije.

Predsjednik je 28 mart odredio kao rok za sumiranje ovih novih opcija. Takve reforme, rekao je Obama, bi trebale Amerikancima uliti povjerenje da su njihova prava zaštićena, a bez da se smanjuje sposobnost vlade da prikuplja obavještajne podatke.

Predsjednik Obama je rekao da isti tehnološki napreci koji omogućavaju američkim obavještajnim agencijama da lociraju ćeliju al Qaide u Yemenu, takodjer obezbjedjuju rutinske komunikacije po cijelom svijetu koje su na dohvat ruke. On je priznao kako je takva perspektiva uznemirujuća za svakoga, kako digitalna revolucija transformira svijet.

Predsjednik je rekao kako se pravna zaštita koja zabranjuje praćenje američkih gradjana bez sudskog naloga, ne odnosi na strance u drugim zemljama. Obama je dodao da je to mjera predostrožnosti slična praksama mnogih drugih zemalja, i naglasio: Svrha obavještajne aktivnosti je doći do informacije koja nije javno dostupna.

Gospodin Obama je rekao da obavještajne agencije ne mogu funkcionirati ako detalji njihovog rada nisu tajni, ali da konstantni kibernetički i drugi napadi uzrokuju da obavještajna zajednica mora biti sposobna, kako se to kaže, sabrati dva i dva, jer je glavni branitelj zemlje.

Predsjednik je rekao da američke obavještajne agencije ne zloupotrebljavaju svoje ovlasti. Greške će se dogadjati, ali američki operativci žure da isprave takve greške kada se one dogode.

Predsjednik Obama je održao govor u zgradi Ministarstva Pravde, pred publikom koja se sastojala od visokih vladinih zvaničnika i članova američkog Kongresa. On je zaključio da je cilj njegovog današnjeg govora uvjeriti američku javnost da on nije pronašao nikakve dokaze da je američka obavještajna zajednica htjela prekršiti zakon, niti da olako shvata gradjanske slobode u svojoj zemlji.
XS
SM
MD
LG