Linkovi

Predsjednik Obama pokušava motivirati glasače za kongresne izbore u studenome


Predsjednik Obama pokušava motivirati glasače za kongresne izbore u studenome
Predsjednik Obama pokušava motivirati glasače za kongresne izbore u studenome

Na izborima za Kongres, na polovici predsjedničkog mandata, obično glasa izrazito mali broj Amerikanaca - glasaju u pravilu 'najzagrijaniji' glasači

Prije dvije godine, Barack Obama pobijedio je na predsjedničkim izborima prvenstveno zbog toga što su za njega u velikom broju glasali mladi Amerikanci, pripadnici manjina, žene te tzv. neovisni glasači. Danas, pred izbore za Kongres, Demokratska stranka nastoji mobilizirati pripadnike tih demografskih grupa, kao i neovisne glasače. Cilj joj je zadržati većinu u oba ili barem jednom domu Kongresa.

Na izborima za Kongres, na polovici predsjedničkog mandata, obično glasa izrazito mali broj Amerikanaca. Glasaju u pravilu 'najzagrijaniji' glasači. Zato u tjednima pred izbore u studenom, demokrati i republikanci nastoje mobilizirati svoju bazu. Ove su godine republikanci u tome uspješniji, u velikoj mjeri zbog djelovanja takozvanog Pokreta Čajanke, koji okuplja građane konzervativnog usmjerenja.

Predsjednik Barack Obama, pak, od nedavno posjećuje sveučilišne campuse, kako bi oživio entuzijazam mladih. Evo što je nedavno – putem video linka – poručio studentima novinarstva, na stotinama američkih campusa. " Ove izbore ne smijete propustiti. Ne smijete si dozvoliti da se angažirate svakih deset godina, kad dođe netko tko je uzbudljiv. A u međuvremenu ste pasivni … Jer, razlike između demokrata i republikanaca su velike".

Ankete pokazuju da se Obamini demokrati ove godine zaista moraju potruditi da mobiliziraju svoje tradicionalne birače. Jer, kako se čini, republikanci su to učinili i – ankete pokazuju – mogli bi demokratima preoteti većinu u barem jednom, ako ne i oba, doma Kongresa. Zbog čega je to republikancima uspjelo objašnjava Kevin McCharty, republikanski kongresnik iz Californije. "Više od 60 posto Amerikanaca smatra da zemlja ide u krivom smjeru. U pravu su. Republikanska stranka objavila je svoje 'obećanje građanima' u kojem definira što će učiniti da se Amerika ponovno usmjeri u ispravnom pravcu".

Strateg Demokratske stranke, Celinda Lake, kaže da su najbolji mobilizatori demokrata upravo predsjednik Obama te dopredsjednik Joe Biden. 'Nadam se da će stranka Obami dati avionsku kartu u jednom smjeru, da obiđe cijelu zemlju, i objasni važnost svoje politike' – kaže Celinda Lake.

No, činjenica jest da su Amerikanci prilično pesimistični, pogotovo u vezi s ekonomskom situacijom. Zbog toga je i predsjednik države sve manje popularan. Atmosferu na nacionalnom planu objašnjava John Fortier iz washingtonskog Instituta American Enterprise. "Mislim da je upravo Pokret Čajanke pridonio tome da su izborni izgledi republikanaca vrlo dobri. Naglasak je na ekonomiji i na ograničenoj državnoj vlasti – za što se zalaže upravo republikanska stranka. Očekuje se da će u velikom broju glasati građani koji podržavaju te ideje".

Celinda Lake iz Demokratske stranke priznaje da je za izbore za Kongres – koji se održavaju u godini kada se ne glasa za predsjednika – teško animirati mlade ljude. A oni su najviše glasali za Obamu, prije dvije godine. "Mlada generacija najviše glasa za demokrate. Ljude poznije dobi najteže je pridobiti. Starija generacija, s druge strane, redovito glasa. A među njima je najviše kritičara Baracka Obame".

Amerikanci starije dobi Bijeloj kući najviše zamjeraju rastrošnost odnosno zaduživanje te se zalažu za državnu štednju, ali i smanjenje poreza.

XS
SM
MD
LG