Linkovi

Uoči Govora o stanju nacije, popularnost predsjednika Obame u porastu


Uoči Govora o stanju nacije, popularnost predsjednika Obame u porastu
Uoči Govora o stanju nacije, popularnost predsjednika Obame u porastu

Nova anketa pokazuje da 53 posto Amerikanaca smatra kako predsjednik Obama dobro obavlja svoj posao – što je osam posto više negoli u prosincu

Predsjednik Barack Obama u utorak će na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa održati godišnji Govor o stanju nacije. Bit će to prilika da – kao i svake godine krajem siječnja – predsjednik države govori o prioritetima svoje vlade. Inače popularnost predsjednika Obame porasla je posljednjih tjedana.

Na rast popularnosti američkog predsjednika ukazuje nekoliko anketa. Na primjer, ona koju su proveli televizijska mreža NBC i dnevnik Wall Street Journal pokazuje da u ovom trenutku 53 posto Amerikanaca smatra da predsjednik Obama dobro obavlja svoj posao – što je osam posto više nego u prosincu. Analitičari kažu da je veća popularnost vjerojatno posljedica Obamine reakcije na tragični događaj u Tucsonu, u Arizoni, kada je jedan očito mentalno nestabilni mladić otvorio vatru na građane koji su se – na jednom parkiralištu uz trgovački centar - sreli sa svojom kongresnicom. Demokratska kongresnica Gabrielle Giffords pri tome je teško ranjena. Ubijenih je ukupno bilo šest, ranjenih više od deset.

Predsjednik Obama je nakon ovog događaja pozvao naciju na jedinstvo, a založio se i za civiliziraniji dijalog među političarima te smirivanje stranačkih zadjevica u Washingtonu. Također, predsjednik Obama je uspio progurati nekoliko svojih zakonskih inicijativa u Kongresu, između njegova dva saziva. Popularnost predsjednika Obame raste na polovici njegova prvog mandata kojeg je – do sada – najviše obilježila reforma zdravstva. Demokrati u Kongresu su izglasali reformu prošle godine, no ona u američkoj javnosti nije osobito popularna.

Demokratska je stranka – kako se smatra – uvelike izgubila na prošlogodišnjim kongresnim izborima i zbog te reforme. O tome govori Peter Brown, istraživač javnog mnijenja koji radi na sveučilištu Quinnipiac u Connecticutu. "Zanimljivo je da ankete pokazuju da reformu zdravstva Amerikanci smatraju i 'najboljim što je Obama do sada učinio', ali i 'najgorim što je do sada učinio'. To vam govori koliko je Amerika podijeljena kada je riječ o reformi zdravstva".

Predsjednik Obama imao je podršku ogromne većine Amerikanaca kada je prije gotovo dva tjedna pozvao naciju na jedinstvo – nakon tragičnog događaja u Tucsonu. "Važno je da se zamislimo i da pokušamo razgovarati jedni s drugima na produktivan, a ne rušilački način".

Međutim, Republikanska stranka najavila je da će nastaviti s naporima da se u Kongresu poništi Obamina reforma zdravstva. O tome je nedavno govorio član Zastupničkog doma Paul Ryan, republikanac iz Wisconsina. "Pobijedili smo zato jer smo slušali što nam poručuje američki naroda. Pobijedili smo zbog toga što smatramo da je jako važno da se ispune izborna obećanja".

Analitičari su međutim uvjereni da republikancima neće poći za rukom da ukinu zakon koji je već usvojen. Naime, Demokratska stranka i dalje ima većinu u Senatu Sjedinjenih Država, a predsjednik Obama najavio je da će ovaj pokušaj – čak ako i uspije u Kongresu - zaustaviti vetom. Inače, predsjednika Obamu do kraja njegova mandata očekuju mnogi izazovi. Analitičar Peter Brown kaže da je to i zbog toga što je Amerika gotovo 'prepolovljena' kada je riječ o Baracku Obami kao predsjedniku. "Gotovo tri četvrtine glasača kaže da im se Obama osobno sviđa. Međutim njegovu politiku podržava manje od polovice Amerikanaca".

Analitičar Richard Wolffe kaže da je poseban problem činjenica što kopni podrška neovisnih glasača. "To su njegove pristaše iz 2008. Međutim, prošle su godine neovisni glasači bili protiv demokrata. Ako Demokrati žele preokrenuti situaciju, moraju ponovno zadobiti podršku neovisnih. Ekonomija se mora popraviti. I sve to moraju napraviti u roku od dvije godine".

U vezi stranačke suradnje u Kongresu, neki analitičari smatraju da potencijal za to postoji. I to prije svega zbog novog predstojnika ureda predsjednika Obame, Richarda Daleya – koji je u administraciji Billa Clintona bio ministar trgovine. Evo što o tome kaže John Fortier iz Instituta American Enterprise iz Washingtona. "Svađa između republikanaca i demokrata će biti. Međutim, tamo gdje je zajednički jezik moguć, bit će ključna uloga Richarda Daleya. On zna kako se stvaraju koalicije".

Sljedeće dvije godine proteći će i u očekivanju predsjedničkih izbora u studenom 2012. godine. Peter Brown sa sveučilišta Quinnipiac podsjeća da je većinu mandata popularnost predsjednika Obame bila razmjerno niska. Oporavila se tek posljednjih par tjedana. Peter Brown kaže da popularnost američkih predsjednika često brzo raste ali i brzo pada. Kao primjer navodi Ronalda Reagana koji je dobar dio svog prvog mandata, na početku osamdesetih, bio prilično nepopularan. "Godine 1983. svega je 37 posto Amerikanaca smatralo da je Reagan dobar predsjednik. Ali, 22 mjeseca kasnije Ronald je Reagan odnio najuvjerljiviju pobjedu na predsjedničkim izborima u cijeloj američkoj povijesti. Prilike se na američkoj političkoj sceni brzo mijenjaju. U slučaju Ronalda Reagana bilo je važno to što se ekonomska situacija zaista popravila na kraju njegova mandata".

Republikanska stranka u sljedećih godinu i pol mora izabrati svog predsjedničkog kandidata, protivnika Baracka Obame na izborima 2012. Nekoliko republikanskih političara već se nastoji pozicionirati za natjecanje za stranačku nominaciju. Njihove najave o kandidaturi za nju očekuju se uskoro.

XS
SM
MD
LG