Linkovi

Burma - očekivana kruna posjeta predsjednika Obame zemljama jugoistočne Azije


Predsjednik Barack Obama odlazi danas, 17. novembra, na svoje prvo putovanje u inozemstvo nakon reizbora, 6. novembra. Posjet jugoistočnoj Aziji uključit će i posjet Burmi i Kambodži. Za te dvije zemlje, to će biti i prvi posjet jednog američkog predsjednika.


Fokus posjeta američkog predsjednika jugoistočnoj Aziji bit će na važnim ekonomskim, sigurnosnim i demokratskim interesima.

U Bangkoku, susrest će se s premijerom Yingluckom Shinawatrom, za razgovore o bilateralnim odnosima i vojnim vezama između Sjedinjenih Država i Tajlanda.

U ponedjeljak, predsjednik Obama će kao prvi američki predsjednik posjetiti Burmu, kojom desetljećima vlada vojna hunta.

Oporbena čelnica i dobitnica Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi susrela se s predsjednikom Obamom u Bijeloj kući, u septembru. Njihov je idući susret zakazan u njezinu domu, u Rangoonu.

Sjedinjene su Države ublažile sankcije prema Burmi i ohrabruju i podržavaju krhki proces demokratizacije u zemlji.

Aung San Suu Kyi je za Glas Amerike izjavila da o podršci vojske ovisi niz reformi.


“Sve dok vojska ne pokaže jasnu i dosljednu podršku demokratskom procesu, nećemo moći reći da je on neopoziv.”


U Obaminoj administraciji kažu da su realistični po pitanju progresa u Burmi.


“Jaz postoji,” kaže pomoćnik državne tajnice Kurt Campbell, “kao što je to uvijek slučaj u ranoj fazi reforme, u kojoj postoji više nade nego stvarnih, konkretnih razloga za njezino održavanje.”


Zadnja na putovanju predsjednika Obame jugoistočnom Azijom bit će Kambodža, domaćin summita o jugoistočnoj Aziji.

Bivši analitičar CIA-e za Kinu Chris Johnson kaže da će napetosti oko Južnog kineskog mora, povećane uslijed pritisaka ranije ove godine od strane Pekinga, dominirati tim susretom.


“Kina nije priznala negativnu posljedicu po ASEAN [Savez država jugoistočne Azije], ali i šire.”


Zahvaljujući svojem nedavnom reizboru, kažu analitičari, predsjednik Obama donosi sa sobom dodatni politički utjecaj.

Michael Green, iz washingtonskog Centra za strategijske i međunarodne studije, kaže da to otvara mogućnost za daljnje definiranje povećanog američkog fokusa na Aziju.


“Što mislite da bismo stvarno trebali činiti s državama poput Kambodže i Burme na području demokracije? Prostora i mogućnosti je puno na američkom strateškom i ekonomskom planu za Aziju, daleko više na ovom putovanju nego ikada prije.”


Regionalni će lideri vjerojatno dočekati predsjednika Obamu s pitanjima o takozvanoj fiskalnoj provaliji pred Sjedinjenim Državama i o tome tko će zamijeniti Hillary Clinton koja je kao državna tajnica za Obamina prvog mandata bila duboko angažirana na polju diplomacije između Azije i Sjedinjenih Država.
XS
SM
MD
LG