Linkovi

Obama predstavlja strategiju protiv Islamske države


Obama NATO
Obama NATO

Američki predsednik Barak Obama večeras će predstaviti svoj plan za širu američku vojnu akciju protiv ekstremista Islamske države na Bliskom istoku. Obama će se obratiti naciji u udarnom večernjem terminu kako bi objasnio zbog čega ISIL predstavlja pretnju za američku nacionalnu bezbednost i kako planira da se suoči sa tom pretnjom. Jedan od načina je da se američki vazdušni udari na položaje ekstremista u Iraku prošire i na Siriju.

Obama je najistaknutijim vladinim zvaničnicima preneo svoje uverenje da ima ovlašćenje da naredi pojačanu vojnu ofanzivu i bez odobrenja Kongresa, ali je na jučerašnjem sastanku sa zakonodavcima u Beloj kući istakao da bi voleo da Kongres svojim glasanjem podrži tu odluku, kako bi se pokazalo da je zemlja jedinstvena u borbi protiv ekstremista.

Jedan zvaničnik Bele kuće danas je izjavio da predsednikov plan obuhvata “američku vojnu akciju i podršku snagama koje se bore protiv ISIL-a na terenu, kako sirijskoj opoziciji tako i novoj, inkluzivnoj iračkoj vladi.” Predstavnici administracije nisu detaljnije objasnili šta predsednik Obama namerava da iznese u večerašnjem obraćanju iz Bele kuće. Obama je već isključio mogućnost povratka američkih kopnenih trupa u Irak.

Američka vojska izvršila je više od 150 vazdušnih udara podržavajući snage koje se bore protiv ekstremista Islamske države u Iraku. Medjutim, obim tih operacija bio je ograničen. Vojska navodi da joj predsednik Obama nije dao nalog da joj mete budu lideri Islamske države, kao što je bio slučaj sa liderima al-Kaide i al-Šababa.

Sekretar za odbranu Čak Hejgel kaže da je Pentagon dobio jasne smernice.

“Zaštititi naše državljane i ključnu infrastrukturu u Iraku.”

Medjutim, stručnjaci kažu da će za poraz Islamske države biti potrebno više.

Stiven Bidl je član Saveta za spoljnopolitičke odnose.

“Do sada je postojao pogrešan spoj izmedju vrlo ambicioznih ciljeva i vrlo ograničenih sredstava. Smislena strategija bi uskladila te dve stvari.”

Portparol Bele kuće Džoš Ernest naglasio je da predsednik ne razmatra slanje kopnenih trupa u Irak ili Siriju.

"Ovo nije borba koju Sjedinjene Države mogu da preuzmu na sebe.”

SAD rade na formiranju koalicije partnera kako bi se zajedno suprotstavili Islamskoj državi. Sekretar za odbranu Čak Hejgel je posetio razne delove planete kako bi razgovarao o sve većoj pretnji islamista. Medjutim, čak i pouzdani američki saveznici kao što je Turska oklevaju da se bore protiv Islamske države.

Veći deo te borbe spao je na iračke snage i kurdske snage Pešmerga. Poručnik u penziji Džef Mekozlend izjavio je za televiziju Alhura da je američka vojska spremna da ih podrži.

"U proteklih nekoliko meseci, uz pomoć vojnika koje smo poslali u Irak, a kojih sada ima oko hiljadu, SAD nisu samo pojačale obezbedjenje naših diplomatskih ispostava u Iraku nego su, zajedno sa iračkom vojskom, izvršile procenu njenih potreba, kao i potreba boraca Pešmerga.”

Mekozlend ističe da će koalicija takodje morati da podrži one koji se bore protiv Islamske države u Siriji. Medjutim, tu postoji problem, ističe Stiven Bidl.

"Program koji u potpunosti zavisi od lokalnih američkih saveznika da bi se obavile teške vojne operacije na terenu, i koji ne objašnjava kako ćemo tačno da prevazidjemo političke probleme i efikasnost tih saveznika - ostavlja suviše mnogo nedorečenog.”

Bidl smatra da iračka vojska mora da bude manje politizovana ukoliko želi da se efikasno bori protiv pretnje iz inostranstva. A to je nešto što zavisi više od snage nove iračke vlade nego od američke obuke i strategije.

XS
SM
MD
LG