Linkovi

Obama hvali demokratski napredak Poljske, oštro kritizira Bjelorusiju


Američki predsjednik Barack Obama i poljski premijer Donald Tusk, u Varšavi, 28. svibnja 2011.
Američki predsjednik Barack Obama i poljski premijer Donald Tusk, u Varšavi, 28. svibnja 2011.

Hvale za čelnu ulogu Poljske u izlaženju ususret novim demokratskim snagama, koje se s mukom rađaju u Sjevernoj Africi i na Srednjem Istoku

Na kraju svog dvodnevnog posjeta Poljskoj, američki predsjednik Barack Obama hvalio je čelnu ulogu Poljske u izlaženju ususret novim demokratskim snagama, koje se s mukom rađaju u Sjevernoj Africi i na Srednjem Istoku. Govoreći zajedno s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, gospodin Obama je rekao da Varšava može odigrati iznimno važnu ulogu u njedrenju demokracija u Europi, Sjevernoj Africi i na Srednjem Istoku zbog svoje vlastite povijesti i zbacivanja sovjetske komunističke vladavine.

Američki čelnik je također pružio Poljskoj uvjeravanja da nedavni 'novi početak' u odnosima s Rusijom ne mijenja sporazum koji je Washington sklopio s Varšavom o stacioniranju jedne zrakoplovne jedinice u Poljskoj 2012., te početak uvježbavanja s poljskim zračnim snagama početkom 2013. On je naglasio čvrstinu sigurnosnog saveza između Sjedinjenih Država i Poljske, u okviru NATO saveza, gdje partneri 'brane jedni druge'. Ranije je američki predsjednik istaknuo da je vrlo važno da NATO ostane nadležan za obrambene sposobnosti saveza u regiji.

Za ranijeg sastanka s poljskim predsjednikom Bronislavom Komorowskim, predsjednik Obama je hvalio pokret Solidarnost, iz 1980., koji je okončao sovjetsku dominaciju nad Varšavom, kao vrijeme kada su se 'obični građani podigli i učinili izvanredne stvari, s velikom hrabrošću u gotovo bezizglednim okolnostima'. On je povukao paralelu između zbivanja u Poljskoj prije tri desetljeća i takozvanog 'arapskog proljeća', ustanaka u Sjevernoj Africi i na Srednjem Istoku.

Predsjednik Obama je rekao da podržava zakonski prijedlog u američkom Kongresu kojim bi bila ublažena vizna ograničenja za državljane Poljske. Varšava poziva na ukidanje viza na putovanja između dviju zemalja.

Oštra kritika susjednoj Bjelorusiji

Suprotno pohvalama demokraciji u Poljskoj, predsjednik Obama je oštro kritizirao razinu represije u Bjelorusiji, pozvavši Poljsku da djeluje kao sila demokratske reforme u susjednoj zemlji. Pod represivnom vladom predsjednika Lukašenka, - koji pokazuje potpuno nepoštivanje za demokratske vrijednosti, vladavinu zakona i svoj vlastiti narod -, Bjelorusija opasno nazaduje – rekao je gospodin Obama. On je istaknuo da Washington i Varšava blisko koordiniraju djelovanje u vezi Bjelorusije otkako je počeo tamošnji udar na prodemokratske snage, prije pet mjeseci, te da su se složili da primijene koliko je god moguće jak pritisak na Minsk da promijeni svoje poteze.

Bijela kuća je objavila priopćenje da će Sjedinjene Države uvesti dodatne sankcije na bjeloruske kompanije povezane s udarom na prodemokratske snage ukoliko predsjednik Lukašenko ne oslobodi sve političke zatvorenike, prekine zastrašivanje aktivista za građansko društvo i dozvoli slobodnije djelovanje medija.

XS
SM
MD
LG