Linkovi

Hirošima čeka predsjednika Obamu


Hirošima čeka predsjednika Obamu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Hirošima čeka predsjednika Obamu

Predsjednik Barack Obama će posjetiti Hirošimu ovaj mjesec, kad bude bio u Japanu na summitu G-7. On će najvjerojatnije iskoristiti tu posjetu da pažnju svijeta privuče na rastuću prijetnju sjevernokorejskog nuklearnog programa, jednu od tema na summitu. Ali, kako javlja Brian Padden, preživjeli stradalnici Hirošime nadaju se da će on – možda ne i izvinuti se! - ali priznati strahotne gubitke i patnje izazvane američkim korištenjem nuklearnog oružja protiv Japana, na kraju Drugog svjetskog rata.

Šestog augusta 1945., Sjedinjene Države su bacile atomsku bombu na Hirošimu, ubivši oko 140 hiljada ljudi, uključujući i one koji su kasnije podlegli posljedicama intenzivnog zračenja.

Danas, Memorijalni park mira Hirošime, smješten u epicentru eksplozije, odaje počast onima koji su patili i umrli.

Neki, koji su preživjeli tu strahotu, poput 79-godišnje Keiko Ogura, žele da predsjednik Obama dođe i prizna katastrofalne posljedice upotrebe nuklearnog oružja. “Prije nego što umrem, želim vidjeti lice aktivnog predsjednika. Ne da tražim izvinjenje. Ne. Jednostavno tako, kao ljudsko biće. Evo, tu ste i stojimo na istom tlu, na istoj ravni i molimo se za mrtve.”

Muzej u parku je sačuvao fotografije i artefakte eksplozije i uništenja, izazvanih prvom atomskom bombom u svijetu.

Ogura, kojoj je tada bilo samo osam godina, kaže da je bila 2 i pol kilo9metra daleko od epicentra i ipak je bila oborena na tlo silom eksplozije. “Kad sam došla sebi, sve je bilo tamno, ništa nisi mogao vidjeti, a onda je sve utihnulo.”

Sunao Tsuboi se našao na fotografiji lokalnog lista od tog dana, stisnut uz ostale preživjele. Teško opečen, sjeća se s grižnjom savjesti kako se penjao preko hrpe, kako je mislio, mrtvih tijela da preživi. “Svi su bili mrtvi, ali je netko među njima još bio živ. On me glasno prekorio.”

Iz perspektive pobjednika, atomske bombe su spasile živote mnogih američkih vojnika okončavši rat ranije.

Ali, ubile su i hiljade nevinih civila, a mnoge žrtve su umrle mjesecima i godinama kasnije od nekog oblika raka, izazvanog zračenjem.

Preživjeli se nadaju da Obamina posjeta Hirošimi neće oživjeti rasprave oko ratne odluke Amerike da baci bombu, nego da će ojačati predanost međunarodne zajednice da u budućnosti ukine sva nuklearna oružja.

XS
SM
MD
LG