Linkovi

Predsjednik Obama objavio planove za eksploataciju nafte i plina u priobalnim zonama


Činjenicu da će se uskoro moći eksploatirati nafta i plin u priobalnim zonama Atlantskog oceana i Meksičkog zaljeva energetska industrija je popratila s mlakom podrškom, jer mnoge u toj industrijskoj grani brinu planovi administracije da im ukine porezne olakšice te poveća financiranje za takozvana alternativna goriva

Svoj plan za otvaranje više priobalnih područja za bušenje nafte predsjednik Obama je opravdao potrebom smanjenja uvoza nafte. Ali, on je također naglasio potrebu odmicanja od ovisnosti o nafti i drugim ugljikovodicima, čiji su resursi ograničeni i, uz to, izazivaju zagađenje zraka.

"Mi posjedujemo manje od dva posto ukupnih svjetskih rezervi nafte; istodobno, mi trošimo više od 20 posto svjetske proizvodnje. To znači da nove bušotine same po sebi ne dolaze ni blizu udovoljavanja naših dugoročnih energetskih potreba. Za dobrobit i našeg planeta i naše energetske neovisnosti, moramo već sada početi prijelaz na čista goriva," rekao je predsjednik Obama.

No, predsjednikovu tvrdnju da Sjedinjene Države posjeduju samo dva posto svjetskih rezervi nafte osporili su neki stručnjaci iz energetskog sektora, koji kažu da ta brojka proizlazi iz zastarjelih podataka i ne odražava potencijale rezervi u priobalnim područjima koja tek trebaju biti u potpunosti ispitana. John Hofmeister, bivši predsjednik kompanije Shell Oil, a sada direktor privatne organizacije Citizens for Affordable Energy, za Glas Amerike je rekao da plan

"Svaki novi izvor je dobar za zemlju, dobar za potrošače, dobar za energetsku sigurnost."

Hofmeister kaže da Sjedinjene Države trebaju otvoriti još i više sada zabranjenih područja za eksploataciju nafte i prirodnog plina ili će se naći suočene s visokim cijenama i još više ovisne o uvozu energenata.

"Mislim da bi Amerikance trebalo brinuti da još uvijek ne shvaćamo ozbiljno važnost ugljikovodika u spektru energetskih izvora za budućnost. Na koncu će Amerikanci plaćati znatno višu cijenu za benzin koji će kupovati zato što vlada nije voljna dozvoliti pristup domaćim resursima."

Predsjednik Obama je svjestan potrebe za novim naftnim i plinskim izvorima jer je zemlja sada o njima ovisna. Ali, on kaže da budućnost leži u obnovljivim izvorima energije, poput vjetra, sunca i biogoriva, u koje druge zemlje već naveliko ulažu:

"Diljem svijeta, druge zemlje pokušavaju ostvariti prednost na globalnom tržištu ulaganjem u nove načine proizvodnje i štednje energije. Od Kine do Njemačke, te zemlje shvaćaju da će ona zemlja koja bude vodila ekonomiju čiste energije, predvoditi i globalnu ekonomiju."

John Hofmeister također favorizira razvoj novih izvora energije. Ali, ističe da vlada jako subvencionira alternative koje su još desetljećima daleko od punog razvitka, a ne pruža podršku proizvodnji energije iz ugljena, prirodnog plina, nafte, te nuklearnih izvora, koji podmiruju 93 posto energetskih potreba zemlje.

XS
SM
MD
LG