Linkovi

Barack Obama pozdravio početak reformi u Burmi


Američki predsjednik Barack Obama i burmanski predsjednik Thein Sein u Rangoonu, 19. novembar 2012.
Američki predsjednik Barack Obama i burmanski predsjednik Thein Sein u Rangoonu, 19. novembar 2012.

Američki predsjednik je rekao da će Sjedinjene države podržati demokratske napore, ekonomski razvoj i nastojanja ka postizanju nacionalnog pomirenja u toj zemlji.

Tokom istorijske posjete Burmi, američki predsjednik Barack Obama je pozdravio početak reformi u toj istočno azijskoj zemlji, rekavši da će Sjedinjene države podržati demokratske napore, ekonomski razvoj i nastojanja ka postizanju nacionalnog pomirenja.

U govoru na univerzitetu u Rangoonu, predsjednik Obama je govorio o obećanju koje je dao tokom predsjedničke inauguracije 2009, da će, kako je rekao, pružiti ruku vladama koje vladaju strahom ukoliko su one same spremne ispružiti svoju ruku.

U proteklih godinu i po dana, diktatura duga pet decenija je popustila svoj stisak. Pod predsjednikom Theine Seinom, želja za promjenom je pratila agendu za reformama. Na čelu vlade se sada nalazi civil, i uspostavlja se parlament, rekao je predsjednik Obama.

On je istakao oslobađanje nekih političkih zatvorenika, zatim sudjelovanje Nacionalne Lige za Demokraciju na izborima 2010, zabranu na prinudni rad, nove ekonomske zakone, i preliminarna primirja sa etničkim grupama.

Ovo izuzetno putovanje je tek započelo, i pred njim je još duga staza. Reforme koje je pokrenuo vrh društva moraju odražavati i nastojanja građana na samim temeljima društva. Zrake napretka koje smo vidjeli se ne smiju ugasiti, one se moraju ojačati, one moraju postati zvjezda vodilja za sve narode ove zemlje, rekao je predsjednik Obama.

Državna tajnica Hillary Clinton na ovom putu prati predsjednika Obamu. Njihova kolona vozila je prošla cestom na koju je izašlo na hiljade ljudi, među kojima su bili i studenti koji su držali američke i burmanske zastave. U zgradi parlamenta, Barack Obama se sastao sa predsjednikom Theinom Seinom, bivšim generalom koji predvodi korake ka provođenju reformi.

Sa predsjednikom Seinom sam podijelio naše vjerovanje da je proces reformi koji vodi onaj što će pokrenuti zemlju naprijed, rekao je američki predsjednik.

Burmanski predsjednik je rekao da su odnosi između dvije zemlje prošli kroz određena razočarenja i prepreke u posljednje dvije decenije, ali da su sada popravljeni. U kući Aung San Suu Kyi, predsjednik Obama ju je pohvalio kao hrabrog borca za demokraciju.

Osobito se želim zahvaliti Aung San Suu Kyi što me je dočekala u svom domu. Ona je upravo ovdje, mnoge teške godine, iskazivala toliku neoborivu hrabrost i odlučnost. Ovdje je pokazala da se ljudska sloboda i dostojanstvenost ne mogu poricati, rekao je Barack Obama.

Najteži trenuci bilo kakve tranzicije su kada pomislimo da je uspjeh na pomolu. Tada moramo biti veoma oprezni da ne budemo omamljeni odrazom uspjeha, te da radimo na istinskom uspjehu za naš narod i prijateljstvo između naše dvije zemlje, rekla je Aung San Suu Kyi.

U svom govoru u Rangoonu, predsjednik Obama je spomenuo naslov eseja i knjige koju je napisala Aung San Suu Kyi: Sloboda od straha. Burmanski narod, rekao je predsejdnik Obama, pokazuje svijetu da strah ne mora biti, kako je rekao, prirodno stanje života u njihovoj zemlji.

Barack Obama pozdravio pocetak reformi u Burmi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG