Linkovi

Obama završio posjetu Australiji


Obama završio posjetu Australiji
Obama završio posjetu Australiji

Američki predsjednik Barack Obama je u vojnoj bazi u Darwinu, u kojoj će uskoro biti stacionirano dvije i po hiljade američkih vojnika, govoreći američkim i australijskim vojnicima, pozdravio savezništvo Sjedinjenih Država i Australije.

Prije govora, predsjednik je položio vijenac u znak sjećanja na posadu američkog vojnog broda USS Peary, kojeg su uništili japanski bombarderi u Drugom svjetskom ratu:

- Ovaj je region jedan od najgušćih morskih puteva na svijetu, koji su ključni za sve naše ekonomije. I u vrijeme krize, od bombaških napada na otoku Bali, do Istočnog Timora, do pomoći nakon tsunamija, ova je luka bila stjecište, za distribuciju pomoći, za brigu o žrtvama, osiguravajući da zajedno sa ljudima ovog regiona učinimo što treba. I to ćemo samo nastaviti da radimo, zajedno. Cilj i svrha je ista kakva je bila i prije 60 godina, očuvanje mira i sigurnosti.

Obama je prethodno, u jučerašnjem govoru u australijskom parlamentu, ukazao da će razvoj azijsko-pacifičkog regiona u velikoj mjeri odrediti ovo stoljeće, naglasivši da je američko prisustvo u tom regionu prioritet njegove administracije:

- Neprekidno ćemo jačati svoju moć da bismo odgovorili potrebama 21. stoljeća. Naš trajni interes u regionu zahtijeva naše trajno prisustvo u regionu. Sjedinjene Države su pacifička sila i ovdje ćemo i ostati.

Kina je u medjuvremenu sugerirala da stacioniranje američkih vojnika možda nije prikladno i da bi o njemu trebalo razgovarati u medjunarodnoj zajednici. Obama tvrdi da nema ničeg neprikladnog u vezi sa tim planom. On je objasnio da će prisustvo američkih trupa biti nova prilika za zajedničku obuku sa američkim saveznicima i partnerima i odgovor na niz izazova, medju kojima su humanitarne krize i pomoć nakon elementarnih nepogoda.

Nakon Australije, američki predsjednik odlazi na Bali gdje će, zajedno sa australijskom premijerkom Juliom Gillard, prisustvovati Istočno-Azijskom summitu. Sjedinjene Države i Rusija ovom skupu prisustvuju prvi put u svojstvu punopravnih članica.

XS
SM
MD
LG