Linkovi

Washington: 47 zemalja će osigurati svoje nuklearne materijale


Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da je svih 47 zemalja koje su učestvovale na međunarodnom samitu o nuklearnoj sigurnosti, okončanom jučer u Washingtonu, pristalo da osigura sve nuklearne materijale u naredne četiri godine.

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da je svih 47 zemalja koje su učestvovale na međunarodnom samitu o nuklearnoj sigurnosti, okončanom jučer u Washingtonu, pristalo da osigura sve nuklearne materijale u naredne četiri godine, kako bi se izbjegla prijetnja od nuklearnog terorizma. Predsjednik Obama je taj cilj nazvao smjelim i pragmatičnim, dodajući da vjeruje da se on može ostvariti.

Predsjednik Obama je zadnjeg dana konferencije naglasio da se svijet suočava sa novom, ozbiljnom prijetnom 20 godina nakon završetka hladnog rata. On je rekao da bi terorističke grupe kao što je al-Qaida zasigurno upotrijebile nuklearno oružje, ako bi došle do njega.

Sve to, u zamjenu, zahtijeva nešto drugo, nešto mnogo fundamentalnije. To zahtijeva novi način razmišljanja, zahtijeva našu volju, kao država i partnera, da učinimo ono što od nas zahtijeva ovaj trenutak u istoriji, rekao je predsjednik Obama.

U konačnom komunikeu, sudionici konferencije su obećali osigurati sav nuklearni materijal do 2014 godine. Oni su također obećali spriječiti organizacije i grupe da nabavljaju informacije ili tehnologiju potrebnu za korištenje nuklearnih materijala za izvođenje napada. Nešto kasnije je predsjednik Obama reporterima rekao da je Kina dio ozbiljnih razgovora o novom krugu sankcija protiv Irana zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa.

Mislim da ti pregovori mogu biti teški i vršiću pritisak koliko god mogu da osiguram da uvedemo oštre sankcije koje imaju posljedice za Iran, koji nastoji dobiti na vremenu kada je u pitanju njihov nuklearni program. Zalagaću se da se to uradi pravovremeno, rekao je Barack Obama.

Daryl Kimball, izvršni direktor Udruženja za kontrolu naoružanja, kaže da će do sljedećeg samita o nuklearnoj sigurnosti 2012, sudionici biti u mogućnosti procijeniti napredak ostvaren ka cilju osiguranja nuklearnih materijala, ali da je još potrebno na radnom planu prema kojem su se zemlje obavezale.

To je mješavina ideja i inicijativa, i ovaj radni plan ih sve ujedinjuje i uspostavlja zajednički plan za akciju za sve te zemlje. I nadati se je da će i druge zemlje to podržati u godinama koje dolaze, kaže Daryl Kimball.

Nekoliko zemalja je dalo i svoja pojedinačna obećanja na ovom samitu, uključujući Ukrajinu, koja se obavezala eliminirati svoje zalihe visoko obogaćenog uranijuma do 2012 godine. Sjedinjene države i Rusija su obećale eliminirati ukupno 68 tona plutonijuma od kojeg se može proizvoditi oružje.

XS
SM
MD
LG