Linkovi

Tajno sakupljanje podataka o telefonskim pozivima Amerikanaca najvjerovatnije krši američki ustav


Iako se očekuje da vlada uloži žalbu na takvu odluku suda, mnogi Amerikanci su je pozdravili. Među njima i odbjegli bivši uposlenik agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden.

Američki program nadgledanja i praćenja koji se provodi s ciljem nacionalne sigurnosti, te bivši vladin uposlenik na ugovor koji je otkrio povjerljive informacije, su ponovo u vrhu vijesti, nakon što je američki sud odlučio da tajno sakupljanje podataka o telefonskim pozivima Amerikanaca najvjerovatnije krši američki ustav. Neki stručnjaci kažu da ta odluka, koja nije konačna, možda neće voditi ka radikalnoj promjeni te kontroverzne prakse.

Iako se očekuje da vlada uloži žalbu na odluku suda, mnogi Amerikanci su je pozdravili. Među njima i odbjegli bivši uposlenik agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden, koji je početkom godine objelodanio tu praksu nakon što je, prema navodima, ukrao 1.7 miliona dokumenata od Nacionale agencije za sigurnost. U poruci iz Rusije, koja mu je dala privremeni azil, Snowden je rekao da odluka američkog oblasnog sudije opravdava ono što je on uradio. Profesor prava Stephen Vladack sa univerziteta American u Washingtonu je rekao da odluka neće značiti ništa na kraće staze.

Zapravo ništa ne znači kratkoročno, neće imati nikakav neposredan efekat. Tako će vlada sutra biti u mogućnosti da uradi ono što je radila i prije odluke sudije Richarda Leona, smatra gospodin Vladack.

Ali on dodaje da odluka ima simbolično značenje jer je to prvi put da je sudija američkog federalnog suda odlučio da Nacionalna agencija za sigurnost ne samo da je prešla svoje ovlasti, nego je također prekršila ustav kada je tajno sakupljala podatke o telefonskim pozivima američkih građana. On kaže da su mnoge tužbe bile rezultat Snowdenovog puštanja informacija u javnost, te da bi se to pitanje na kraju moglo naći na Vrhovnom sudu.

Snowdenovo objelodanjivanje se prvenstveno fokusiralo na dva različita programa. Prvi se program odnosi na to kada je vlada sakupljala podatke o telefonskim pozivima. A drugi, i možda važniji na međunarodnom planu, je program Prism u okviru kojeg je vlada sakupljala podatke o internet komunikacijama direktno sa servera van Sjedinjenih država, kaže profesor Vladack.

On dodaje da bi kongres mogao izbjeći tužbu vezanu za kontroverzni program odlukom o tome da li da pruži jaču pravnu osnovu za praćenje telefonskih poziva ili da ga ograniči prije nego to uradi sud. Do sada zakonodavci uglavnom nisu bili zabrinuti za sakupljanje podataka u inostranstvu, ali gospodin Vladack kaže da bi podaci koje je Snowden objelodanio to mogli promijeniti. Predsjednik Obama je stao u odbranu programa kada su ga o tome pitali strani lideri.

Znamo za najmanje 50 prijetnji koje su osujećene zahvaljujući tim informacijama, rekao je predsjednik Obama.

On je jučer pokušao ublažiti zabrinutosti vezane za program nadgleganja tokom jučerašnjeg susreta sa liderima najvećih tehnoloških kompanija u Bijeloj kući. Ne zna se da li je odluka suda bila jedna od tema razgovora tokom tog susreta.
XS
SM
MD
LG