Linkovi

Istekao Patriotski akt, NSA ne može više sama pratiti telefonske razgovore Amerikanaca


NSA
NSA


Američka Agencija za Nacionalnu Sigurnost - NSA - je izgubila pravo da sakuplja telefonske podatke američkih gradjana, a nakon što se u Senatu nisu uspjeli dogovoriti o produžetku tog prava. Pristalice programa praćenja i nadgledanja, i sa republikanske i sa demokratske strane , su okrivile senatora Rand Paula, koji je onemogućio usvajanje modificiranog zakona, već usvojenog u Zastupničkom domu Kongresa, kojim bi NSA mogao tražiti od telefonskim kompanija pojedinačne podatke o telefonskim razgovorima gradjana, ime po ime, umjesto da ih sama Agencija prikuplja. Senator Paul se koristio tradicionalnim senatskim regulativama kako bi blokirao usvajanje mjere, sve dok rok nije istekao, a Patriotski akt postao nezakonit.

Da podsjetimo,NSA je taj proces obavljala pod podrškom zakona pod nazivom Patriotski zakon, koji je uveden nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Sada je Senat medjutim objavio da će predstaviti novi nacrt tog zakona, kojim će se reformirati program nadgledanja i praćenja u cilju nacionalne bezbjednosti Sjedinjenih Država.

Glasalo se 77 naprema 17 , za početak rasprave o novom tzv. Zakonu Slobode, kojim se daje telekomunikacijskim kompanijama u Sjedinjenim Državama , umjesto kao do sada NSA-u - zadatak da sakupljaju i skladište podatke o telefonskim razgovorima Amerikanaca. Cijeli proces se smatra dijelom američke borbe protiv terorizma.

To je izglasano nakon što je čelnik republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell , odustao od prvobitne namjere da se privremeno produži dozvola NSA-ju da nastavi sa svojim špijunskim programom na američkom tlu.

Senator Mitch McConnell:

"Ne bismo se smjeli jednostrano razoružavati, dok naši neprijatelji postaju sve više sofisticirani, i agresivni. A pogotovo ne bismo smjeli to činiti tražeći osnovu u demagogiji, i dezinformacijama s obzirom na nezakonite radnje Edwarda Snowdena, koji je, koliko znamo, još uvijek u Rusiji."

Tajni program praćenja je 2013. otkrio bivši uposlenik NSA, Edward Snowden, što je izazvalo brojne kritike grupa za zaštitu gradjanskih prava, koji su tvrdili da takav program direktno krši zakon o privatnosti.

Zastupnički dom Kongresa je već usvojio svoju verziju Zakona Slobode, čiji je ko-autor u Senatu Patrick Leahy, demokrata iz savezne države Vermont.

Senator Patrick Leahy, demokrata iz Vermonta:

"Ranije su govorili o tome da se zaštiti država, ali ne baš i pravo na privatnost gradjana. Ovaj prijedlog zakona sada nudi to oboje. Ovim bi se zakonom okončalo masivno prikupljanje i praćenje telefonskih razgovora, a novom reformom bi se ograničilo pravo vlade da šoijunira vlastite gradjane. Ovim bi se takodjer povećala transparentnost, promovirala bi se veća odgovornost, bolja kontrola NSA-a - dakle, nešto što se Patriotskim Aktom nije moglo. "

Republikanski Senator Rand Paul, koji je kandidat za predsjednika u utrci 2016., je prevodio pokret protivljenja programu nadgledanja i praćenja. On se koristio pravilima koje postoje u radu Senata, kako bi odgodio glasanje za nekoliko dana - čime se omogućilo da istekne rok za obnavljanje prava NSA-a da provodi program.

Senator Rand Paul, Kentucky:
"Hoćemo li tako lako odustati od svoje slobode? Hoćemo li jednostavno slegnuti ramenima, i prihvatiti što nam se nameće? E pa ja neću to više trpjeti. Ne vjerujem ni da će američki narod to trpjeti. "

Senat će raspravljati o novom prijedlogu zakona do sutra. Ukoliko se prijedlog usvoji bez izmjena, odlazi predsjedniku Obami na potpis. Bez zakona koji Agenciji NSA daje ovlaštenja, ista će morati privremeno obustaviti i druga dva programa, oba u cilju praćenja i nadgledanja, ali na druge načine.

XS
SM
MD
LG