Linkovi

Evropski zvaničnici u Washingtonu traže odgovore o navodima o špijuniranju


Američki zvanićnici navode da agencija za nacionalnu sigurnost trenutno ne sakuplja informacije o gospođi Merkel, te da to ne planira raditi ni u budućnosti. Ali Washington ne navodi da li je obavještajna služba to radila u prošlosti.
Američki zvanićnici navode da agencija za nacionalnu sigurnost trenutno ne sakuplja informacije o gospođi Merkel, te da to ne planira raditi ni u budućnosti. Ali Washington ne navodi da li je obavještajna služba to radila u prošlosti.

Evropski parlamentarci žele znati da li američka agencija za nacionalnu sigurnost špijunira Evropljane, i da li evropske agencije u tome pomažu.

Evropski zvaničnici se nalaze u Washingtonu u nastojanju da dobiju dodatne informacije o navodima da su Sjedinjene države špijunirale Evropljane i njihove lidere.

Navodi da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost , NSA, prisluškivala mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel je dovela do toga da njen tim za obavještajna pitanja jučer posjeti Bijelu kuću u potrazi za odgovorima. Reporterima međutim nije bio dozvoljen pristup tom susretu. Američki zvanićnici navode da agencija za nacionalnu sigurnost trenutno ne sakuplja informacije o gospođi Merkel, te da to ne planira raditi ni u budućnosti. Ali Washington ne navodi da li je obavještajna služba to radila u prošlosti. Direktor obavještajne službe James Clapper i ostali zvaničnici službe su se sastali sa njemačkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost i koordinatorom za obavještajna pitanja. I članovi evropskog parlamenta se također nalaze u Washingtonu u potrazi za odgovorima. Claude Morae iz Britanije je rekao da oni žele znati da li američka agencija za nacionalnu sigurnost špijunira Evropljane, i da li evropske agencije u tome pomažu.

Špijuniranje je uvijek postojalo. Ali stalno ponavljamo da špijuniranje među prijateljima nije nešto što se može lako tolerirati ukoliko nema jasan cilj, rekao je Claude Morae.

Njemački član parlamenta Elmar Brok je rekao se špijuniranje saveznika ne može tolerirati.

Želimo se riješiti špijunaže među prijateljima. I to ne simbolično, nego stvarno, rekao je Elmar Brok.

Direktor NSA, vojni general Keith Alexander je stao u odbranu svoje agencije tokom govora u kongresu u utorak. On je porekao navode da je agencija sakupila telefonske dosjee miliona evropskih građana, kako se to navelo u informacijama koje je u javnost procurio bivši uposlenik na ugovor u toj agenciji Edward Snowden.

Ta slika koja pokazuje, ili navodi ljude da vjeruju, da su američka agencija za nacionalnu sigurnost ili Sjedinjene države sakupljale te informacije je pogrešna. I pogrešni su navodi da su špijunirani evropski građani, rekao je gospodin Alexander.

On je dodao da je agencija primila ciljane informacije putem telefonskih poziva nekih Evropljanja, a kroz NATO saveznike.

Izvori metapodataka uključuju podatke koje je agencija legalno sakupila u okviru različitih ovalsti, kao i podatke koje su strani partneri dali agenciji. Da budemo sasvim jasni, to nisu informacije koje smo sakupili o evropskim građanima, rekao je Keith Alexander.

Međutim upravo zbog tih navoda, neki evropski zvaničnici žele suspendirati sporazum o razmjeni podataka pod nazivom Safe Harbor, koji olakšava za više od 4 hiljade i 200 američkih kompanija da posluju u Evropi. U isto vrijeme dolazi do navoda da je američka agencija upala u glavne veze koje povezuju informacione centre programa za pretraživanje interneta Yahoo i Google širom svijeta. To se navodi u izvještajima Washington Posta o dokumentima koje je dao Edward Snowden. Ujedinjeni narodi navode da su primili uvjeravanja da američke obavještajne agencije ne nadgledaju niti će nadgledati komunikacione mreže Una. Glasnogovornik Una nije želio komentirati pitanje da li su komunikacije tog svjetskog tijela prisluškivane u prošlosti.
XS
SM
MD
LG