Linkovi

Posljedice praćenja telefonskih poziva i interneta tek treba da se pokažu


Eksperti za sigurnost kažu da će trebati neko vrijeme dok američki zvaničnici dobiju pravu ideju o šteti nanesenoj otkrivanjem programa nadzora kojeg je sprovodila Nacionalna Agencija za Sigurnost. Isto tako, proći će neko vrijeme dok se ne uvidi puni efekat istog skandala na stanje gradjanskih sloboda u Americi

Čovjek koji priznaje da stoji iza otkrivanja postojanja ovih programa NSA, neke je inspirisao, a neke - opet- razbjesnio, uključujući i predsjedavajućeg Zastupničkog doma John Boehnera, koji je izjavio:

On je izdajnik. To je našim neprijateljima pokazalo šta mi sve možemo, i to je ogromno kršenje zakona.

Objelodanjivanje tajnih programa koji se bave "češljanjem" telefonskih listinga i skeniranjem internet komunikacija potencijalno vezanih za osumnjičene teroriste - predstavlja ozbiljan razlog za brigu, kaže Steve Bucci, ekspert za sigurnost pri fondaciji heritage, i dodaje:

Sad smo našim neprijateljima, teroristima objavili da znamo za njih, i način na koji mi provjeravami i nadziremo i predvidjamo njihove akcije, i to će nanijeti štetu našim anti-terorističkim aktivnostima.

Bucci strahuje da bi negativno raspoloženje protiv tih programa NSA, kod onih koji brinu o gradjanskim slobodama - sad moglo oslabiti nacionalnu sigurnost.

Promjene u povjerenju, odnosno pad povjerenja američkog naroda u našu vladu, dovešće do provjere i reduciranja tih sistema. Dakle, upravo kad neprijatelji nastoje da zagaze dublje, mi ćemo biti manje na oprezu, i slijedeća stvar koju ćemo imati jeste još više terorističkih napada.

Time je zabrinuta i Bijela Kuća, kaže glasnogovornik Jay Carney, i objašnjava:

"Curenje“ osjetljivih, povjerljivih informacija, što može nanijeti štetu interesima naše nacionalne sigunosti - jeste problem, ozbiljan problem. Te informacije su povjerljive s razlogom.

Ali Snowdena mnogi brane, uključujući i medunarodnog eksperta za sigurnost, Jima Walsh-a, koji kaže:

U balansu izmedju nacionalne sigurnosti i privatnosti, što je uvijek otvoreno pitanje, obaveza je na nacionalnoj sigurnosti da pokaže da je tako nešto važno i neophodno, a to niko nije uradio.

Snowdena kao heroja gleda i možda najčuveniji uzbunjivač svih vremena, Daniel Ellsberg, čovjek koji je objavio čuvene Pentagonske Papire, dokumentaciju o Vijetnamskom ratu, 1971.

Mislim da mi je dao nadu da ćemo vratiti na snagu naš Zakon o gradjanskim pravima., kaže Ellsberg.

Snowden je listu Guardian izjavio da shvata da su ga njegove akcije učinile metom. On je rekao:

Ne možete krenuti protiv najmoćnijih svjetskih obavještajnih službi i biti potpuno sigurni od rizika, jer radi se o protivniku tako moćnom da mu se niko ne može ozbiljno suprotstaviti.

Iako dodatne informacije o ovom slučaju do javnosti već dolaze, eksperti smatraju da će za punu procjenu svih posljedica trebati nekoliko mjeseci.
XS
SM
MD
LG