Linkovi

Novosti iz medicine: srčani infarkt i debljina ili trudnoća, najopsežnija ikad transplantacija lica


Stopa smrtnosti od srčanog infarkta tokom trudnoće je 7%, a uzrok je drugačiji nego inače: trganje stijenke arterije a ne masne naslage

Iznenađujuća objava od prije nekoliko dana da operacije smanjenja veličine želuca mogu preokrenuti i možda i izliječiti dijabetes tipa 2 dobra je vijest i za pacijente i za liječnike. No, vodeći američki kardiolozi tvrde da su prekomjerni kilogrami tjelesne težine i dalje njihov neprijatelj broj 1 u borbi protiv srčanog infarkta. Naime, bez obzira na medicinski napredak, kažu oni, problem je i dalje ponajviše društveni: dvije trećine Amerikanaca su ili teško ili patološki predebeli, a taj broj stalno raste. Prosječni pacijent kojemu se radi kateterizacija srca je - kažu liječnici Klinike u Clevelandu - patološki debeo!

Trudnoća čini srčane napade težima, pokazuje jedno novo istraživanje. Premda infarkti nisu baš uobičajeni tokom trudnoće, oni se ipak događaju trudnicama tri do četiri puta češće nego njihovim ne-trudnim vršnjakinjama. A i ti su infarkti znatno opasniji, teži za dijagnosticiranje i liječenje i donose više komplikacija. Stopa smrtnosti od srčanog infarkta tokom trudnoće je 7 posto, a kako je i uzrok drugačiji - trganje stijenke arterije umjesto uobičajene blokade masnim naslagama - i redovito uzimanje aspirina ili nekog drugog razrjeđivača krvi može izazvati kod trudnica više štete nego koristi.

I, na kraju, nekoliko riječi o 36-satnoj operaciji, dosad najopsežnijoj ikad izvedenoj transplantaciji lica, izvedenoj na kirurgiji Univerziteta Maryland. 37-godišnjem Richardu Norrisu, koji je svojedobno imao tešku nesreću s oružjem, ona vraća ne samo pogled u ogledalo, kao i mogućnost da izađe u svijet bez maske po prvi put nakon petnaest godina, nego i povrat nekih funkcija, poput jedenja, a i razgovjetnijeg govora. Zahvaljujući anonimnom donoru, Norris sad ima ne samo lice, nego i jezik, zube, gornju i donju čeljust, te kompletno tkivo lica od linije vlasišta pa do ključne kosti. Operativni zahvat je rezultat 10 godina istraživanja koje je financirao Pentagon, a koje će služiti kao model pomoći ratnim veteranima ozlijeđenim improviziranim eksplozivnim napravama u Afganistanu i Iraku.

XS
SM
MD
LG