Linkovi

Novosti iz medicine: crveno meso, matične stanice i transplantacija i – malo hodanja


Zamjena jedne porcije crvenog mesa dnevno ribom, peradi, orasima, malo-masnim mliječnim proizvodima ili žitaricama povezana je sa smanjenjem rizika od smrti

Crveno meso je već dugo meta kritika kao ne baš jako zdravo. Rezultati studije znanstvenika Harvardske škole javnog zdravlja povezuju ga s povećanim rizikom smrti. Prativši više od 37 tisuća muškaraca i 83 tisuće žena kroz nekoliko desetljeća, oni su ustanovili da već samo povećanje dnevnog konzumiranja crvenog mesa za jednu porciju – misli se na onu manju porciju, koja stane u dlan! – u slučaju neobrađenog mesa povećava rizik smrti za 13 posto, a ako se radi o procesiranom mesu, onda povećanje mortaliteta raste na 21 posto. Također se pokazalo da je kod onih koji jedu više crvenog mesa vjerojatnije da se ne bave tjelovježbom, da puše, piju i da su predebeli. Zamjena jedne porcije crvenog mesa dnevno ribom, peradi, orasima, malo-masnim mliječnim proizvodima ili žitaricama povezana je sa smanjenjem rizika od smrti.

Za primaoce transplantiranih organa jedna nova ideja – usađivanje ne samo organa davatelja nego i njegove koštane srži! - nosi potencijal trajnog poboljšanja kvaliteta života. Pacijenti koji prime presađeni organ normalno svakodnevno moraju uzimati veliku količinu lijekova koji prigušuju imunitet – i do 25 tableta dnevno! – kako ne bi odbacili usađeni darovani organ. Svi ti lijekovi donose i svoje nuzpojave kao i pojačani rizik od infekcija, pa i raka. U studiji provedenoj na manjem broju primatelja transplantiranih bubrega pokazalo se da je usađena koštana srž davaoca zavarala imuni sistem primaoca i omogućila njima više od polovice da s vremenom potpuno prestanu uzimati imunosupresivne lijekove jer im je tijelo povjerovalo da se radi o vlastitom a ne tuđem organu.

I, na kraju, ustanimo sa stolica i malo – prohodajmo! Studija o kojoj piše časopis „Diabetes Care“ pokazuje da prekidanje dugih perioda sjedenja kratkim periodima hodanja laganim do umjerenim tempom može značajno poboljšati zdravlje. Ispitanici su bili predebeli i izrazito debeli ljudi u dobi između 45 i 65 godina, kojima su nakon uzimanja obroka bile mjerene razine glukoze i inzulina. Oni koji su sa dvije-tri minute hoda prekidali svoje sjedenje svakih 20tak minuta imali su nižu razinu i glukoze i inzulina od onih koji su nakon obroka ostali sjediti za stolom ili na kauču.

XS
SM
MD
LG