Linkovi

Novinaru Stevanu Dojčinoviću iz KRIK-a zabranjen ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate


Arhiva - Stevan Dojčinović, KRIK
Arhiva - Stevan Dojčinović, KRIK

Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) zadržan je u utorak uveče na aerodromu u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), gdje mu je saopšteno da je na "crnoj listi" po zahtjevu vlade neke zemlje koju nisu željeli da imenuju i da ne može da uđe u UAE, već da će biti deportovan nazad u Srbiju, objavio je KRIK.

Dojčinović je ukrcan na let kompanije "Etihad" ka Beogradu nakon što je prethodno bio podvrgtnut proceduri koja je prethodila deportaciji.

U Abu Dabi je doletio u utorak oko 20 časova direktnim letom iz Beogada, kada su ga službenici na pasoškoj kontroli zadržali i uzeli mu pasoš, objavio je KRIK.

"Nakon toga su me odveli u dio aerodroma gdje se nalazi policija. Tamo su mi uzeli otiske prstiju, slikali me i napravili fajl. Zatim su me ostavili da čekam pod nadzorom i tek nakon pet sati čekanja rekli da ću ujutro biti deportovan u Srbiju", kaže Dojčinović.

KRIK prenosi da je Dojčinović ukupno 12 sati proveo pod nadzorom policajaca, koji su mu kratko saopštili da je na "crnoj listi" i da moraju da ga vrate nazad, da bi pod policijskom pratnjom bio ukrcan na jutarnji let, bez jasnog obrazloženja.

"Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtjev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje", naveo je Dojčinović.

Urednik mreže KRIK u srijedu je u Abu Dabiju trebalo da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i to na panelu o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Dojčinoviću se slična stvar dogodila i u Rusiji 2015. godine kada je zadržan na aerodromu u Moskvi, a zatim deportovan u Srbiju. Tada je trebalo da studentima Fakulteta za žurnalistiku održi predavanje o istraživačkom novinarstvu, ali je umjesto toga dan je proveo u pritvoru i zabranjen mu je ulazak u ovu zemlju do 2020. godine, piše KRIK.

"Za razliku od Rusije ovdje su bili ljubazniji prema meni. Nisam završio u pritvoru, pustili su me da uz njihovu pratnju odem da kupim hranu", rekao je Dojčinović, a prenosi KRIK.

Protesti UNS-a i NUNS-a

Udruženje novinara Srbije izrazilo je protest zbog zabrane ulaska Dojčinoviću u Abu Dabi i pozvalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da zatraži objašnjenje od UAE zašto je Dojčinoviću zabranjeno da uđe u tu zemlju.

U saopštenju UNS ističe se da je sloboda kretanja jedno od osnovnih ljudskih prava i traži od UAE da što pre omogući novinaru Dojčinoviću da neometano boravi u toj zemlji.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog deportovanja Dojčinovića i zatražilo da UAE hitno obrazlože "ovaj skandalozan i opasan incident".

NUNS ukazuje da je takav tretman novinara neprihvatljiv u savremenom demokratskom svijetu i da je ''riječ o kršenju elementarnog ljudskog prava na slobodno kretanje".

"NUNS zahtijeva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da zvaničnim putem dođe do obrazloženja zašto je našem kolegi uskraćen ulazak u UAE i to javno saopšti", kaže se u saopštenju.

"Takođe, upozoravamo javnost i apelujemo na domaće i međunarodne institucije da je stavljanje novinara na crne liste nešto što duboko podriva savremeni demokratski svijet, slobodu izražavanja, slobodu kretanja i slobodu informisanja", saopštio je NUNS.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG