Linkovi

Novi soj COVID-19 otkriven u Južnoj Africi


ARIVA - Red ispred centra za vakcinaciju protiv COVID-19 u Kape Townu u Južnoj Africi, 20. avgusta 2021.
ARIVA - Red ispred centra za vakcinaciju protiv COVID-19 u Kape Townu u Južnoj Africi, 20. avgusta 2021.

Naučnici u Južnoj Africi saopštili su da su otkrili novi soj COVID-19.

Nacionalni institut za zarazne bolesti objavio je novu studiju, u kojoj se navodi da je varijanta, nazvana C.1.2 prvi put otkrivena u Južnoj Africi u maju ove godine, i da se od tada proširila na još sedam zemalja u Africi, Aziji, Evropi i Okeaniji.

Naučnici kažu da varijanta C.1.2 po svemu sudeći ima iste karakteristike kao druge mutacije koje su više prenosive, i ima veći potencijal da savlada čovjekov imuni sistem. Studija još nije objavljena i nije prošla uobičajeni proces stručne revizije.

Naučnici kažu da i dalje prate učestalost pojave C.1.2 soja i da Svjetska zdravstvena organizacija još nije dala oznaku toj varijanti koja bi podrazumijevala preduzimanje konkretnih koraka.

Sedište Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.
Sedište Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su u ponedjeljak da tri vakcine protiv COVID-19 koje su trenutno u upotrebi u SAD i dalje visoko efikasne u sprječavanju težih oblika bolesti. Sara Oliver, naučnica CDC-a, izjavila je pred savjetodavnim odborom za vakcine da su vakcine protiv COVID-19 bile efikasne u 94% slučajeva u sprječavanju hospitalizacije kod osoba starih između 18 i 74 godine, u periodu između aprila i jula kada je delta soj postao dominantna varijanta virusa u Americi.

Efikasnost vakcine u sprječavanju hospitalizacije je niža kod osoba starijih od 75 godina, ali je i dalje veća od 80%. Doktorka Oliver rekla je komisiji da su vakcine, po svemu sudeći, manje efikasne u sprječavanju infekcije ili blažih oblika bolesti, što se objašnjava slabljenjem efekta vakcine tokom vremena, i pojavom zaraznije delta varijante.

Savjetodavni odbor razmatra da li da preporuči dodatnju dozu vakcina kompanija Pfizer, Moderna i Džonson i Džonson u trenutku dok raste broj novih infekcija širom SAD. Bidenova administracija nedavno je objavila da će tokom septembra početi da nudi treću dozu Pfizerove ili Moderna vakcine osobama sa oslabljenim imunim sistemom.

Odbor je u ponedjeljak jednoglasno glasao da se Pfizerova vakcina preporuči svim Amerikancima starijim od 16 godina.

Zemlje sa visokim rizikom

Centri za kontrolu bolesti u ponedjeljak su dodali nove destinacije svom spisku zemalja za putovanja, koje su označene kao zemlje sa najvećim rizikom kada je reč o infekcijama COVID-19.

Azerbejdžan, Estonija, Guam, Sjeverna Makedonija, američka teritorija Portoriko, karipsko ostrvo Sv. Lucija, i Švajcarska su označeni kao zemlje četvrtog nivoa, gdje putnicima prijeti veoma visoki rizik da se zaraze. CDC navodi da ljudi treba da izbjegavaju putovanja u te destinacije a svakome ko mora da putuje savjetuje se da bude potpuno vakcinisan.

Na Novom Zelandu, zdravstveni zvaničnici su prijavili pad u broju novih slučajeva COVID-19 nakon što je premijerka Džasinda Ardern uvela strogi karantin ranije ovog mjeseca. Ministarstvo zdravlja je prijavilo 49 novih slučajeva u utorak, nakon 53 nova slučaja u ponedeljak a 83 u nedelju.

Ardern je uvela strogi karantin 17. avgusta nakon što je 58-godišnji muškarac u Oklendu postao prva osoba testirana pozitivna na COVID-19 od februara. Od tada je prijavljeno oko 612 novih slučajeva, prenosi agencija Reuters.

Dio informacija u ovom izvještaju preuzet je od agencije Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG