Linkovi

Novi detalji o rezovima u američkom vojnom proračunu


Novi detalji o rezovima u američkom vojnom proračunu
Novi detalji o rezovima u američkom vojnom proračunu

Suparnici predsjednika Obame optužuju njegovu administraciju za oslabljivanje američke vojske, a drugi se pitaju zbog čega Amerika smanjuje svoje snage dok rat u Afganistanu još traje

Administracija predsjednika Obame iznijela je nove detalje značajnih rezova u američkom vojnom proračunu kojim bi se stvorila manja, ali fleksibilnija i okretnija vojska nakon sukoba u Iraku i Afganistanu. Predloženi rezovi - koje tek treba objaviti predsjednik Obama, a potom usvojiti Kongres - rezultirat će smanjenjem vojnih plaća i mirovina, zatvaranjem vojnih baza i značajno manjim brojem kopnenih snaga.

Radi se o smanjenju vojnih snaga nakon rata, ali ni novi ratovi ne mogu biti sasvim iskljuceni. Američka vojska i marinski korpus morat će snositi velike rezove po planu kojeg je iznio američki ministar obrane Leon Panetta, kojim bi se uštedjelo 259 milijardi dolara u sljedećih pet godina:

"Ovaj proračun predviđa postepeno smanjivanje aktivne vojske sa sadašnjih 562 tisuće na 490 tisuća vojnika, te aktivnih marinaca s 202 tisuće na 182 tisuće."

Uz otpuštanje desetaka tisuća kopnenih snaga, američka vojska će smanjiti i kupnju nove generacije borbenih aviona F-35 te zatvoriti nekoliko vojnih baza. Međutim, novi budžet predviđa veću potrošnju na polju ciljanog ratovanja, sustava bespilotnih letjelica i specijalnih snaga poput onih koji su prošle godine likvidirale Osamu bin Ladena.

Nova strategija preusmjerava američku pozornost na azijsko-pacifičku regiju i na moguće prijetnje iz Kine te nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje, uz istovremeni nadzor situacije na Srednjem Istoku. Trenutni prioritet je izgradnja pomorskih i zrakoplovnih kapaciteta.

"Naša strategija također predviđa mornaricu i marinski korpus koji će biti u pripravnosti da, po potrebi, budu raspoređeni kao stabilizacijske ili pak kao borbene snage u kritičnim regijama."

Analitičar obrane Matt Irvine pri Centru za novu američku sigurnost u Washingtonu kaže da je cilj američke administracije vratiti broj kopnenih snaga koji je bio povećan u ratovima nakon 11. septembra 2001.

"Broj kopnenih snaga potrebnih za ratove se smanjio. No, strateški gledano, kopnene snage mogu se umnožiti brže nego mornaričke ili zrakoplovne - dakle, smanjenje broja kopnenih trupa je sigurniji srednjoročni potez jer se mogu brže obnoviti u slučaju nove prijetnje."

Te bi prijetnje mogle doći iz Irana i ostalih gorućih regija na Srednjem istoku, gdje će američke snage ostati prisutne i nakon povlačenja iz Iraka i Afganistana. U ovoj izbornoj godini, Obrambeni budžet nalazi se pod povećalom javnosti i političara. Suparnici predsjednika Obame optužuju njegovu administraciju za oslabljivanje američke vojske, a drugi se pitaju zbog čega Amerika smanjuje svoje snage dok rat u Afganistanu još traje.

XS
SM
MD
LG