Linkovi

Najnovije

Nova i posljednja pjesma Beatlesa urađena uz pomoć vještačke inteligencije

Beatlesi u vozu na Paddington stanici u Londonu, 2. marta 1964. (Foto: AP/Bob Dear)
Beatlesi u vozu na Paddington stanici u Londonu, 2. marta 1964. (Foto: AP/Bob Dear)

Nova pjesma Beatlesa, na kojoj se čuje glas preminulog Johna Lennona, a urađena je uz pomoć vještačke inteligencije, objavljena je u četvrtak.

Nazvana "Now and Then" ("Nekad i sad") pjesma - najavljena kao posljednja pjesma Beatlesa - objavljena je kao dvostruki singl, u paru sa prvim singlom Beatlesa objavljenom u Britaniji 1962. godine, "Love Me Do", saopštila je muzička kuća Universal Music.

U srijedu uveče, na YouTube kanalu Beatlesa premijerno je prikazan kratki film "Nekad i sad - Posljednja pjesma Beatlesa", uoči objavljivanja singla.

U režiji Olivera Murrayja, 12-minutni video sadrži ekskluzivne snimke i komentare članova benda, Lennonovog sina Sean Ono Lennona, i reditelja Petera Jacksona koji je režirao dokumentarni serijal iz 2021. godine "The Beatles: Get Back".

U filmu, Jackon objašnjava kako je njegov tim uspio da izoluje instrumente i vokale sa snimaka koristeći vještačku inteligenciju, uključujući originalni snimak "Now and Then" koji je Lannon snimio u svojoj kući krajem 1970-ih, kao demo-snimak.

Pjesma također sadrži dijelove koje su snimili preživjeli članovi Beatlesa Paul McCartney i Ringo Starr, kao i pokojni George Harrison.

"To nas je na kraju navelo da razvijemo tehnologiju koja omogućava da uzmemo bilo koji soundtrack i razdvojimo sve različite komponente u zasebne dijelove pošto mašina sama uči", priča Jackon u kratkom filmu.

Prilično emotivno

"Now And Then", je Lennon napisao i otpjevao 1978. godine, a spot za ovu numeru trebalo bi da bude premijerno prikazan u petak, 3. novembra

McCartney (81) je još u junu najavio objavljivanje pjesme u junu, u promotivnom traileru nazvanom "posljednjom pjesmom Beatlesa".

"Prilično je emotivno i svi sviramo, to je pravi snimak Beatlesa", rekao je on u video snimku na YouTubeu uoči objavljivanja.

Koreografija navijača engleskog fudbalskog kluba Everton iz Liverpoola, rodnog grada članova Beatlesa, u aprilu 2023. (Foto: Action Images via Reuters/Jason Cairnduff )
Koreografija navijača engleskog fudbalskog kluba Everton iz Liverpoola, rodnog grada članova Beatlesa, u aprilu 2023. (Foto: Action Images via Reuters/Jason Cairnduff )

"Now And Then" je bila jedna od nekoliko numera na kaseti koju je Lnnon snimio za McCartneyja u svojoj kući u njujorškoj zgradi Dakota 1979, godinu dana prije smrti.

Vještačka inteligencija je sada omogućila ovakvo snimanje numere, iako je upotreba tehnologije u muzici predmet rasprava u čitavoj industriji, pri čemu neki osuđuju zloupotrebu autorskih prava, a drugi hvale snagu vještačke inteligencije.

Pošto je snimak obrađen novom tehnologijom, McCartney je primijetio "evo ga, Johnov glas, kristalno jasan". Dvojica preživjelih Beatlesa završili su pjesmu "Now And Then" prošle godine, uključujući zvuke električne i akustične gitare Georgea Harrisona snimljene 1995. godine.

Beatlesi tokom nastupa u Tokiju, u junu 1966. (Foto: JIJI PRESS / JIJI PRESS / AFP)
Beatlesi tokom nastupa u Tokiju, u junu 1966. (Foto: JIJI PRESS / JIJI PRESS / AFP)

Sean Ono Lennon rekao je da je "nevjerovatno dirljivo" čuti bivše Beatlese kako ponovo rade zajedno "poslije svih godina koliko nema oca".

Beatlesi su se razišli su se 1970. godine, pri čemu su svi imali solo karijere, ali se nikada nisu ponovo okupili.

Lennon je ubijen u New Yorku 1980, kada je imao 40 godina. Harrison je umro od raka pluća 2001, kada je imao 58 godina.

See all News Updates of the Day

Tinejdžer iz Mičigena osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog masovnog ubistva u školi

Okružna tužiteljica Karen Mekdonald pored Baka Majra, oca ubijenog Tejta Majra, prije njegove izjave na sudu, 8. decembra 2023. godine. (Foto: AP/Carlos Osorio)
Okružna tužiteljica Karen Mekdonald pored Baka Majra, oca ubijenog Tejta Majra, prije njegove izjave na sudu, 8. decembra 2023. godine. (Foto: AP/Carlos Osorio)

Tinejdžer koji je prije dvije godine ubio četvoro učenika u svojoj srednjoj školi, blizu Detroita u Mičigenu, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje.

Itan Krambli, koji je imao 15 godina kada je 30. novembra 2021. godine otvorio vatru iz poluatomatskog pištolja koji mu je otac kupio za Božić, ranio je šest učenika i jednog nastavnika.

"Moja djela su ono što sam izabrao da uradim. Nisamo mogao da se zaustavim. Ja sam veoma loša osoba, radio sam užasne stvari", rekao je Krambli, koji sada ima 17 godina, pred izricanje presude. On se izvinio i djelovalo je da je saglasan sa porodicama žrtava da je za njega najoštrija kazna adekvatna.

"Tražim da budem kažnjen onako kako su oni tražili. Želim da budu srećni, da se osećaju bezbjedno. Ne želim da brinu ni dan više. Jako mi je žao zbog svega što sam uradio i daću sve od sebe da ubuduće pomognem drugima", rekao je Krambli.

Itan Krambli u obraćanju sudu pred izricanje kazne, 8. decembar 2023. (foto: AP/Carlos Osorio)
Itan Krambli u obraćanju sudu pred izricanje kazne, 8. decembar 2023. (foto: AP/Carlos Osorio)

Prije izricanja kazne, roditelji učenika ubijenih u srednjoj školi Oksford opisali su u bol zbog gubitka djece. Žrtve zločina u Mičigenu imaju pravo da govore na sudu, a sudija Kvame Rou je više puta dopustio napetost, emocije i očaj tokom posljednje rasprave u predgrađu Detroita.

Nesretni smo. Nedostaje nam Tejt”, rekao je Bak Majr, otac Tejta Majra. “Naša porodica ima trajnu prazninu koja se nikada neće moći ispuniti.”

Nikol Beusoleil se prisjetila da je vidjela tijelo svoje ćerke, Madisin Boldvin, u mrtvačnici, a njena ruka sa plavo ofarbanim noktima virila je ispod pokrivača.

Pogledala sam kroz staklo. Moj vrisak ga je mogao razbiti”, kazala je ona.

Ubica se izjasnio krivim po sve 24 optužbe za pucnjavu u srednjoj školi u Oksfordu 2021. godine, uključujući za ubistvo prvog stepena i terorizam.

Džil Soav, majka Džastina Šilinga, rekla je ubici da je pogubio dječaka koji mu je mogao pomoći da prebrodi neugodne tinejdžerske godine.

Da si tako usamljen, tako jadan i izgubljen i da ti je zaista trebao prijatelj, Džastin bi bio tvoj prijatelj - samo da si pitao“, rekla je Soav.

Krambl je spustio pogled dok su Saov i drugi govorili na sudu. Kajli Osedž je detaljno opisala kako je "hiljadu puta" molila Hanu Sent Džulijanu da nastavi disati dok su čekali pomoć na krvlju natopljenom tepihu. Njena drugarica iz razreda nije uspjela da preživi.

Osedž, sada studentkinja, takođe je tokom napada pretrpjela povrede iz vatrenog oružja i nastavlja da se bori sa svakodnevnim bolovima od povreda kičme.

Mogućnost prebacivanja noge preko konja je moja terapija. To je čista radost”, rekla je ona. “Nisam bila u mogućnosti da to učinim dvije godine.”

Advokatica odbrane Pauleta Mičel Loftin tvrdila je da Krambli zaslužuje priliku za uslovni otpust nakon što njegov "bolesni mozak" bude popravljen kroz savjetovanje i rehabilitaciju.

No, nakon što je saslušao svjedočenja stručnjaka, sudija Rou je u septembru rekao da je uočio tek "malu" šansu da Krambli bude rehabilitovan iza rešetaka.

Ubica je u dnevniku pisao o svojoj želji da gleda učenike kako pate i o vjerovatnoći da će život provesti u zatvoru. Uoči pucnjave snimio je video u kojem je izjavio šta će raditi narednog dana.

Krambli i njegovi roditelji sastali su se sa školskim zvaničnicima na dan pucnjave, nakon što je učitelj primijetio njegove nasilne crteže. Ali niko nije provjerio njegov ranac i da li u njemu ima oružja, te mu je dozvoljeno da ostane na nastavi.

Kao i njihov sin, Dženifer i Džejms Krambli su zatvoreni u okružnom zatvoru. Čekaju suđenje zbog optužbi za ubistvo iz nehata, optuženi da su oružje učinili dostupnim kod kuće i zanemarili mentalno zdravlje svog sina.

Ubica je ubio Majra, Boldvina, Šilinga i Sent Džulijanu u školi udaljenoj oko 60 kilometara sjeverno od Detroita.

Oksfordski školski okrug unajmio je spoljnu grupu da sprovede nezavisnu istragu. U izvještaju objavljenom u oktobru navodi se da su "pogrešni koraci na svakom nivou" - školski odbor, administratori, osoblje - doprinijeli tragediji.

Kramblijevo ponašanje na času, uključujući gledanje snimka pucnjave i municiju na njegovom telefonu, trebali su da ga identifikuju kao "potencijalnu prijetnju nasiljem", navodi se u izvještaju.

Različite ovisnosti prijetnja modernom životu

Različite ovisnosti prijetnja modernom životu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Savremeni stil života dovodi do povećanja bolesti - osim ovisnosti o opijatima, sve više ljudi pati od zavisnosti od Interneta, tj. društvenih mreža, video igrica i mobitela. U BiH u obilježavanju mjeseca borbe protiv bolesti ovisnosti učestvuju zavodi za javno zdravstvo, škole i pojedinci.

BiH: Strani radnici popunjavaju domaće poslove

BiH: Strani radnici popunjavaju domaće poslove
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Zbog odlaska radno sposobnog stanovništva,uglavnom, u zemlje Evropske Unije poslodavci u Bosni i Hercegovini su, sve češće, primorani za uvoz radne snage iz inostranstva.Jedna firma iz Laktaša, koju je posjetio Dragan Stegić, već godinu dana zapošljava radnike iz daleke Indije.

Nove optužbe protiv Huntera Bidena: "Umjesto poreza, plaćao luksuzne hotele, kola i poslovnu pratnju"

Hunter Biden (Foto: SAUL LOEB / AFP)
Hunter Biden (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Sekretarijat za pravosuđe podneo je nove optužnice protiv sina predsjednika SAD Joe Bidena, Huntera, optužujući ga da nije platio porez od 1,4 miliona dolara dok je trošio milione dolara na raskošan način života.

Hunter Biden (53) se tereti za tri krivična djela i šest poreskih prekršaja, navodi se u optužnici podnijetoj u američkom Okružnom sudu u Centralnom okrugu Kalifornije.

Prijeti mu kazna do 17 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

„Optuženi je učestvovao u četvorogodišnjem planu da ne plati najmanje 1,4 miliona dolara samoprocijenjenih federalnih poreza koje je dugovao za poreske godine od 2016. do 2019“, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je umjesto toga potrošio ogromne sume "na drogu, pratnju i djevojke, luksuzne hotele i nekretnine za iznajmljivanje, egzotične automobile, odjeću i druge predmete lične prirode", uključujući preko 70.000 dolara na rehabilitaciju od narkotika.

Advokat Huntera Bidena, Ejb Louel, rekao je da je njegov klijent u potpunosti otplatio poreze, optužujući američkog specijalnog tužioca Dejvida Vajsa, koji vodi istragu, da se odriče prethodnog sporazuma i da je politički pristrasan.

„Da Hanter nosi bilo koje drugo prezime, optužbe u Delaveru, a sada u Kaliforniji, ne bi bile podignute“, rekao je Louel.

Vajs je "popustio pod pritiskom republikanaca" i prilikom podizanja ranije optužnice protiv Bidena za davanje lažnih informacija tokom kupovine oružja, napisao je Louel i dodao da su nove optužbe podnijete nakon što su porezi isplaćeni.

Bijela kuća je odbila da komentariše slučaj. Nije bilo jasno kada će se Hunter Biden pojaviti na sudu.

U optužnici se kaže da je Biden „dobro zarađivao“ dok je bio u odborima Burisme, ukrajinskog industrijskog konglomerata, i kineskog privatnog fonda.

Tužioci su rekli da je između 2016. i oktobra 2020. primio više od sedam miliona dolara ukupnog bruto prihoda.

To uključuje skoro 2,3 miliona dolara sa njegove pozicije u upravnom odboru Burisme između 2016. i 2019. godine, kaže se u podnesku.

Povezanost Huntera Bidena sa Burismom bila je u središtu višegodišnjih napada republikanaca koji su ga optuživali da koristi prezime kako bi zaradio novac u inostranstvu.

„Optuženi je imao zakonsku obavezu da plati porez na sve svoje prihode, uključujući one ostvarene u Ukrajini od njegove službe u Burisminom odboru, naknade ostvarene sklapanjem poslova sa kineskim privatnim kapitalom, kao i prihode ostvarene njegovim radom kao advokata i drugih izvora“, navodi se u optužnici.

Dodatak prihodu Huntera Bidena bio je rad za CEFC China Energy Co Ltd, kineski energetski konglomerat. Kako su Bidenovi prihodi rasli, tako je rasla i njegova potrošnja, navodi se u podnesku.

Samo tokom 2018, navodi se u optužnici, Hunter Biden je „potrošio više od 1,8 miliona dolara, uključujući oko 772.000 dolara za podizanje gotovine, oko 383.000 dolara za plaćanja ženama, oko 151.000 dolara za odjeću i modne dodatke.

U optužnici se dodaje: „Optuženi nije koristio nijedno od ovih sredstava za plaćanje poreza u 2018”.

Hunter Biden se u oktobru izjasnio da nije kriv po optužbama u Delaveru da je lagao o korištenju droge dok je kupovao pištolj, u prvom slučaju krivičnog gonjenja djeteta aktuelnog predsjednika SAD u istoriji.

Vajsa je bivši predsjednik Donald Trump imenovao za američkog tužioca Delavera. U avgustu ga je za specijalnog tužioca u istrazi o Hunteru Bidenu postavio državni tužilac Merik Garland.

On je u Delaveru podigao tužbu protiv Huntera Bidena nakon što je odbačen ranije predloženi sporazuma o priznanju krivice.

Taj sporazum je zahtijevao od njega da se izjasni krivim po dvije prekršajne prijave zbog neplaćanja poreza 2017. i 2018, kako bi vjerovatno izbjegao zatvor.

Američka okružna sutkinja Merilin Norejka odbacila je predloženi sporazum o izjašnjavanju o krivici u julu, izražavajući zabrinutost zbog njegove zakonitosti i obima imuniteta koji nudi.

Trump, koji vodi u trci za predsjedničku nominaciju kod republikanaca za izbore sljedeće godine, rekao je da sporazum o priznanju krivice predstavlja povoljan tretman za predsjednikovog sina.

Putin potvrdio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima 2024.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će se ponovo kandidovati za predsjednika na izborima koji će biti održani 2024. godine, objavio je Reuters pozivajući se na rusku državnu agenciju Tass. On će tim potezom obezbijediti ostanak na vlasti najmanje do 2030. godine.

Putin, kome je Boris Jeljcin predao predsjedničku funkciju posljednjeg dana 1999. godine, je od vremena Josifa Staljina predsjednik sa dužim stažom od bilo kog drugog vladara Rusije, nadmašivši čak i osamnaestogodišnji mandat Leonida Brežnjeva.

Potvrda informacije o kandidaturi o kojoj se već nedeljama spekuliše u medijima došla je nakon što je Putin odlikovao vojnike koji su se borili u Ukrajini najvišom vojnom počašću Rusije.

Za sedamdesetjednogodišnjeg Vladimira Putina su izbori formalnost, odnosno smokvin list kako ih nazivaju opozicioni političari jer će, uz podršku države, medija i gotovo bez bilo kakvog javnog neslaganja, on sigurno pobijediti.

Putin idalje ima široku podršku i nakon skoro četvrt vijeka na vlasti, uprkos tome što je započeo izuzetno skup rat u Ukrajini koji je odnio hiljade života njegovih sunarodnika, piše AP.

Taj rat je takođe izazvao i napade unutar Rusije, uključujući i jedan na sam Kremlj – kada je kratkotrajna pobuna vođe plaćeničke paravojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina izazvala spekulacije da bi Putin mogao da izgubi.

Ruska vojska nastavlja napade na istoku Ukrajine

U pokušaju da ojača napore za osvajanjem kontrole nad istokom Ukrajine, ruska vojska je u četvrtak izvela vazdušne udare na tom području, koristeći i manje grupe vojnika u cilju zauzimanje opkoljenog grada Avdijevke, saopštila je ukrajinska vojska.

Rusija je prethodnih nedelja pojačala pritisak u pokušaju da zauzme Avdijevku koja se nalazi manje od deset kilometara od predgrađa regionalne prijestonice Donjecke oblasti koja se nalazi pod kontrolom Moskve.

Grad je do sada izdržao stalne napade, ali ruske snage napreduju ka njegovim bokovima, pokušavajući da presijeku linije snabdijevanja.

Drugi dan zaredom okupatorske snage aktivno koriste dronove kamikaze i avijaciju. Broj borbenih okršaja je značajno porastao“, rekao je portparol vojske Oleksandr Štupun.

Ukrajinski generalštab je u svom večernjem biltenu objavio da su njihove snage odbile 15 napada na Avdijevku i obližnja sela, dok su u jutarnjem biltenu izvijestili o dodatna 34 napada.

Medijska kuća Espreso TV javila je da ruske snage vrše pritisak sa sjevera, ali da još uvijek nisu prodrle u industrijsku zonu izvan centra grada.

Ukrajinski vojnik, kojeg je citirala ta medijska kuća, rekao je da nova taktika Rusije uključuje slanje grupa od po pet muškaraca u napade, uz podršku oklopnih vozila i vazdušnih napada.

Japan obećava Ukrajini pomoć od 4,5 milijardi dolara

Japan je obećao 4,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini za rat protiv Rusije, od čega je milijarda dolara namenjena za humanitarnu pomoć, objavio je u četvrtak japanski premijer Fumio Kišida.

Japan je dosljedan i vrlo principijelan u podršci našoj zemlji i našem narodu i zahvalan sam na ovoj pomoći“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom dnevnom obraćanju. Dodao je da je odluka Japana da podržu Ukrajinu „veoma pravovremena i prijeko potrebna“.

Američka pomoć

Republikanski poslanici u američkom Senatu blokirali su u srijedu 110 milijardi dolara pomoći Ukrajini i Izraelu, kao i za neke sigurnosne mjere na južnoj granici Sjedinjenih Država.

Na glasanju je 49 glasova bilo za, dok je 51 bilo protiv, pa samim tim nije ispunjen uslov od 60 glasova koji su potrebni za usvajanje takve odluke.

Pojedini zastupnici su rekli da neće odobriti dodatnu pomoć za Ukrajinu dok ne budu usvojeni mnogo strože granične kontrole na granici Sjedinjenih Država i Meksika, poput blokiranja svih ilegalnih migracija.

Nešto ranije, američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri dodatnu pomoć za oružje za Ukrajinu, rekavši da bi neuspjeh na tom polju značio „najveći poklon“ koje bi Sjedinjene Države mogle da daju Putinu.

U kratkom govoru u Bijeloj kući, Biden je rekao da se, ako Putin pobijedi Ukrajinu, rat neće zaustaviti jer bi Moskva potom izvršila invaziju na susjedne zemlje koje su članice NATO-a, a koje su Sjedinjene Države po zakonu dužne da brane.

Ako NATO bude napadnut, imaćemo američke trupe u borbi protiv ruskih trupa. Ne smijemo dozvoliti Putinu da pobijedi“, rekao je Biden.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane SAD-a najavilo je novu sigurnosnu pomoć za Ukrajinu, u vidu slanja nove vojne opreme. TO je 52. paket vojne pomoći koje je Bidenova administracija odobrila za Ukrajinu od avgusta 2021. godine, a on sadrži protivvazdušnu odbranu, artiljerijsku municiju, protivtenkovsko oružje i drugu opremu.

Paket vojne pomoći obuhvata navođene projektile HIMARS za raketne sisteme visoke pokretljivosti, protivoklopne sisteme i rakete velike brzine protiv radijacije, navodi se u saopšenju Pentagona i State Departmenta.

U ovom izvještaju korištene su informacije agencija Reuters i AP.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG