Linkovi

Nova Libija okrenut će se arapskom svijetu i odustati od investicijskih projekata u Africi


Nova Libija okrenut će se arapskom svijetu i odustati od investicijskih projekata u Africi
Nova Libija okrenut će se arapskom svijetu i odustati od investicijskih projekata u Africi

Peter Pham: "Libija sada mora trošiti novac kod kuće. Trebat će joj za obnovu od rata, ali i za ulaganja u vlastito gospodarstvo –što nije bio Gadafijev prioritet. Libijski kapital u inozemstvu vratit će se kući, a projekti vani bit će okončani."

Iako više nije na vlasti u Libiji, Moamer Gadafi u dobrom dijelu Afrike uživa velik ugled, prvenstveno zbog velikih investicija u nizu zemalja istočne i središnje Afrike. Dopisnik Glasa Amerike iz Najrobija u Keniji, Gabe Joselow, pitao je nekoliko stručnjaka što će se sada dogoditi s tim libijskim projektima.

Nakon što su pobunjenici prodrli u Gadafijevu rezidenciju u Tripoliju, televizijske su kamere zabilježile detalje dekadentnog načina života libijskog diktatora. Međutim, uz to što je sakupljao zlatom optočeno ručno naoružanje, Moamer Gadafi je bio i velik investitor u inozemstvu. Libijska je vlada naime uložila milijune dolara u izgradnju hotela u Sudanu, Keniji, Ruandi i Ugandi. Također, Tripoli je bio jedan od glavnih donatora Afričke unije kao i Afričke banke za razvoj.

Takva će darežljivost vjerojatno sada prestati, kaže Peter Pham, direktor Centra za Afriku u washingtonskom think-tanku Atlantic Council: "Libija sada mora trošiti novac kod kuće. Trebat će joj za obnovu od rata, ali i za ulaganja u vlastito gospodarstvo –što nije bio Gadafijev prioritet. Libijski kapital u inozemstvu vratit će se kući, a projekti vani bit će okončani."

Sada zamrznuta libijska imovina u inozemstvu – u skladu sa sankcijama Ujedinjenih Naroda – uskoro će biti predana novoj vlasti. Glasnogovornik kenijske vlade Francis Mwaka kaže da su u Najrobiju svjesni da će se libijske investicije vjerojatno povući. No – kaže on – 'to neće jako utjecati na našu ekonomiju'. "Neće se dogoditi ništa ozbiljno ili dramatično. Imovina libijskog naroda pripada libijskom narodu, u skladu s potpisanim sporazumima“ - rekao je Mwaka.

Kenija je tek prošli tjedan priznala izvršno tijelo libijskih pobunjenika, Vijeće za nacionalnu tranziciju. Susjedna Uganda ga još nije priznala. Zbog čega – objašnjava glasnogovornik vlade te zemlje Fred Opolot: "Kao prvo, naša se vanjska politika temelji na odnosu s državama, a ne pojedincima. Zbog toga mi imamo srdačne odnose s Libijom, a tako će biti i u buduće."

Gadafijeva Libija je u Ugandi investirala 375 milijuna dolara, a u okviru libijsko-afričkog investicijskog projekta vrijednog više milijardi dolara. Libijske firme aktivne su u lokalnim telekomunikacijama kao i u bankovnom sektoru. Zbog toga ne čudi što vlada Ugande nije priznala Gadafijeve protivnike.

Međutim, Peter Pham iz Atlantskog vijeća u Washingtonu kaže da je Uganda time vjerojatno pokvarila odnose s budućim vlastima u Tripoliju: "U Libiji će biti dosta protu-afričkog raspoloženja. Prvo, zbog toga što je Gadafi tamo trošio novac. A drugo – zbog toga što su Afrička unija i većina afričkih državnika bili, uz nekoliko iznimaka, do kraja uz Gadafija."

Peter Pham očekuje da će se Libija sada okrenuti više arapskom svijetu, koji je – u većini – podržao pobunu kao i NATO-vu misiju protiv Gadafija.

XS
SM
MD
LG