Linkovi

Nova britanska premijerka - „jastreb” u spoljnoj politici, sa izazovima na unutrašnjem planu


Liz Truss 
Liz Truss 

Liz Truss zvanično je postala britanska premijerka u utorak, zamjenivši Borisa Johnsona koji je podnio ostavku u julu.

Na privatnom susretu na imanju Balmoral u Škotskoj, britanska kraljica Elizabetha, koja nije mogla da otputuje u London zbog zdravstvenih problema, povjerila joj je zadatak formiranja nove vlade.

Truss je 15. premijer Britanije koju je imenovala Elizabetah i četvrta liderka Konzervativne partije u samo sedam godina - što je znak dugovječnosti britanske kraljice ali i nedavnog haosa u britanskoj politici.

Truss je služila kao sekretarica sa spoljne poslove u Johnsonovoj administraciji. Ima reputaciju jastreba u spoljnoj politici i obećala je čvrst stav prema zemljama kao što su Rusija i Kina, ali prvo mora da se suoči sa ozbiljnim problemima kod kuće.

„Suočavamo se sa ozbiljnim globalnim problemima izazvanim užasnim ratom Rusije u Ukrajini i posljedicama Kovida. Zajedno sa našim saveznicima, zalagaćemo se za slobodu i demokratiju širom svijeta”, rekla je Truss u obraćanju Britancima iz Downing Streeta.

Međutim eventualni politički medeni mjesec će vjerovatno kratko trajati.

„Devedeset posto svog vremena ona će morati da se bavi trenutnim pitanjima na domaćoj agendi, ekonomijom u krizi, štrajkovima, zdravstvom u krizi, ogromnim računima za energiju, i potencijalnim socijalnim nemirima", smatra John Kampfner, analitičar Chatham Housea.

Uprkos obećanju da će smanjiti poreze, navodi se da će Truss potrošiti do 150 milijardi dolara na zamrzavanje računa za energiju. Ona je obećala da će povećati potrošnju za odbranu na tri procenta društvenog proizvoda, što će prema procjenama koštati 180 milijardi dolara. U međuvremenu, obećala je da će nastaviti da pruža vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

„U Ukrajini je dobro poznajemo. Uvijek je bila na prosvećenoj strani evropske politike. Vjerujem da ćemo zajedno moći da učinimo mnogo više za zaštitu naših zemalja i da osiguramo neuspjeh ruskih destruktivnih napora”, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Kao ministrica u vladi, Truss je zauzela čvrst stav prema Kini.

„Kina će biti označena tokom njenog premijerskog mandata, kako je sama najavila, kao prijetnja Velikoj Britaniji”, veruje Neil Melvin, analitičar sa Kraljevskog instituta.

Truss je također obećala da će raskinuti sporazum o Brexitu koji je Johnson potpisao sa Evropskom unijom u vezi sa Sjevernom Irskom.

„Najgori scenario je potpuni trgovinski rat, možete li zamisliti, između 27 evropskih zemalja i Britanije. U svakom slučaju, to će biti katastrofa. To će dodati ulje na vatru ionako prilično zastrašujućem stanju britanske ekonomije”, ističe Kampfner.

Kraljica Elizabetha prima novu premijerku Liz Truss na imanju Balmoral 6. septembra 2022.
Kraljica Elizabetha prima novu premijerku Liz Truss na imanju Balmoral 6. septembra 2022.

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je Liz Truss porukom na Twitteru, ističući da se raduje produbljivanju „specijalnih odnosa” sa Britanijom.

"Ali Amerikanci, a posebno Bidenova administracija, su nevjerovatno oprezni u smislu da moraju da biraju između Britanaca i Evropske unije. Oni to smatraju lažnim izborom”, dodaje stručnjak Chatham Housea.

Analitičari zaključuju da se rijetko kada u historiji novi britanski premijer suočio sa tolikim teškoćama prilikom preuzimanja dužnosti.

XS
SM
MD
LG