Linkovi

Nova bespilotna letjelica nalikuje kolibriju


Nova bespilotna letjelica nalikuje kolibriju
Nova bespilotna letjelica nalikuje kolibriju

Razvijana nekoliko godina, nova bespilotna letjelica, dron - nazvana nano-kolibri - majušna je i iznimno okretna verzija dronova koje trenutno koristi američka vojska u Iraku i Afganistanu

Kalifornijska tvrtka koja proizvodi za američku vojsku bespilotne letjelice prikazala je novu i jako malu letjelicu, koja naliči kolibriju. Ovaj zračni špijun dio je nove vojne tehnologije koja ima i civilnu primjenu.

Razvijana nekoliko godina, nova bespilotna letjelica, dron - nazvana nano-kolibri - majušna je i iznimno okretna verzija dronova koje trenutno koristi američka vojska u Iraku i Afganistanu. Izgleda poput pravog kolibrija, s krilcima koja brzo mašu, i, baš kao i prava ptičica, može lebdjeti u zraku i letjeti natraške. Tvrtka koja je razvila nano-kolibrija, AeroVironment, svoje dronove razvija i testira na pogonu pokraj Los Angelesa.

Promatračima nano-kolibriji pružaju oko u zraku, te nalaze objekte i prate osobe na tlu. Sićušni dron ima kameru i odašiljač, te raspon krila od samo 17 centimetara. Kontrolira ga se daljinskim upravljačem, a leti mahanjem krila, kaže voditelj projekta Matthew Keennon: "Upravlja ga se i kontrolira tako da leti naprijed, natrag, da se rotira i da se miče postranično. Sve se to događa samo mijenjanjem zavijenosti i oblika, te raznih aspekata pokreta krila pri vrlo velikoj brzini".

Majušni dron je još uvijek u eksperimentalnoj fazi. Financiranje, kao i zahtjev za razvitak takve letjelice došlo je od američke Agencije za napredne obrambene istraživačke projekte, DARPA, koja je zatražila da letjelica nalikuje na nešto iz prirode. Keennon kaže da je postavljeni zahtjev predstavljao ogroman izazov, te da je razvitak letjelice bio uzbudljiv proces. Njegova tvrtka, AeroVironment, istodobno dok razvija neke od najmanjih bespilotnih letjelica u svijetu, testira i jednu od najvećih. Nazvana Global Observer, ta je letjelica vrlo uska i tanka, ali ima raspon krila gotovo jednak kao Boeing 7-4-7. Pogonsko gorivo joj je tekući vodik, a sposobna je lebdjeti u stratosferi, kaže glasnogovornik tvrtke AeroVironment, Steven Gitlin: "Dizajnirana je da može provesti u letu do sedam dana bez prekida, na visini od oko 20 tisuća metara, te da nosi teret koji će ili omogućiti nekome da nešto gleda ili će prenositi komunikacije od jedne točke na drugu".

Glasnogovornik Gitlin kaže se bespilotne letjelice koriste u vojne svrhe, ali imaju i civilnu primjenu: "Među tim primjenama su: hitni odgovor na nesreće, potraga i spašavanje stradalih, policijske akcije, osiguravanje granice, pa čak i osiguranje pojedinačnih objekata i događaja … svugdje gdje pogled iz ptičje perspektive može nekome pomoći da bolje i sigurnije obavi posao".

Novi nano-kolibri moći će otići na mjesta koja su nedostupna većim dronovima. Inženjeri AeroVironmenta kažu da će razvoj letjelice potrajati još nekoliko godina, te da se možda na tržištu neće pojaviti model kakav je sad bio prikazan. No, tehnologija razvijena za potrebe te majušne letjelice, kažu oni, bit će korištena u budućim proizvodima.

XS
SM
MD
LG