Linkovi

Norveška policija istražuje mogućnost postojanja i drugog napadača u napadu na ljetni kamp mladeži na otoku Utoeya


Pomoć žrtvama napada u Oslu, 22. srpnja 2011.
Pomoć žrtvama napada u Oslu, 22. srpnja 2011.

Pritvoreni osumnjičenik 32-godišnji Anders Behring Breivik kupio u svibnju 6 tona gnojiva, koje je možda korišteno za izradu bombe

Norveška policija istražuje mogućnost da je postojao i drugi napadač u smrtonosnom napadu na ljetni kamp mladeži, na otoku Utoeya, u petak. Policija već ispituje jednog osumnjičenog napadača, rođenog Norvežana, ali norveška nacionalna izvještajna agencija javlja da su očevici na otoku Utoeya, gdje se dogodio napad, policiji rekli da su postojala dva napadača. Osumnjičenik koji je već u pritvoru bio je preodjeven u policajca, s policijskim amblemom na puloveru, ali, prema očevicima, drugi muškarac nije bio prerušen.

Kako je rečeno, pritvorenik iz napada na otoku, – koga novinske agencije identificiraju kao 32-godišnjeg Andersa Behringa Breivika -, osumnjičen je i za bombaški napad na vladinu zgradu u Oslu. Policija kaže da Breivik surađuje u istrazi. Istražitelji ga opisuju kao 'fundamentalističkog kršćana' s politički desnom orijentacijom.

Policija kaže da je Breivik na Internetu objavio protu-muslimanske izjave, a, prema novinskim izvješćima, on je jaki protivnik multikulturalizma. Norveški mediji također izvješćuju da je Breivik na svojoj Facebook stranici objavio da voli igrati kompjuterske igre, poput World of Warcraft i Modern Warfare Two.

Breivik je vodio kompaniju nazvanu GeoFarm, koja se bavila uzgojem povrća. Jedna poljoprivredna zadruga objavila je da je Breiviku prodala u svibnju 6 tona gnojiva, količinu koja je – kako je rečeno – 'relativno standardna narudžba' za farmu poput Breivikove.

Umjetno gnojivo može se koristiti i za izradu bombi. Norveški mediji kažu da je vrlo jaka bomba koja je eksplodirala u Oslu bila napravljena od gnojiva.

Norveška je u šoku od dvostrukog napada u petak u kojemu je ubijeno najmanje 92 ljudi – sedam u ogromnoj eksploziji automobila bombe kraj sjedišta vlade, u Oslu, te najmanje 85 u kasnijem napadu vatrenim oružjem na ljetni kamp mladeži, gdje se nekoliko stotina tinejđera okupilo u sklopu ljetnog programa koji sponzorira vladajuća Laburistička stranka.

Premijer Jens Stoltenberg nazvao je napade - najgore u Norveškoj od Drugog svjetskog rata – 'nacionalnom tragedijom i noćnom morom'. Rekao je da je 'krvavi i kukavički napad' pretvorio otok Utoeyu iz 'raja u pakao.'

Iz svijeta stižu izrazi sućuti i podrške

Sa svih strana svijeta, čelnici država izražavaju zgražanje nad napadima u Norveškoj i nude pomoć i podršku. Američki predsjednik Barack Obama osudio je napade i izrazio sućut zbog izgubljenih života. Državna tajnica Hillary Clinton dodala je da su Sjedinjene Države spremne pomoći Norveškoj u nastojanju da se odgovorni za napade privedu pravdi. Britanski premijer David Cameron nazvao je napade 'apsolutno strahotnima,' rekavši da će britanski narod stajati uz Norvešku u teškim danima koji joj prethode.

U Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel pozvala je sve koji vjeruju u slobodu da zajedno stanu protiv mržnje. Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle napade je opisao kao barbarske, rekavši da nema opavdanja za takvo nasilje. Vatikan je izrazio sućut i simpatije norveškom narodu putem veleposlanika u Norveškoj koji je rekao da su napadi jednostavno ' potpuno ludilo'.

Pakistan – kojemu nisu strani teroristički napadi – objavio je danas svoju 'punu sućut s vladom i narodom Norveške.' Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon objavio je, putem glasnogovornika, da je šokiran napadima, te da Ujedinjeni narodi stoje uz norveški narod ' u ovom strašnom trenutku.'

XS
SM
MD
LG